“Öğrenciler ev ve oda yerine <br> yatak kiralamaya başladı” | Güney Gazetesi Mersin

“Öğrenciler ev ve oda yerine
yatak kiralamaya başladı”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, grubu adına TBMM’de söz alarak meclise KYK yurt sayılarının arttırılmasıyla ilgili önerge verdi. Kocamaz, “Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve öğrenci yurt fiyatları karşısında bu yıl da büyük çaresizlik yaşıyor. Bazı öğrenciler yüksek fiyat artışları karşısında büyükşehirlerde ev ve oda yerine yatak ve ranza kiralamaya başladı” diyerek yurt sayılarının arttırılmasını istedi. Meclis araştırma önergesi Cumhur İttifakı üyelerince reddedildi.

“Öğrenciler ev ve oda yerine <br> yatak kiralamaya başladı”


ELVAN KONUK

İYİ Parti milletvekilleri üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözümü ve KYK yurt sayılarının arttırılması ile ilgili TBMM’ne araştırma önergesi verdi. Grubu adına meclis kürsüsünde konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Ülkemizde bir türlü önlenemeyen yüksek kira artışları üniversite öğrencilerini de mağdur etmiştir. Artan konut kiraları ve zamlanan özel öğrenci yurt fiyatları karşısında yüz yüze eğitim iyice zorlaşmıştır. Bu yıl da sınırlı sayıdaki KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler ya kiralık evlere ya da özel öğrenci yurtlarına yönlenmek zorunda kalmıştır.  Yaşadıkları barınma sorunu yüzünden birçok öğrenci de kazandıkları okullara kayıt yaptıramamıştır. Ev kiraları semtine göre yüzde 100 ile yüzde 500 arasında artmıştır. Ev fiyatlarındaki artışlar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Ev eşyası fiyatları da çok fazla artmış durumdadır” dedi.

Yalnızca ev kiralarının değil KYK’ya ait yurt fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30-35, özel öğrenci yurt fiyatlarının ise yüzde 85-105 oranında zamlandığını dile getiren Kocamaz, ailelerin fiyatı 200-300 binleri bulan özel yurt fiyatlarını karşılayacak gücü olmadığını söyledi.

“DEVLET YURTLARINDA 2-3 KİŞİLİK ODALAR, 4-5 KİŞİLİK ODALARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

 

Geçtiğimi yıl yüzlerce öğrencinin barınma konusunda yaşadıkları sorun nedeniyle sokakta kaldığını hatırlatan Kocamaz, bu yıl da önlem alınmazsa benzer manzaraların yaşanacağını dile getirdi. Kocamaz, “Ülke genelinde KYK’ya ait toplam 800 öğrenci yurdu bulunmaktadır. KYK yurtlarında 950 bin öğrenci barınabilmektedir.  Ayrıca yeterli yer bulunmadığı için depremzedelere tahsis edilen bazı yurtların da daha henüz boşaltılamadığını biliyoruz. Bu durum karşısında bazı KYK yurtlarında yatak sayıları arttırılarak 2-3 kişilik odalar 4-5 kişilik odalara dönüştürülmüştür. KYK yurtlarına karşılık ülkemizdeki özel öğrenci yurdu sayısı 4 bin 692 ve bu özel öğrenci yurtlarında yaklaşık 463 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ama KYK yurtları ile öğrenci yurtları arasındaki artan maliyetler yüzünden korkunç bir fiyat farkı ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER VE AİLELERİ ÇARESİZ BIRAKILDI”

AKP’nin 21 yıllık iktidar dönemi boyunca öğrencilerin yurt sorununun ihmal edildiğini söyleyen Kocamaz, KYK yurt sayılarının biran önce arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Kocamaz, “Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve öğrenci yurt fiyatları karşısında bu yıl da büyük çaresizlik yaşamaktadır. Bazı öğrenciler yüksek fiyat artışları karşısında büyükşehirlerde ev ve oda yerine yatak ve ranza kiralama yoluna gitmeye başlamıştır.  Bunun dışında bazı öğrenciler ise paylaşımlı ev ve paylaşımlı odalara yönelmiştir. Her iki yöntemde de ne yazık ki ülkemizde öğrencilerin barınma konusunda ne kadar çaresiz bırakıldığını ve okumak için ne denli fedakarlıklara katlanmak zorunda kaldıklarını ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.