“Saraylarda yaşayanlar <br> emeklinin sesini duymuyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Saraylarda yaşayanlar
emeklinin sesini duymuyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Sarayda yaşayanlar emeklilerin sesini duymuyor. Emeklilerimiz aldıkları maaşla geçinemiyor. İnsanların aklıyla dalga geçmeyi bırakın artık” dedi.

“Saraylarda yaşayanlar <br> emeklinin sesini duymuyor”


 

ELVAN KONUK


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilere 5 bin lira ikramiye vereceğini açıklamasının ardından TBMM kürsüsünde konuştu. Başarır, “Uzun süredir bu parlamentoda milletvekilleri, sendikalar, yurttaşlar ‘geçinemiyoruz’ diye haykırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi bir yanlışa daha imza attı. Hani bir söz var; ‘Beni sadece bir kez anladın, o da yanlış anladın.’ Yani emeklinin sorununu böyle anlamışsa, fedakârlık yaptığını belirterek ‘5 bin lira size para veriyorum’ diyorsa ve bunu gerçekten fedakârlık olarak görüyorsa bu üzüntü verici bir şey.  Bu fedakârlık veya emeklilere vermiş olduğu bir pay değil, bu bir görevdir, sorumluluktur. Emekli açısından da bu bir haktır” dedi.

“BİR EMEKLİ NEDEN ÇALIŞIR?”

 

İktidarın Anayasa’ya aykırı bir şekilde bir karar verdiğini ileri süren Başarır, “Emekliye 5 bin lira veriyor. Sormak isterim 17 saniyede bu parayı harcayan Cumhurbaşkanına. Gerçekten bu parayla emekli sorunlarını çözebilecek mi? bu parayla alacağı herhalde 10 kilo et ya da 15 kilo peynir sadece. Ama emeklinin çok daha büyük sorunları var. Biz en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasını bekliyorduk. İkinci bir durum, neden çalışan emeklilere bu para verilmiyor? Anayasaya baksak, Anayasaya aykırı bir durum, eşitlik ilkesine aykırı. Sonra bir emekli neden çalışır? Taksi kullanır, pazara gider, inşaatta ya da güvenlik görevlisi olarak neden çalışır? Geçinemediği için çalışır. Ama bu iktidar bunu bile göremeyecek kadar gözlerini karartmış ve Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal etmiştir” ifadelerini kullandı.

“BİR ÜLKENİN GELİŞMİŞLİĞİ YURTTAŞLARIN YAŞAM KALİTESİYLE ÖLÇÜLÜR”

 

Emekli maaşının 7 bin 500 lira olduğu bir ülkede sarayın dakikalık giderinin 18 bin lira olduğunu vurgulayan Başarır, şu şekilde konuştu:

“Emekliye yapılan zam yüzde 30’ları görmeyip her ay sarayın gideri yüzde 20 artıyorsa burada bir problem var.

Emekliye 5 bin lira bir defaya mahsus para ödenirken sarayımızın 13 tane uçağı, binlerce arabası, koruma giderleri, iletişim giderleri 3 kat artmışken bunda bir problem var.

Bir ülkenin gelişmişliği, medeniyet seviyesi o uçaklarla, o sarayın giderleriyle değil, emeklisine işçisine, çiftçisine, öğrencisine vermiş olduğu maaş ve yaşam kalitesiyle ölçülür. Bana buradan birisi söylesin, bir ay 7 bin 500 lira maaşla geçinebilmeyi anlatsın, o zaman söyleyecek sözüm yok.

Ama geçen yıla göre bir yıl içerisinde beyefendinin iletişim gideri 3 kat artıyor, emekliye ‘ne yapalım veremiyoruz.’  Biz buna karşıyız, bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz.”