‘Barınma’ eğitimin önüne geçti | Güney Gazetesi Mersin

‘Barınma’ eğitimin önüne geçti

Öğrencileri Mersin’de barınma sorunu karşıladı, birçok öğrenci kaydını donduruyor

‘Barınma’ eğitimin önüne geçti


ELVAN KONUK

Üniversiteliler için eğitim dönemi bugün başladı. Sorunların başını ise barınma konusu çekti. Mersin’de devlet yurtları yetersiz kalırken özel yurt fiyatları ise ortalama 80 bin lirayı buluyor. Aldığı yoğun nüfus nedeniyle konut krizinin ortaya çıktığı Mersin’de 1+1 daireler 15 bin liradan başlıyor.  Bu durum nedeniyle hem öğrencilerin hem de ailelerin çaresiz kaldığını dile getiren Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, birçok öğrencinin barınacak yer bulamadığı için kaydını dondurduğundan ya da açık öğretimi tercih ettiğinden söz etti.

 

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, ekonomideki kötü gidiş nedeniyle Mersin’de yalnızca barınma imkânı sağlayan özel yurtların ortalama 80 bin lira olduğunu bu rakamın İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde 120 bin lirayı bulduğunu dile getirdi. Eğitim döneminin başlamasıyla birlikte ailelerin çocuğuna kalacak bir yer bulmak için kredi çektiğinden söz eden Tekin, birçok öğrencinin barınma sorunu nedeniyle kazanmasına rağmen üniversiteye gitmediğini, birçok öğrencinin ise kaydını dondurduğunu söyledi.

Üniversite Caddesinde kiralık dairelerin 15 bin liradan başladığını dile getiren Tekin, “Deprem bölgesinden gelen insanların yoğunluğundan dolayı çok yer kalmadı açıkçası. Kiralar mevcut kiracılar üzerinden yüzde 300 zam yapılarak devam ediyor. Aileler bile yaşayamaz oldu. Ev sahibi ile kiracı arasında ölümle sonuçlanan kavgalar da oluyor. Bu öğrencilere kötü anlamda yansıyacak. Öğrenciler sıfırdan ev tutacak. Aileler hiç kimseyi tanımazken kayıt sırasında birileriyle tanışıp çocuğuna ev arkadaşı bulma arayışındalar. Aileler çocuklarının yalnızca barınma ihtiyacını karşılayabilmek için kredi çekiyor. Öğrenciler aile evlerinden getirdiği malzemelerle beslenme masraflarını kısmaya çalışıyor” dedi.

Devletten yurt desteği bulamayan öğrencilerin özel yurtta kalma imkanı da yoksa kaydını dondurma ya da okulu bırakma yolunu tercih ettiğini anlatan Tekin, “aileler çocuğunun kaydını açık liseye hatta açık ortaokula almaya başladı. Aileler çocuklarıyla aynı ilde yaşarken eğitim masraflarını karşılayamıyorken, başka bir ilde nasıl çocuğunun üniversite masraflarını karşılayacak. Ekonomideki kötü gidiş nedeniyle eğitim tercihleri açık öğretime kaydı” ifadelerini kullandı.