ELVAN KONUK
Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla birlikte daha önce 14 lira olarak uygulanan euro değeri yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseldi. Kararın 25 Aralık’ta yürürlüğe gireceğini söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aliye Akgül Aydın, bunun sağlık sektörüne ve hastalara yansımasını değerlendirdi.
“GÜNCEL KURLA İLAÇ KURU ARASINDAKİ MAKAS GİTTİKÇE AÇILIYOR”
Yapılan yüzde 25 zammın eczacılar için yeterli olmadığına dikkat çeken Aliye Akgül Aydın, güncel euro kuru ile dönemsel euro kuru arasındaki makasın gün geçtikçe açıldığını belirtti. Aliye Akgül Aydın, “Geçmişle karşılaştırıp baktığımızda durumun ne kadar kötü olduğunu görebiliriz. Ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan dönemsel euro değeri vardır. 2009’da güncel euro kuruyla dönemsel euro kuru aynıydı. 2009 yılından bu yana makas gittikçe açıldı. Şuan gelinen noktada yüzde 35 zamma rağmen dönemsel euro değeri 17,55’ken, güncel euro değerimiz 33 liralarda. Yani güncel euro değeriyle bizim ilaçlarımızın fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro değeri arasında 2 kata yakın bir fark var. O nedenle yüzde 25 zammın üzerine yeni bir zam gelmesi gerekir. Aradaki makasın kapanması gerekiyor” dedi.
“İLAÇ FİYAT FARKLARI CİDDİ ŞEKİLDE ARTACAK”
İlaç fiyat farklarındaki artışla ilgili konuşan Aliye Akgül Aydın, “Son 2 sene içerisinde bazı referans ilaç fiyat uygulamaları, ödeme koşullarındaki bazı değişiklikler nedeniyle ilaçlarda uygulanan ilaç fiyat farkları çok arttı. SGK’nın yüzde 80-90’ınını ödediği fiyatın dışında ödemediği bir kısım var ilaçlarda ilaç fiyat farkı dediğimiz. Yüzde 25’lik artışla birlikte sadece ilaç fiyatının artmış olmasından kaynaklı gelecek bir katılım payının yanında fiyat farkları da çok ciddi şekilde artacak. Yani kaba bir hesap yapacak olursak, şuan en çok piyasada ihtiyaç duyulan ateş düşürücü bir şurubun hesabını yaptığımızda bu ilacın normal perakende fiyatı yüzde 25 zamdan sonra 130 lira ama hasta reçeteye yazdırdığı zaman 84 liraya yakın bir para ödeyecek. Yarısından fazlasını hasta zaten buraya ödemek zorunda kalacak. Bizim devletten almamız gereken parayı hasta eczaneye ödemek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
“İLAÇ ZAMMININ ÖNCEDEN AÇIKLANMASIYLA PİYASADAKİ YOKLUK BÜYÜDÜ”
Güncel euro değeriyle dönemsel euro değeri arasındaki makasın açılmasından kaynaklık ilaç yokluklarının gündemden hiç düşmediğini belirten Aliye Akgül Aydın, “16 Aralık’ta açıklandı bu karar ve 25’inde yürürlüğe girecek. İleriye dönük bir zammın açıklanması sebebiyle şu an piyasaya firmalar ürün vermiyor. Bu durum doğrudan ilaç firmalarıyla ilgili diyemeyiz ama ilaç zammının çok önceden açıklanmış olması sebebiyle piyasadaki yokluk artmış durumda” diye konuştu.
“GENEL BÜTÇEDEN İLAÇ HARCAMALARINA AYRILAN PAY GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR”
Başkan Aliye Akgül Aydın, genel bütçeden ilaç harcamalarına ayrılan payın 2009’da yüzde 1,8 iken 2023’te 0,7’ye gerilediğini belirtti. Nüfus ve hastalıklar artmış olmasına rağmen ilaca ayrılan payın gün geçtikçe azaldığını vurgulayan Aliye Akgül Aydın, “Geçen yıl Kasım ayında büyük bir miting yaptık. O mitingde talep ettiğimiz hiçbir şeyi henüz almış değiliz. İlaç fiyat kararnamesinde bir düzenlemenin yapılması şart. İlaç fiyat kararnamesindeki ilaç baremleri artık kalmadı. Bu zamla birlikte 50 liranın altında ilaç kalmayacak. SGK’ya karşı uygulanan kamu kurum iskontoları çok ciddi artmış durumda. İlaçların hemen hemen tamamında kamu kurum iskontosu uygulanıyor. Yani SGK’ya ciddi indirimler yapıyoruz şuanda. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme olmadığı sürece de bunu yapmaya devam edeceğiz. O yüzden yapılan bu zamlar sadece hastaların ilaca daha fazla para ödemesine sebep oluyor. Eczacıların kazancı değişmiyor” şeklinde konuştu.