Tarım böyle böyle batma noktasına geldi | Güney Gazetesi Mersin

Tarım böyle böyle batma noktasına geldi

İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 2020 yılındaki tarım girdi fiyatlarıyla 2023 yılındaki tarım girdi fiyatlarını karşılaştırarak çiftçinin içinde bulunduğu durumu özetledi. Kocamaz, “Bugün Çukurova’da tarlalar ve bahçeler hızla el değiştirmektedir. Artık çiftçiliği gerçek çiftçiler yerine çiftçilikle alakası olmayan diğer meslek gruplarında insanlar yapmakta, toprağı yatırım aracı olarak ya da kiraya vererek değerlendirmektedir. Artan girdi maliyetleri insanları ekim ya da dikim yaptığına pişman etmektedir” dedi.

Tarım böyle böyle batma noktasına geldi


ABİDİN YAĞMUR


İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Mersin’de limon üreticisinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi, artan girdi maliyetlerinin Türkiye genelinde çiftçiyi nasıl zor durumda bıraktığını rakamlarla anlattı.

 

“ÇİFTÇİ TOPRAĞI TERK EDİYOR, ALIM SATIMCILAR DEVREYE GİRİYOR”

 

İzlenen yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticinin üretim yapamaz duruma geldiğini ifade eden Kocamaz, “21 yıllık AKP iktidarı tarımı ve hayvancılığı bitme noktasına getirmiştir. Çiftçi acaba bu senemi zararımı karşılayabilir miyim diyerek ve her yıl yeniden borçlanarak üretim yapmaya çalışmakta, adeta tüketiciyi sübvanse ederek üretmekte, elinde avucunda ne varsa satarak ayakta durmaya çalışmakta. Ancak her yılda yeni yeni hayal kırıklıkları ile karşılaşmaktadır. Bugün Çukurova’da tarlalar ve bahçeler hızla el değiştirmektedir. Artık çiftçiliği gerçek çiftçiler yerine çiftçilikle alakası olmayan diğer meslek gruplarında insanlar yapmakta, toprağı yatırım aracı olarak ya da kiraya vererek değerlendirmektedir. Bu durum daha fazla sürdürülebilir değildir. Artan girdi maliyetleri insanları ekim ya da dikim yaptığına pişman etmektedir” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ DUDAK UÇUKLATIYOR”

 

Artan işçilik, gübre, ilaç, mazot, elektrik, sulama ve nakliye rakamlarının dudak uçuklatan değerlere yükseldiğini kaydeden Kocamaz “50 kilogramlık yemin torbası 80 TL’den 450 TL’ye çıkmıştır. Artan yem fiyatları da hayvancılığı bitme noktasına getirmiştir. Geçmişte yaptığı üretimlerle kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olan Türkiye’mizde tüketiciler tarımsal ürünlerle, et, süt ve yumurtaya erişmekte zorlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE GİDERSE TARIMDA ÇALIŞACAK İNSAN BULAMAYIZ”

 

Kocamaz, “21 yıldır inatla izlenen bu yanlış tarım politikalarındaki uygulama gaflet, ya da dalalet olarak değerlendirilemez! Bu durum düpedüz Türk çiftçisine yapılan bir ihanettir! Dünyanın hiçbir ülkesinde gıda üreterek kendi halkının karnını doyuran, ayrıca ekonomiye azımsanmayacak katkılar sağlayan çiftçilerimize böyle bir zulüm reva görülmez! Bu tür yanlış politikalar sürdürülmeye devam edilirse çiftçilikle uğraşan, tarımdan geçinen nüfus tamamen ortadan kalkacak, gençler tarımda bir ışık görmediği için çiftçilik yapmaktan kaçınıp, şehirlerde asgari ücretle iş bulabilme telaşına düşecek, böylece tarım ürünleri daha da pahalılaşacak, tüketicilerde bu ürünlere hiç ulaşamayacak, yeterli gıdalar tüketilmediği için sağlık problemleri de içinden çıkılmaz hale gelecektir. Şu anda tarımla iştigal eden insanlarımızın yaş ortalaması 50’yi aşmıştır. Bu uygulamalar devam ederse çok az bir zaman sonra tarımla ilgilenen, üreten insan bulmamız da zorlaşacaktır” ifadelerini kullandı.

“LİMON ÜRETİCİSİ AĞAÇLARINI SÖKEBİLİR”

 

İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz basın toplantısında Mersinli limon üreticisinin sıkıntılarını da dile getirdi.

Kocamaz, “Bildiğiniz gibi hükümet pandemi ya da daha başka saiklerle limon ihracatını 2020 yılında 4 ay süreyle yasaklamıştı. Bu nedenle Ürgüp’teki doğal depolarda saklanan ihracatlık limonlar elde kaldı. Şu anda depoda maliyeti kg başına 10 TL’ye varan limonlar 5 TL’ye dahi alıcı bulamamaktadır. Bunun yanında dalında maliyeti 6-7 TL olan yeni mahsul erkenci Mayer limonlar da halen ağaçlarda beklemekte, tüccar bu limonlar için 2-3 TL fiyat teklif etmektedir. Bu durumda bu yıl limon üreticilerinin birçoğu ağaçlarını sökmek zorunda kalacaktır. Şu anda limon ihracatı serbest bırakılmış olsa da daha önce limon ihraç ettiğimiz ülkeler başka pazarlara yönelmiş olduğundan bizim limonlarımızı, narenciyelerimizi alacak pazar bulunamamakta, maalesef pazar kaybı yaşanmaktadır. Buğday ve mısırda Ukrayna’nın, Rusya’nın ürettiği ürünlere çözümler üretirken TMO’nun depolarını doldurup, kendi üreticisini perişan eden hükümet, limon ve diğer ürünlerin üretimini yapan insanları da yüzüstü bırakmamalı, bu konuya tez elden, hemen şimdi ve behemehal bir çözüm yolu bulmalıdır. Zira limon yaş meyve sınıfına girdiğinden, buğday ya da mısır gibi uzun süreli bir depolama şansı da bulunmamaktadır” dedi.