Öğretmene okul ortamında O.Ç diyen müdür mahkemede ceza almadı! | Güney Gazetesi Mersin

Öğretmene okul ortamında O.Ç diyen müdür mahkemede ceza almadı!

Mersin 13. Asliye Ceza Mahkemesi, olay tarihinde ilçe milli eğitim şube müdürü olan bir bürokratın, bir öğretmene okul bahçesinde ve öğrencilerin duyacağı şekilde “O.Ç buradan gidecek” diye bağırmasını, “haksız bir fille tepki” olduğu gerekçesiyle hakaret saymadı. Mahkeme, öğretmenle kavga etmek için okula gelen milli eğitim bürokratına darp suçundan 1100 TL, öğretmene de yine darp suçundan 1500 TL para cezası verdi ve hükmün açıklanmasını erteledi.

Öğretmene okul ortamında O.Ç diyen müdür mahkemede ceza almadı!


ABİDİN YAĞMUR

 

Geçtiğimiz yılın haziran ayında Mersin’de İçel Anadolu Lisesinin öğretmenler odasındaki sohbet sırasında konu AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gezi eylemlerine katılan kişilere “sürtük” diyerek hakaret etmesine geldi. Hülya Koçyiğit’in oynadığı Sürtük adlı film de öğretmenler arasında esprilere konu oldu.

Bu sırada Din Kültürü öğretmeni kadın öğretmen, kendisine laf vurulduğunu ileri sürerek tartışmaya dahil oldu. Kadın öğretmen, Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde şube müdürü olan eşi M.S’yi arayarak kendisine hakaret edildiğini ileri sürdü.

 

ŞUBE MÜDÜRÜ OKULA GELDİ, ÖĞRETMENLE KAVGA ETTİ

 

Müdür M.S bunun üzerine İçel Anadolu Lisesine geldi ve eşine hakaret etmekle suçladığı öğretmen B.A’yı okul bahçesinde yakaladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre şube müdürü M.S, öğretmen B.A’ya yumruk attı. Öğretmen B.A da müdüre tekmeyle karşılık verdi. Diğer öğretmenlerin araya girmesiyle müdür M.S bahçeden uzaklaştırıldı.

Müdür M.S bu sırada “Bu adam buradan gidecek. Buradan gidecek O.Ç” diye bağırarak küfür etti. Müdürün bu küfürleri pencerelerden kavgayı izleyen öğrenci ve öğretmenlerce duyuldu, ayrıca cep telefonu kamerası görüntülerine de yansıdı.

 

İKİSİ DE DARP SUÇUYLA MAHKEMEYE ÇIKTI

 

Kavganın ardından Milli Eğitim müfettişleri müdür M.S’ye 1 yıl kademe durdurma cezası verdi ve açığa aldı. M.S daha sonra bir okulda öğretmen olarak görevlendirildi. Öğretmen B.A ise başka bir okula verildi.

Milli Eğitim Müdürlüğünün incelemesi sonucunda müdür M.S ile öğretmen B.A hakkında kamu davası açıldı. Her iki ismin de sanık olduğu mahkeme sürecinde savcı, her iki sanığın da birbirini darp ettiğini, ilk haksız eylemin kimden geldiğinin belirlenemediğini vurguladı ve sanıkların her ikisine de haksız tahrik indirimi uygulanarak darp suçundan ceza verilmesini talep etti.

Savcılık makamı ayrıca, müdür M.S’nin haksız fiili karşısında hakaret suçundan dolayı cezalandırılmasını da talep etti.

 

AVUKAT: ÖĞRETMEN B.A MEŞRU MÜDAFAA YAPTI

 

Mersin 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki son duruşmada öğretmen B.A’nın avukatı, müdür M.S’nin ve eşinin “Öğretmen B.A bize taşla saldırdı” iddiasının somut dayanağı olmadığını, taşlı saldırıyı kimsenin görmediğini, müdür M.S’nin adli tıp raporunda darp izi olmadığını, müdürün alenen ve öğrencilerin önünde hakaret ettiğini, öğretmen B.A’nın meşru müdafaa için müdüre vurduğunu belirterek müdür M.S’nin hem darp hem de hakaret suçundan cezalandırılmasını talep etti.

 

MÜDÜR HAKARETTEN CEZA ALMADI

 

Mersin 13. Asliye Ceza Mahkemesi, müdür M.S’ye darp suçundan 1100 TL para cezası verirken öğretmen B.A’ya aynı suçtan 1500 TL para cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

Mahkeme, olay tarihinde Mezitli Milli Eğitim Müdürlüğünde şube müdürü olan M.S’nin, okul bahçesinde, öğrencilerin ve öğretmenlerin duyacağı şekilde öğretmen B.A’ya “Buradan gidecek O.Ç” diye bağırmasını da “haksız bir fiile tepki” olarak yorumladı ve hakaret suçundan cezaya yer olmadığına hükmetti.