Kaymakam Topsakaloğlu, 2022 yılında resmi gazete yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile doğal sit alanı statüsüne alınan ve kesin korunacak hassas alan olarak belirlenen Melenia Antik Taş Ocağı ile limanın turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi. Topsakaloğlu, “Melenia Antik Taş Ocağı ve limanı birçok kişinin bilmediği tarihi ve doğal güzellikleri saklıyor. Geçmişi antik döneme ve Orta Çağ’a kadar uzanıyor. Zamanında burası taş ocağı olarak kullanılmış ve o dönemlerde birçok yerde yapılan binaların çoğu buradan götürülen taşlarla yapılmış. Komşu ilçemiz Anamur’daki ‘Anemurium Antik Kenti de buradan kesilerek götürülen taşlarla inşa edilmiştir” dedi.
İnsan eliyle kesilen kayaların zaman içerisinde doğal erozyon, rüzgar ve dalgalarla travertenlere benzeyen görünümler oluşturduğuna dikkat çeken Topsakaloğlu, “Ayrıca zamanında taş ocağı olarak kullanılan alan, daha sonraki dönemlerde ise yöre halkı tarafından tuz üretim alanı olarak kullanılmış. Doğal yoldan üretilen tuz yöre halkının ihtiyacını karşıladığı gibi, tuz ticareti de yapılarak kazanç sağlanmış. Her yönüyle dikkat çekici bir bölge. Buranın mutlaka turizme kazandırılması gerekli. Bu yönde gerekli çalışmaları yapacağız. İnşallah çalışmalarımız sonuç verir ve bu doğa harikası alan turizme kazandırılır” diye konuştu.
Yelbiz Kalesi’nde de gezi ve incelemelerde bulunan Topsakaloğlu, orman içerisinde gizli kalmış bu alanında turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “İlçemizde turizme kazandırılması gerekli birçok alan bulunmakta. Bu alanların turizme kazandırılması için çalışacağız. Bu alanların turizme açılması, yöre insanımıza ek bir gelir sağlayacağı gibi gençlerimizin de yeni iş imkanlarına kavuşması demektir. İnşallah bu yöndeki çalışmalarımız olumlu sonuçlanır” ifadelerini kullandı.
Topsakaloğlu’na gezi ve incelemelerinde eşi Gül Topsakaloğlu, Anamur Müze Müdürlüğünde görevli arkeolog Barış Özdemir ve Bozyazı Kaymakamlığı Strateji Geliştirme Birim Sorumlusu Murat Baturay eşlik etti. (İHA)