“Devlet narenciye alımı yapmalı” | Güney Gazetesi Mersin

 “Devlet narenciye alımı yapmalı”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya limon başta olmak üzere narenciyedeki krizi ve çözüm yollarını iletti.

 “Devlet narenciye alımı yapmalı”



TÜİK’in verdiği rakamlara göre narenciyede yüzde 75’lik bir rekolte artış oranı olduğunu ifade eden Ekmen, iki yıl önce limon ihracatı yasaklandığı için piyasada çok ciddi pazar kayıpları yaşandığını ve ihracatta uluslararası rekabetin güç hale geldiğini belirtti.

Rekolte artışı göz önüne alındığında, tıpkı limonda olduğu gibi narenciyenin tümünde de mahsulün bahçede kalma tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çeken Ekmen, narenciye ihracatında ton başına en az 1500 TL Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“DEVLET ALIM YAPARSA NARENCİYE BAHÇEDE KALMAZ”

 

İç piyasada da devletin TMO, Çaykur, Türkşeker, TİGEM gibi kurumlar aracılığıyla çiftçiden satın alım yaptığını ifade eden Ekmen, tıpkı bu kurumlar gibi narenciye için de bir devlet kurumunun yetkilendirilip narenciye alımı yapılması gerektiğini söyledi.

Bunun hem mahsulün bahçede kalmasını hem de depolama imkanlarını rahatlatacağını belirten Ekmen, bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. 

 

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ VE ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKKI İÇİN ÇAĞRI

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, mevsimlik tarım işçileri ve çocuklarının eğitim haklarından mahrum kaldıklarını ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu konuyla ilgili olarak girişimlerde bulunması gerektiğini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçmişte yayınladığı, mevsimlik tarım işçileri ve çocuklarının yaşam boyu eğitim hakkını da kapsayan genelgeleri hatırlatan Ekmen, METİP-1 projesinin de bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Ekmen,  “Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yürütülen METİP-1 projesi hayata geçirilmeli. Ana sorumlu Çalışma Bakanlığı. İnanılmaz, dört başı mamur ve mükemmel bir genelge var ancak uygulanmıyor. Dün Tarım Bakanımıza da söyledim, lütfen METİP-1 projesini Milli Eğitim Bakanlığı projeksiyon altına alsın, bu projenin gereği olan çocuklar ve yetişkinlerin eğitimi. O kadar güzel bir genelge var ki yetişkinlerin dahi bu dönemde hayat boyu eğitim tarafından nasıl ilave bir eğitime alınabileceği düzenlenmiştir. Lütfen, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları bu konuda bir katkıda bulunmalı” dedi. (Haber Merkezi)