Etiyopya Büyükelçisi’nden <br> Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Etiyopya Büyükelçisi’nden
 Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı

Hükümetlerinin Türkiye, Hindistan ve Çin’i ekonomi alanında stratejik partner olarak belirlediğini kaydeden Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud, Mersinli iş insanlarını ülkesine yatırıma davet etti. Etiyopya’nın verimli topraklarıyla öne çıktığına işaret eden Mahmud, tekstil, konfeksiyon, madencilik, enerji, turizm ve ilaç sanayinde de önemli yatırım fırsatları bulunduğunu aktardı.

Etiyopya Büyükelçisi’nden <br> Mersinli iş insanlarına yatırım çağrısı


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Heyet, toplantı öncesi MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ile bir araya geldi. Görüşmede Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud’a, Etiyopya’nın Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli, Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin ile İzmir Fahri Konsolosu İlhami Yıldırım da eşlik etti. Ticaretin karşılıklı artırılması adına neler yapılabileceğinin değerlendirildiği görüşmede Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, mevcut durumda ticaretin istenen seviyede bulunmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Rakamlara baktığımızda Etiyopya’nın ihracatı 6 milyar dolar. Mersin’in de tek başına ihracatı 5 milyar dolar. Şehir olarak neredeyse bir ülke büyüklüğünde ihracata sahibiz. Etiyopya yalnızca Mersin’le temasını artırsa dahi ticaret güçlü şekilde gelişir. Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz.”.

 

ETİYOPYA’NIN YATIRIM FIRSATLARI TANITILDI

 

Görüşme sonrasında başlayan Ülke Tanıtım Toplantısı’nda üyelere ülkenin ekonomik yapısı hakkında bilgi verilip yatırım olanakları, sanayisi ve yatırımcı destekleri hakkında bilgiler aktarıldı. Etiyopya’nın 120 milyon nüfusla Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olduğu belirtilen toplantıda nüfusun yüzde 60’ının ise üreten genç nüfus olduğu vurgulandı. Düşük enerji ve işçilik maliyetlerinin de yatırımcıya önemli avantajlar sunduğu belirtildi. Hükümetin 2025 Vizyonunu belirlediği ifade edilerek bu vizyonun Afrika’nın önde gelen üretim merkezi haline gelmek olduğu ifade edildi. Bunun için Başbakanın odak noktaya yabancı yatırımcıları koyduğu dile getirilerek öncelikli sektörlerde geniş kapsamlı teşvikler planlandığı kaydedildi.

 

BUCUGE: “BU TOPLANTI KARŞILIKLI YATIRIMLARIN BAŞLANGICI OLSUN”

 

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, iki ülkenin ticari geçmişleri hakkında verdiği kısa bilgi sonrası Mersin’in ekonomik potansiyeline dikkat çekti. Mersin ile Etiyopya arasındaki ticaret hacminin iyi düzeyde olmadığına işaret eden Bucuge şunları söyledi:

“Ancak, gerçekten muhteşem diyebileceğimiz samimi bir ilişkimiz var. Bu içten iletişim mutlaka karşılıklı zenginliğimizin bir parçası olmalıdır. Ekonomik anlamda Etiyopya bizim için birçok sektörümüzü tamamlayan özelliklere ve zenginliklere sahip. Mersin olarak biz de, Etiyopya’nın Kuzey Yarım Küreye ulaşmasında önemli bir köprü olabilecek lojistik imkanlara sahibiz. Mersin, dünyanın kuzeyini güneye, batısını doğuya bağlayan önemli bir kesişme noktasında bulunuyor. Potansiyeli ile yabancı sermayeli firmaların dikkatini çeken ve Türkiye’de en çok yabancı sermayeli yatırımın olduğu önemli ilerden. Arzumuz odur ki bu ziyaret karşılıklı yatırımların ve daha etkin ticaretin bir başlangıcı olur. Etiyopya Mersin’in, Mersin’de Etiyopya’nın potansiyelini tanıdıkça karşılıklı yatırımlar da ticaretimiz de artar. Önemli olan karşılıklı yarar sağlamak, adil ve eşit bir paylaşımı yakalamaktır. Önemli olan bir birimizin güçlü yanlarını kullanarak, halklarımızı daha refah, daha zengin ve birbirini daha iyi tanıyan iki dost millet yapmaktır.” (Haber Merkezi)