Bitmeyen kanalizasyon çilesi | Güney Gazetesi Mersin

Bitmeyen kanalizasyon çilesi

Altyapı nedeniyle kanalizasyon konusunda yıllardır sorun yaşayan Aydıncık halkı, kent genelinde foseptik kuyu taşmasıyla ilgili fotoğraf ve videoları sosyal medyada paylaşmaya başladı. Yaşadıkları mağduriyete dikkat çekmeyi amaçlayan yurttaşlar kendilerini unuttuklarını düşündüğü kent protokolüne isyan etti.

Bitmeyen kanalizasyon çilesi


 

ELVAN KONUK


Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), yıllardır dile getirdiği kanalizasyon sorununa bir kez daha dikkat çekti. Konuyla ilgili Aydıncık halkıyla ortam bir çözüm yolu bulmaya çalışan AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, yurttaşlardan gördükleri foseptik kuyu taşması ile ilgili fotoğraf ve videoları paylaşmasını istedi.

 

Şimşek, “AGİKDER olarak genel eğilime uygun yol haritamızı belirleyerek amacımıza ulaşmaya hep birlikte çalışacağız. Ancak, bu kadar ciddi bir sorunun çözümü yönünde bir gelişme olmaması, açıklama dahi yapılmaması nedeniyle; karar vericilerin “önemli bir sorun olmadığı, vidanjörlerin foseptik kuyularından zamanında çekim yaparak sorunu çözdükleri, niye bu kadar bu konunun gündem olduğunu anlayamadıklarını” düşündükleri, kanısındayız. Bu nedenle, her bir vatandaşımızın özellikle cadde ve sokaklara taşan lağım suları fotoğrafları ya da videolarını bu paylaşımın altına cadde ve sokak ismi vererek eklemelerini istiyoruz. Belki görmeyen gözler görür, duymayan kulaklar duyar” ifadelerini kullandı.  Bu paylaşımın altına kısa sürede fotoğraf ve videolar gelmeye başladı. 

 Öte yandan Şimşek, 1 yıl önce sorunun çözümüyle ilgili Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’ye yazdıkları dilekçeyi paylaştı. Aydıncık altyapı çalışmalarıyla ilgili soru ve taleplerin paylaşıldığı dilekçede, “Bir kentin en temel ve insani gereksinimlerinden en önemlisi halk sağlığı ve güvenliğini, çevrenin korunmasını, içme suyu kaynaklarının suyla taşınan kirliliklerden korunmasını sağlayan arıtması yapılmış atıksu/kanalizasyon sisteminin kurulmuş olmasıdır. Bilindiği üzere Aydıncık kentimizde atıksu/kanalizasyon sistemi kurulması yönünde daha önce ihale yapılmış ve kentin belirli noktalarını kapsayacak şekilde kanallar açılmış, borular döşenmiş idi. Uygulanabilir bir arıtma sistemi ise bulunmamakta idi. Şu anda ise ne kanalizasyon atıksu sistemi ne de arıtma sistemi çalışmamaktadır. Kentin caddelerine (hatta D- 400 karayoluna) ve sokaklarına sürekli foseptik taşmaları olmakta, kokular katlanılamaz boyutlara varmakta, foseptikler sinek yuvası haline gelmektedir. Derneğimize bu yönde sürekli şikayetler gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.