KKTC 40 yaşında | Güney Gazetesi Mersin

KKTC 40 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de törenle kutlandı. Atatürk anıtına çelenk sunulduğu törende Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve İl Jandarma Komutanlığı Komando Birliği gösterilerini sahneledi.

KKTC 40 yaşında


 

ELVAN KONUK

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 9.30’da başlayan törende KKTC Mersin Başkonsolosluğu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin İl Başkanlığı, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mersin Temsilciliği, Lefke Avrupa Üniversitesi Adana Temsilciliği, Yakın Doğu Üniversitesi Adana Temsilciliği, Girne Amerikan Üniversitesi Mersin Temsilciliği ve Kıbrıs İlim Üniversitesi Türkiye Temsilciliği, Atatürk Anıtı’na çelenklerini sundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, “Özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın ve egemenlik mücadelemizin Cumhuriyet ile taçlandığı, canımız ve kanımız pahasına kurduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlamanın haklı gururu ve mutluluğu içerisindeyiz. Kurucu Cumhurbaşkanımız Merhum Rauf Raif Denktaş, bundan tam 40 yıl önce, 15 Kasım 1983’te, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak kurulduğunu dünya ve tarih önünde ilan ederek ada üzerindeki vazgeçilmez haklarımızı teminat altına almıştır” dedi.

 

“TÜM ÇÖZÜM SÜREÇLERİNDE, YAPICI VE İYİ NİYETLİ TUTUM İÇERİSİNDE ÜZERİMİZE DÜŞENİ HER DAİM YERİNE GETİRDİK”

 

15 Kasım 1983’te, özgür iradesi ve istenciyle Kıbrıs Türk halkının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduğundan söz eden Mendeli, “Rum-Yunan ikilisinin yıllardır Kıbrıs Türk halkına uyguladığı insanlık dışı ambargolara ve baskılara rağmen, halkımız, bugün çoğulcu demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve sosyal adalet ilkelerine bağlı kalarak bölgede, önemli barış, istikrar ve demokrasi merkezi olduğunu kanıtlamıştır. Bizler, Anavatanımızla birlikte, adil ve kalıcı bir anlaşmaya varılabilmesi konusunda, 1968 yılından bu yana devam eden tüm çözüm süreçlerinde, yapıcı ve iyi niyetli tutum içerisinde üzerimize düşeni her daim yerine getirdik. Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı ile azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini, kendi yönetiminden, egemen eşitliğinden, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

“KKTC BAĞIMSIZ VE EGEMEN BİR DEVLET OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”

 

Mendeli, uluslararası camianın, Rum yönetimine prim tanımasının Kıbrıs Türk Halkı’na yapılan büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Mendeli, “Beklentimiz, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 77. ve 78. BM Genel Kurullarında vurguladığı gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir an önce tanınması ve Kıbrıs Türk Halkı üzerindeki haksız izolasyonların kaldırılması yönünde somut adımlar atmasıdır. Çözüm olsun ya da olmasın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tüm kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı yapısı ile bağımsız ve egemen bir devlet olarak yaşamaya devam edecek ve Anavatanımız Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle her geçen gün kalkınarak güçlenecektir. Türkiye yüzyılı, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve bütün Türk Dünyası’nın da yüzyılı olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş olmak üzere vatanımız uğruna canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk Mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerini şükran ve minnetle yâd ederim” şeklinde konuştu.