ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK
Mersin Büyükşehir Belediyesi, her gün bin çocuğun bilimsel deney ve uzay gözlemi yapabileceği İklim ve Çevre Bilim Merkezini hizmete açtı. Cumhuriyet’in 100. Yılında çocuklara ve gençlere özel bir armağan sunduklarını söyleyen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bizim mürşidimiz belli. 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gideriz bizler. Onun için bilim merkezi açıyoruz. Onun için eğitim merkezleri açıyoruz. Onun için başka belediye başkanlarının kıyı şeridinde rant amaçlı yaptığı binalar yerine çocuklarımıza Türkiye’nin en güzel okuma salonunu yapıyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Çevre Bilim Merkezini hizmete aldı. Her gün bin öğrencinin deney ve gözlem deneyimi yaşayabileceği İkim ve Çevre Bilim Merkezinin açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer “Hem çocuklarımız hem velilerimiz tüm eğitim camiamız için önemli bir açılışı gerçekleştiriyoruz” dedi.
Bilim Merkezinin inşaatının önceki dönem Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç tarafından başlatıldığını, geçtiğimiz yıllarda Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile konuşarak inşaatı devraldıklarını, merkezini tamamladıklarını söyleyen Seçer, katkılarından dolayı her iki isme de teşekkür etti.
Bilim Merkezinin teknik aksamı için yaklaşık 300 milyon lira harcadıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bu harcamalar sizlerin ödediği vergilerle, bizlere aktarılan bu kaynaklar bu paralar bu çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimizin umudu evlatlarımıza helal hoş olsun” dedi.
“CUMHURİYET BİLİM DEMEK, BİLİM MERKEZLERİ DEMEK”
Bilim Merkezinin Cumhuriyet’in 100. Yılında açtıklarına dikkat çeken Seçer, “Cumhuriyet bize her şeyi ifade ediyor. Cumhuriyet demek bugün açılışını yapacağımız bilim demek, bilim merkezleri demek, okul demek, eğitim demek, demokrasi demek, insan hakları demek, kadın hakları demek, birey hakları demek, ayrımsız bir toplum demek, vatandaşın devlet karşısında eşit yurttaş olması demek” ifadelerini kullandı.
“DEZAVANTAJLI MAHALLELERDEN, KÖYLERDEN ÖĞRENCİLER GELECEK”
Bilim Merkezinin çocukların eğitimine önemli katkılar sunacağına değinen Seçer, “Planetaryum gösterileri çocuklarımızın ilgiyle takip edeceği gösteriler. Kubbeli bina planetaryum. Oradan çocuklarımızın uzayı, evreni izleme imkanı olacak. Günlük ortalama bin öğrenciyi burada ağırlayabiliriz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerimizi yaptık. Düzenli olarak öğrencilerimizin bu bilim merkezinden yararlanmalarını sağlayacağız. Otobüsleri okullara göndereceğiz. Özellikle eğitimde fırsat eşitliği adına dezavantajlı mahallelerden, köylerden çocuklarımızın buraya gelmelerini sağlamak için belediyemiz gerekli desteği verecek. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle beraber bunları gerçekleştireceğiz. Bilim Merkezimizin adı Mercan Bilim Merkezi. Mersin’in Mer’i ve canlının Can’ı. Orada gördüğünü Akdeniz foku, bir deniz canlısı. Ancak bu yıl cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılı dolayısıyla Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi adını koymayı uygun bulduk. Mersin’imize hayırlı olsun” dedi.
“13 İLÇEMİZDE ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİME ULAŞABİLSİNLER”
Türkiye’nin farklı bölgelerinden insanların daha değerli bir yaşam, daha konforlu bir yaşam, çocuklarına daha iyi okullarda eğitim, daha ferah bir toplumda, daha temiz bir çevrede yaşama arzusuyla Mersin’e geldiklerine işaret eden Vahap Seçer, “Yenişehir’de yaptığımız yatırımlar Mersin’e yeni bir sinerji kattı. Caddeler çok güzel, yollar çok güzel, tertemiz. Binalar çok güzel. Yeni yapılar. Yeni mimari. Her şey tertemiz. Mersin’in dört yanı böyle olsun. 13 ilçemiz böyle olsun. 13 ilçemizde çocuklarımız eğitime ulaşabilsinler. 7 bin öğrencimiz var. Her ilçede eğitim merkezlerimiz var? Neden? Her yurttaşın devlet olanaklarına ulaşmada hakkı eşittir. Bunu düşünerek bunları yaptık” dedi.
“ATATÜRK’ÜN İZİNDE GİTTİĞİMİZ İÇİN EĞİTİME DESTEK VERİYORUZ”
Mersin’i bugünkü bulunduğu yerden çok daha iyi noktalara getireceklerini söyleyen Vahap Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim mürşidimiz belli. 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gideriz bizler. Onun dediği gibi hayatta en hakiki mürşit ilimdir diyen felsefenin ardından gidenleriz bizler. Onun için bilim merkezi açıyoruz. Onun için öğrencilerimize destek veriyoruz. Eğitim merkezleri açıyoruz. Eğitim yardımı yapıyoruz. Üniversitenin kapısında 6 liraya 3 çeşit yemek öğrencilerimize sağlıyoruz. Onun için başka belediye başkanlarının kıyı şeridinde rant amaçlı yaptığı binalar yerine çocuklarımıza Türkiye’nin en güzel okuma salonunu yapıyoruz. Mustafa Kemal’in peşinden gittiğimiz için yapıyoruz bunu. Onun için kıyılarımızı ranta değil halka açıyoruz. Gelecek günler bugünlerden çok daha iyi olacak. Evlatlarımız bu kadim topraklardan farklı etnik yapılarda, farklı mezheplerden ailelerde doğmuş çocuklar olabilir. Ama şunu unutmayalım hepimiz biriz. Hepimiz kardeşiz. Hepimizin kimliği Türkiye Cumhuriyeti kimliği. Nokta. Birlik içinde, çalışarak, daha çok çalışarak, gelecek günleri bugünlerden çok daha iyi yapacağız. Merkezimizi Mersinimize, Türkiyemize, çocuklarımıza hayırlı olsun.”
“BÖLGENİN EN KIYMETLİ BİLİM MERKEZİ”
Açılışa katılan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de “Bu tesisi düşünen planlayan temelini atan benden önceki Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’e buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Biz göreve geldiğimizde inşaat devam ediyordu, görevde süreklilik var ve tamamladık. Buraya iki rektörümüzle birlikte TÜBİTAK başkanımızı getirdim. Valiliğe bu konuyla ilgili bir bütçe de gelmişti. O bütçenin geriye gitmeden kullanılması konusunda çalışmamızı yaptık ancak her nedense o fon bize aktarılmadı, Ankara’ya geri gitti. Sonra Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız görüşmede, Büyükşehir Belediyemize buranın devrini gerçekleştirdik. Sağ olsunlar onlar da inşaat bedelini bizlere süreç içerisinde ödediler ve 5 bin 200 metrekarelik arsa üzerinde 3 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip böyle güzel, büyük ve bölgenin en kıymetli bilim merkezi açılmış oldu. Kurtuluşumuz mutlaka eğitimdedir. Mutlaka doğru yetiştireceğimiz nesillerdedir. Biz yatırımımızı çocuklara yapıyoruz” dedi.
UZAY GÖZLEMİ, DENEY ODALARI, BİLİM MAĞAZASI
Merkezin içerisinde toplam 121 interaktif deney düzeneği yer alıyor. Merkezde ayrıca atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alanı, bilimsel gösterilerin yapılacağı konferans salonu, bilim ürünlerinin satılacağı bir Bilim Mağazası ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir Bilim Kafe de yer alıyor.
Birinci katta yer alacak olan planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı ve balık gözü lensi ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin 360 derecede 3 boyutlu görüntüleri yansıtılacak. Bu alanda, uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesi sağlanacak. Merkez her gün bin öğrenciyi ağırlayacak, öğrencilere deney ve uzay gözlem olanağı sunacak.