Kurs merkezleri mercek altında | Güney Gazetesi Mersin

Kurs merkezleri mercek altında

Özel okul sahipleri Milli Eğitim’e şikayet etti. 60 kadar kurs merkezinin incelenmesini istedi

Kurs merkezleri mercek altında


ABİDİN YAĞMUR

Mersin’deki özel okulların sahipleri ve yöneticileri, devlet okullarında çalıştığı halde özel kurs merkezi, özel etüt merkezi gibi kurumlar açan, buralarda derse giren öğretmenler hakkında Milli Eğitim Müdürlüğüne şikâyette bulundu. Şikâyet dilekçesinde, devlet okullarındaki öğretmenlerin, öğrencileri hissedarı oldukları ya da derse girdikleri kurs merkezlerine yönlendirdiği, bu merkezlerde kayıtdışı çalışma yapıldığı ileri sürüldü. Milli Eğitim Müdürlüğü dilekçe üzerine Mersin’deki çok sayıda kurs merkezini mercek altına aldı.

Üniversite ve lise sınavlarına hazırlık kursları veren özel dershaneler geçtiğimiz yıllarda çıkarılan bir kanunla kapatılmış, birçok dershane yoluna özel okul olarak devam ederken çok sayıda dershane de “kurs merkezi” sıfatıyla çalışmaya devam etmişti.

Kurs merkezleriyle ilgili şartların esmek olması, uygulama ve denetimlerdeki eksikler nedeniyle çok sayıda merdivenaltı kurs merkezinin faaliyet yürüttüğü sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyor.

Sektörün bir diğer sorunu ise, devlet okullarında kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerin kurs merkezi açması.

Yasal mevzuat gereğinde öğretmenler kurs merkezlerine hissedar olabiliyor ancak derse giremiyor. Sektör temsilcilerinin iddiasına göre bazı devlet okulu öğretmenleri kurs merkezinde kendi adına değil akrabasının adına hisse alıyor ve böylece bu kurs merkezinde ders verebiliyor. Bir diğer iddia ise bazı öğretmenlerin bu kurs merkezlerinde kayıtdışı olarak çalıştığı yönünde. Böylece kurs merkezi vergi ve SGK primi yükünden kurtulmuş oluyor, bir anlamda vergi kaçırıyor.

 

60 KURS MERKEZİ HAKKINDA ŞİKAYET

 

Kurs-Der adı altında bir araya gelen özel okul sahipleri ve yöneticileri, devlet okullarında görevli öğretmenlerin hissedar olduğu, kayıtdışı olarak derse girdiği kurs merkezleriyle ilgili bir çalışma yaptı ve Mersin Milli Eğitim Müdürlüğüne şikâyette bulundu.

Şikayet dilekçesinde, özellikle Yenişehir’de faaliyet gösteren 60 kadar kurs merkeziyle bu merkezlerde ders veren ya da hissedar olan öğretmenlerin adlarına ve okullarına da verildi.

 

“HAKSIZ REKABET YARATILIYOR”

 

Kurs-Der’in Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği şikâyet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu öğretmenler, hem devlet memuru sıfatını kullanarak aylık düzenli maaş ile çalışmakta, aynı anda da kurslarda aktif çalışmakta hatta çoğu kursları işletmektedirler.  Öğretmenlerin çoğunluğu işbu faaliyetlerini de, devlet okullarında tüm liste ve bilgileri ellerinde bulunan çocuklar ve ailelerine yönelttikleri telkinler üzerinden kolayca ulaşabildikleri ve devlet okulunda not ve sair tüm hususlardan dolayı etkilemeleri gayet rahat olan müşteri portföyü üzerinden rahatça gerçekleştirmektedirler.  Ayrıca, söz konusu öğretmenler zaten devletten sabit gelirlerinin olması ve memur sıfatlarından dolayı SGK bildirimi ve prim maliyetlerinden hukuka aykırı olarak muaf olmalarından dolayı, hizmet bedellerini de olması gerekenin fazlasıyla altında tutmak suretiyle de tüm özel eğitim alanına haksız rekabet yaşatmaktadırlar. Bu durum, okullarımız gibi tek işi özel eğitim vermek olan gerçek özel eğitimcilerin havuzunun daraltmasına da neden olmaktadır.  Ayrıca, sadece gerçekte faaliyet göstermesi için merdiven altı usulünde tabelasız olarak açılan özel eğitim kurumları ile tüm okullarımızın fazlasıyla katlandıkları vergi yükümlülükleri de ihlal edilmektedir” denildi.

 

“KADROLU ÖĞRETMENİN EK İŞİ AMA BİZİM TEK İŞİMİZ”

 

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan bir özel okul müdürü, devlet okullarında kadrolu olan öğretmenlerin özel kurs merkezleri açmalarının ya da buralarda derse girmelerinin haksız rekabet oluşturduğunu söyledi.

Okul müdürü şunları söyledi: “Devlet okullarında kadrolu olan öğretmenlerin özel sektörden elini çekmesi gerekir. Özel sektör atanmayan öğretmenlerin alanıdır. Zaten çok zor şartlarda çalışan, ekonomik olarak yeterince güçlü olmayan bu insanlar bir de bu şekilde darbe alıyor. Devlette kadrolu öğretmen için bu kurs merkezleri ek iştir ama özel sektör öğretmenleri için bu tek iş. Biz bu kaçak kurslarla mücadele konusunda Özel Sektör Eğitim Öğretmenleri Sendikası ile de işbirliği yapmak istiyoruz.”