“Atatürk Parkı’nda liman istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Atatürk Parkı’nda liman istemiyoruz”

Mersin Limanı’nın Atatürk parkına doğru genişleme projesiyle ilgili dava sürerken dip temizleme çalışmalarının başladığı iddiası endişeye neden oldu. ‘Havama, suyuma, toprağıma, denizime dokunma’ ve ‘Atatürk Parkı bizimdir, bizim kalacak’ şeklinde sloganlar atan Mersinliler liman A kapısı önünde bir araya geldi. Genişleme çalışmalarının yaşamı tehdit edeceğine dikkat çeken yurttaşlar ‘Atatürk Parkı’nda liman istemiyoruz” ifadelerinin yer aldığı pankart açtı.

“Atatürk Parkı’nda liman istemiyoruz”


ELVAN KONUK

Mersin Çevre Platformu (MERÇED) üyeleri Mersin Limanı’nda genişleme çalışmalarının başladığı iddiaları üzerine liman kapısı önünde açıklama yaptı. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmektedir. Bu anlamda Atatürk Parkını korumak yerine bugün Mersin’in Akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkında liman genişleme projesinin, yapım çalışmaları başlatılmıştır. Atatürk parkında liman genişleme projesinin hukuki süreci Anayasa mahkemesinde devam ederken hukuk tanımaz MIP tarafından gece saatlerinde liman genişleme çalışmalarını başlatmış, bu çalışmalar sırasında binlerce balığın ve carettanın ölümüne neden olmuştur. Denizde yapmış olduğu dip taramaları denizin ekosistemini bozmaktadır” dedi.

 

“BU ÇALIŞMALAR KENTİMİZE VE SAĞLIMIZA ÇOK CİDDİ ZARARLAR VERECEK”

 

Liman genişleme çalışmalarıyla Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceğini söyleyen Aslan, bu çalışmaların parkı tamamen ortadan kaldıracağını vurguladı.

Yapılacak olan dolgu alanının bilimselliğe aykırı olduğunu vurgulayan Aslan, “Mersin liman genişlemesi için yapılacak 176 bin metrekarelik sahanın dolgu malzemesi Mersin'e ait mahallelerde planlanan taşocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk parkı önündeki denize dökülecektir. Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik bir proje olan Atatürk Parkında liman genişleme projesi MIP şirketine rant kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

MIP’e halkın karşı olduğu bu projeden derhal vazgeçmesi çağrısında bulunan Aslan, “Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.