Filistin’e destek için tek ses oldular | Güney Gazetesi Mersin

Filistin’e destek için tek ses oldular

Hayatını kaybeden Filistinliler için Mersin’de gıyabi cenaze namazı kılındı  

Filistin’e destek için tek ses oldular


 

ELVAN KONUK

Mersin'de, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlar için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.  Cami önünde biraraya gelen yurttaşlar ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla ‘Kahrolsun İsrail’, ‘Ordular Aksa’ya’, ‘Filistin bizimdir, bizim kalacak’ sloganları attı. Sık sık tekbir getiren kalabalık İsrail’in savaş suçu işlediğine dikkat çekerek, dünya ülkelerinin katliama sessiz kalmaması yönünde çağrıda bulundu.

Mersinliler cuma namazı sonrası Akdeniz ilçesindeki Ulu Cami avlusunda bir araya geldi. İl Müftüsü Aydın Yığman tarafından Filistin’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı, hayatını kaybeden Filistinliler için dualar edildi.

Mersin STK'lar Birliği adına konuşan Mustafa Erim, “İsrail’in 17 Ekim’de Gazze'de bir hastaneyi bombalayarak aralarında bebeklerin, çocukların ve kadınların da bulunduğu yüzlerce Filistinli sivilin ölmesine neden olan saldırılarını kınamak için buradayız. Siyonizme karşı onurluca direnen Filistinli kardeşlerimizin yanında olmak, soylu direnişlerini selamlamak için buradayız. Masumların akan kanlarını ve gözyaşların sadece seyreden suskun dünyayı uyandırmak için buradayız. Ölen insanlık haysiyetini yeniden diriltmek için buradayız” dedi.

“KADINLARIN, ÇOCUKLARIN, SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLMELERİNE SON VERİN ARTIK”

 

Katliamlar karşısında suskun kalan ülkelere Mersin’den haykırmak için bir araya geldiklerini dile getiren Erim, “Susturun ilim kusan bombalarınızı ve silahlarınızı, durdurun akan kanları, son verin ölümlere, kadınların, çocukların, sivillerin öldürülmelerine son verin artık. Buradan başta Amerika ve İngiltere olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine sesleniyoruz. Kiminizin silah desteği verdiği, kiminizin diplomatik destek verdiği kiminizin de sessiz ve suskun kaldığı bu katliamda dökülen kanın, ölen her canın ve gözlerden akan yaşın mesulü sizlersiniz. Arsızca izlediğiniz katliamlar dökülen kanlar ve gözyaşları zaman içinde bir sel olup başkentlerinizi başınıza yıkacaktır” ifadelerini kullandı.

“KALICI BARIŞIN ANAHTARI KUDÜSTÜR, ÖZGÜR OLMALIDIR”

 

Mersin'den BM Güvenlik Konseyi, NATO, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği'ne çağrıda bulunan Erim, “İsrail derhal işgal ettiği topraklardan çekilmelidir, Uluslararası hukuk ilkelerinin açıkça ihlal edildiği bu savaşta tüm saldırılar ve şiddet eylemleri derhal durdurulmalıdır. Savaş suçu işleyen katil Netenyahu Uluslara Adalet Divanı’nda yargılanmalıdır. Uluslararası Toplumun şartsız kabul ettiği ve Başkenti Doğu Kudüs olan Bağımsız Filistin Devleti kurulmalıdır. Ortadoğu'da kalıcı barışın anahtarı Kudüs'tedir. Kudüs özgür olmalıdır” diye konuştu.

“İSRAİL’İ VE BU ZULMÜ DESTEKLEYENLERİ KINIYORUZ, LANETLİYORUZ”

 

Savaş suçu işleyen İsrail'e karşı insanlıktan ses beklediklerini söyleyen Erim, “Aslında bu savaşta ölenler sadece kadınlar, mazlumlar, çocuklar ve siviller değildir. Bu savaşta uluslararası hukuk öldürülmüştür. Bu savaşta merhamet öldürülmüştür. Bu savaşta insanlık öldürülmüştür. Gazze’de bütün dünyanın sessiz bakışları arasında yaşanan vahşet ve soykırımda akan çocuk kanlarından toprak utanmıştır. İnsanlığın acı çektiği günlerin sona ermesi, Filistin ve Kudüs’ün özgür olması temennisiyle İsrail’i ve bu zulmü destekleyenleri kınıyoruz, lanetliyoruz” şeklinde konuştu.