“Tarım işçisi bulamıyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım işçisi bulamıyoruz”

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, tarımda işçi bulma sorunu olduğunu söyleyerek, “Yerli halkımızdan kimse yok, genç nesil bu mesleğe ilgiyle bakmıyor. Yabancı uyruklu kişiler de olmasa kimse yok” dedi.

“Tarım işçisi bulamıyoruz”


 

ELVAN KONUK

Limondaki sorunlar hakkında konuşan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, tarımdaki işçi bulma sorununa dikkat çekti.  günlük işçi yevmiyelerinin 500-600 arasında olduğunu söyleyen Şahin, “Yerli halkımızdan kimse çalışmıyor, gençlerimiz bu mesleğe ilgiyle bakmıyor. Paranla işçi çalıştıramıyorsun. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Ne yapacağımızı biz de kara kara düşünüyoruz” dedi.

Adana ve Tarsus’ta hasadın başladığını ancak orada da işçi bulma sorununun olduğunu dile getiren Şahin, “Biz de şaşkınız. Eskiden mahallemizdeki arkadaşlarımıza söyler işçilerimizi toplar limonumuzu keser domatesimizi toplardık. Fakat şimdi maalesef kimse yok. Limon para etmiyor bir de işçi yok. Eskiden Şanlıurfa’dan Gaziantep’ten Kahramanmaraş’tan işçi geliyordu bize. Şimdi doğunun bize ihtiyacı yok artık. Daha çok gelişti oralar. Kimse gelmiyor şimdi” diye konuştu.

Erdemli bölgesinde lamas limonunda hasat sezonunun henüz başlamadığını ifade eden Şahin, bakanlıkla çiftçilerin desteklenmesi yönünde görüşmeler yaptıklarını söyledi. Şahin, “Dışarıda bir pazarımız yok, pazarımız daraldı. Savaşlar bizi çok etkiledi. Geçtiğimiz yıl depremin olması üretimi etkiledi. Ürünlerimiz Antakya’daki depolara gönderilip, orada işlenip Antakyalı ihracatçılarımız tarafından yurtdışına gönderiliyordu. Ama şimdi oradaki fabrikalar da yıkıldı onlar da geçen yıl sezonun ortasında limon alamadılar limon çöktü. Bu yıl nasıl olacak bilmiyorum” şeklinde konuştu.