“Çocukların gelişimlerine <br>ve eğitimlerine sahip çıkılmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocukların gelişimlerine 
ve eğitimlerine sahip çıkılmalı”

Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği’nin (ÇOBİ-DER) ilk genel kurulu Mersin’de yapıldı. Yönetim Kurulu; Mustafa Duru, Gülseren Gündoğdu, Kemal Kırmızı, Nermin Yücel ve Ganime Nuran Duru’dan oluştu. Kurucu Başkan Mustafa Duru, “Çoğunluğu kadınlardan oluşan yönetim kurulumuzun çok daha başarılı olacağı inancı içindeyiz. Anne ve babaların, hatta tüm toplum kesimlerinin de demokratik olarak laik ve bilimsellik içinde çocukların gelişimine ve eğitimlerine sahip çıkmalarını istiyoruz” dedi.

“Çocukların gelişimlerine <br>ve eğitimlerine sahip çıkılmalı”


ELVAN KONUK

3 Temmuz tarihinde kurulan ÇOBİ-DER’in genel kurulu yapıldı. Dernek faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda Kurucu Başkanı Mustafa Duru, “Dernek olarak biz hiç kimsenin inancına karışacak değiliz. Bizi insanların dini inançları asla ilgilendirmez. Biz çocuklarımızın bilim ışığında gelişip büyümelerini ve bilimsel eğitimlerini savunmak için kurulduk. Eğitim sürecinde çocukların temel doğal hakları gereği iyi beslenmelerini ve istedikleri dilde eğitim almalarını savunuyoruz. Çocukların gelişimleri ve eğitimleri bilime aykırı olursa, bilim ışığında olmaz ise bu durumun yanlış olacağını söylüyoruz. Anne ve babaların, hatta tüm toplum kesimlerinin de demokratik olarak laik ve bilimsellik içinde çocukların gelişimine ve eğitimlerine sahip çıkmalarını istiyoruz” dedi.

0-6 yaş arası çocukların sağlıklı ve bilimsel gelişmelerinin ülkenin geleceğiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Duru, dernek olarak bu konuda toplum bilincini arttırmayı hedeflediklerinden söz etti.

Çocukların gelişimi için yapılması gerekenleri belirten Duru, şu şekilde konuştu:

“Çocuk Hakları Sözleşmesi ışığında tüm kişilerin ve kurumların düşünceleri çocuklarımız lehine, yararına olmak zorundadır.

Bebekler ve çocuklar konusunda doğum öncesi ve sonrası için anne ve babaların iyi bir eğitim görmeleri gerekiyor.

Bebek yapacak anne ve babanın içinde bulunduğu ortam ve maddi durum bebeğin ve ilerisi çocuğun sağlıklı ve bilimsel gelişimi için müsait değilse, devlet bu anne babaya yeterince maddi destek sağlamak zorundadır.

Her çocuk parasız olarak kreş ve anaokulu ortamına kavuşturulmalıdır.

Bebekler ve çocuklar konusunda doğum öncesi ve sonrası için anne ve babaların iyi eğitilmesini sağlayacak onlara rehberlik yapacak ve sıkı ilişkiler içinde olacak iyi eğitim görmüş uzman çocuk gelişimci milyonlarca kadın öğretmen yetiştirilip atanmalıdır. Çünkü bu alanda 10 milyon bebek ve çocuğumuz var.

Bu öğretmenler kreş ve anaokullarında çocukların iyi oyun arkadaşı ve eğitmenleri olacaktır. Aynı zamanda bu öğretmenler bebeklerimizin kalıtımlarından başlayarak çok erken dönemde onları derinlemesine tanıma uğraşı sürdürecekler, yaratıcılık ve gelişim yönlerini, hatta üstün ya da geri yönleri var mıdır netleştirmeye çalışarak anne babayla uygun bir yaklaşım içinde paylaşacaklardır.  Yardım ve tedbir gerekiyorsa çareler aranarak çözüm sağlanacaktır.”