Emekli acil maaş zammı bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Emekli acil maaş zammı bekliyor

Mersin’de emekliler ellerinde ‘sabır karın doyurmuyor’, ‘emeklinin boş lafa karnı yok’ ‘gün birlik günüdür’ pankartlarıyla alana indi. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen yurttaşlar gıda masraflarını bile karşılayamadıklarını dile getirerek emekli maaşına acil zam talep etti.

Emekli acil maaş zammı bekliyor


 

ELVAN KONUK

Mersin’de onlarca emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekmek için bir kez daha sokağa indi. Özgür Çocuk Parkı’nda biraraya gelen emekliler maaşlarına zam yapılmamasını protesto etti.

Milyonlarca emeklinin maaşlara yapılacak düzenlemeyi beklediğini söyleyen 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “İktidar yetkililerinden emekliler hakkında konuşmayan kalmadı. Hepsi emeklinin durumunun farkında olduklarını, inşallah en kısa zamanda bu durumu düzelteceklerini her gün bıkmadan tekrarlıyorlar. En son "Memurlarımıza bu zamlar gelirken emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil." bile dediler. Halbuki ellerini tutan yoktu, şimdi de yok” dedi.

“İKTİDAR SAHTE UMUT POMPALIYOR”

 

AKP’nin kök aylık ifadesiyle hem emeklilere hem de memurlara oyun oynadığını söyleyen Kurt, “AKP seçimlerden önce büyük bir kurnazlık yaptı. Kök aylıkları cep harçlığı düzeyine düşmüş emeklilere aylıklarının 7500 TL'ye çıkarıldığını ilan etti, emekliler de ceplerine giren paraya bakarak buna inandılar. Seçimden sonraysa takke düştü kel göründü, Temmuz 2023 döneminde yüzde 25 olarak açıklanan artış kök aylıklara uygulandığı için milyonlarca emekli hiç artış alamadı, bunlar 7500 lira almaya devam ettiler. Gıda harcamalarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerin yaşadığı hayal kırıklığının öfkeye dönüp kitlesel protestolara yol açmaması için de sahte umut pompalama, oyalama aldatma söylemi her gün yineleniyor” ifadeleri kullandı.

“KRİZ GEREKÇESİYLE EMEKÇİLERİN SON KURUŞUNA GÖZ DİKTİLER”

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomideki rasyonel politikasının halkı daha da yoksulluğa sürüklediğini dile getiren Kurt, “Bazıları Mehmet Şimşek'e bir şans tanıyalım, o ekonomiyi düzeltecek ehliyete sahiptir diyorlar. Oysa ki iktidarın rasyonel politikası’nın, katlanılmaz boyutlara ulaşan borçları ve faizleri döndürmek için dışarıdan borç bulmak uğruna uluslararası tefecileri memnun etmekten ibaret olduğu apaçık ortaya çıktı. Vurgunculuğun krize sürüklediği ekonomiyi tamamen işlemez duruma getirme pahasına halkın zaten çok kısıtlı olan refahı kökünden budanıyor. Kriz gerekçesiyle emekçilerin elindeki son kuruşa bile göz dikenler, dolar milyarderleri şebekesinin servetini dokunulmaz sayıyor. İlan ettikleri ekonomi programlarında servet vergisinin adı geçmiyor” diye konuştu.

Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeyi hak ettiğini vurgulayan Kurt, “İktidar bütün ulusun yararı için üretilen ortak zenginliğe el koydu, bir avuç yandaş şirket, bir kaç büyük holding kâr rekorları kırarken, bizler geçinemiyoruz, barınamıyoruz, maaşımız kiraya yetmez oldu. Konut sahibi olanların konutları depreme karşı güçlendirilmek zorunda. Emekli konutunu güçlendirmekten vazgeçti, basit tamirleri bile yapamıyor” şeklinde konuştu.

 

TALEPLER

 

Kurt, emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Kök aylık uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK'nın ödediği gerçek aylıklara yapılmalıdır. En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı kurala bağlanmalıdır. "Seyyanen ödeme" uygulamasına son verilmeli, memur maaşlarındaki artış, gerçek aylıklara yapılmalıdır. Aylık bağlama oranları ABO yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır.

Tüm emeklilere 1 Ekim 2023'ten geçerli olmak üzere yüzde yüz zam yapılmalıdır. 6-Aynı sürede ve aynı miktarda prim ödeyen emekli aylıkları arasındaki farklılık düzeltilmeli, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emekli aylıklarındaki uyumsuzluk giderilmelidir. Konut sahibi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmalıdır.  Emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalıdır.  Emeklilerden tüm kesintilere son verip Dolar milyarderlerinden servet vergisi alınsın.”

 


  Emekli acil maaş zammı bekliyor