Hava değil zehir soluyorlar | Güney Gazetesi Mersin

Hava değil zehir soluyorlar

Avrupa’dan getirilen atıkların işlendiği CETA Geri Dönüşüm Fabrikası Karacailyas’ta yaşayan yurttaşların kabusu oldu. Kötü koku nedeniyle nefes alamayan mahalleli konuyla ilgili kurumlara dilekçe yazsa da bir sonuç alamadı. Fabrikanın hem halk hem de çevre sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Halk sağlığı suçu işleyen, doğa tahribatı suçu işleyen kurum ve kuruluşlara uyarımızdır. Siz halkı göz göre göre ölüme itiyorsunuz ancak biz halkımızı yaşatmak için var gücümüzle çalışacağız. O fabrika kapanacak” dedi.

Hava değil zehir soluyorlar


 

ELVAN KONUK

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekilleri Perihan Koca,Ali Bozan ve partililer, Karacailyas Mahallesinde yaşayan yurttaşlarla biraraya geldi. Mahallede bulunan plastik atık fabrikası nedeniyle halkın ve çevre sahibinin tehlikede olduğuna dikkat çeken milletvekilleri bu sorunun hem meclise hem de çözüm mecralarına taşıyacaklarının sözünü verdi.

Katı atık fabrikasının zehir saçtığına dikkat çeken Perihan Koca, “Avrupa’nın çöplerini getiren uluslararası bir firma olan CETA Geri Dönüşüm Fabrikası, Emek Mahallesi sınırları içerisine kurduğu tesis ile, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden ithal ettikleri atık çöplerin geri dönüşümünü sağlıyor. Her türlü plastik, çeşitli atıklar ve tıbbi malzeme işlendiği tesis zehir saçıyor. Kötü koku ve toza bulanmış mahallede, insanlar nefes alamıyor, zehir soluyor. 15 bin kişinin yaşadığı bu alanda göz göre göre insanlar hastalığın ve ölümün pençesine itiliyor” dedi.

“MAHALLENİN SORUNU KULAK ARKASI EDİLİYOR”

 

Mahalle sakinlerinin beş yıldır başta Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere, dilekçeler yazdığını belirten Koca, yurttaşların sorununun kulak arkası edildiğini söyledi.  Koca, “Biz bu sorunu hem meclise taşıyacağız hem kamuoyuna taşıyacağız. Bu yıkım gerçekliğinin çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Ama bunu tek başımıza yapmamız mümkün değil. Bizim esasımız halktır, halkın yaşadıklarıdır. Kürt halkı yaşıyor burada, Arap halkı yaşıyor burada, iç içe kardeşlik içerisinde yaşayan bu halka reva görülen şey hastalık. Bu halka reva görülen şey bu çöplük. Bu halka reva görülen şey bu zehir ve ölüm gerçekliği. Biz buna müsaade etmezsek dönüştürmek zorunda kalırlar. Sadece dilekçelerle, sadece CİMER’e şikayet ederek bu sorunun altından kalamayacağımız aşikar. O yüzden elimizden geleni yapmaya bizler de hazırız. Geniş halk toplantıları yapacağımız ve mutlaka çözüm alacağımız bir süreci yaratmamız gerekiyor. Kendi yaşamımız için bunu yapmamız gerekiyor. Biz bu mahallenin gerçek sahipleriyiz” ifadelerini kullandı.

“PATRONLAR PARA KAZANSIN DİYE İNSANLAR SAĞLIKLARINDAN EDİLDİ”

 

Sorunun sadece kokuyla sınırlı kalmadığını fabrikanın kanserojen madde yaydığına dikkat çeken Koca, çevre ve halk sağlığının tehlikede olduğunu vurguladı. Koca, “Patronlar para kazansın diye Mersin Avrupa’nın çöplüğü haline getirilmiş, insanlar sağlıklarından edilmiş durumda. Halk sağlığı suçu işleyen, doğa tahribatı suçu işleyen kurum ve kuruluşlara uyarımızdır: Siz halkı göz göre göre ölüme itiyorsunuz ancak biz halkımızı yaşatmak için var gücümüzle çalışacağız. O fabrika kapanacak” diye konuştu.


  Hava değil zehir soluyorlar