ELVAN KONUK / İLKAY ADALIOĞLU
Mersin’de üreticiler bağ maymuncuğu adı verilen zararlı böceğe karşı ağaçlara elyaf sararak önlem almaya başladı. Önceki yıllarda Mut ve çevresinde görülen zararlı böceğin son 5-6 yıldır Gülnar’da görülmeye başladığını söyleyen Gülnarlı üretici Ramazan Eyceoğlu, bu sorundan dert yandı. Eyceoğlu, “Yaptığımız bazı araştırmalara göre; bu zararlı böcek, yaklaşık 8-10 milimetre boyunda, çok hızlı çoğalıyor. Bir yetişkin yaklaşık 500 adet yumurta bırakıyor. Asma, kayısı, erik, badem, kiraz, zeytin gibi birçok kültür meyvesinin çiçek gözleri, yaprakları veya taze sürgünleri ile besleniyor” dedi.
“MÜCADELENİN BÖLGEDEKİ BAHÇELERDE TOPYEKÜN OLMASI ÖNEMLİ”
Böceğin akşam saatlerinde ortaya çıktığını belirten Eyceoğlu, yaptığı araştırmalar sonucu elde ettiği verilerden söz etti. Eyceoğlu, “Okuduğumuz makalelerde kimyasal mücadele ve kış aylarında toprağın derin sürümünden bahsediyor. Birde Ağustos-Ekim aylarında ağaç altları sulanınca toprağa bırakılmış yumurtaların bozulacağı belirtiliyor. Kimyasal mücadele de toz halindeki ilaçların yağmur ve nemli ortamda çabuk devre dışı kalması, bahçeye ilaçlama makinelerinin rahat kullanılamaması önemli bir sorun. Bunun yanında insanların kendiliğinde bulduğu bir de elyaf sarma işi var. Ağaçların kök kısmının biraz üzerine sarılan elyafa böceğin ayakları takılıp kalıyor. Sabah bazıları kendini kurtarıp toprağa giriyor. Bir kısmı orada takılı kalıyor. Bunu bizde denedik oldukça başarılı oldu. Sıvı veya toz kimyasallar ve elyafın beraber kullanılması faydalı olacağını düşünüyoruz. Sonuçları tam göremediğimiz için; sorunu tamamen çözer mi bilemiyoruz. Birde bu tip mücadelenin bölgedeki bahçelerde “top yekûn” olması çok önemli” ifadelerini kullandı.
“YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”
Sorunu İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ndeki görevli bazı mühendislere ilettiğini belirten Eyceoğlu, “Birçok üreticinin sorundan haberi yok. Bilinçli bazı üreticiler özellikle elyaf sararak bahçelerini korumaya çalışıyor. Bu zararlı çok hızlı yayılıyor. Bir iki yıl ürün alamayıp işin içinden çıkamayan bazı üreticilerin bahçelerini kestiğini de duyuyoruz. Korkarım tedbir alınmazsa önümüzdeki yıllarda bölge tarımına büyük zarar verecek. Problemle ilgili birçok sorunun cevaplanması ve üreticilerin aydınlatılması lazım. Elyaf ve kimyasal mücadele dışında; kuş, tavuk, terminatör karınca gibi vasıtalarla mücadele edilebiliyor mu? Rüzgâr, soğuk, sıcak, yağmur gibi meteorolojik şartlar ne kadar etkiliyor? Aynı iklime sahip olduğumuz ülkelerde bu böcek var mı? Varsa onlar nasıl mücadele ediyor? Elyaftan nasıl etkilenir, aç kaldığında ne kadar yaşayabilir? Bu gibi sorular kafamızı karıştırıyor. Bütün bu ayrıntıların ve çözüm önerilerinin araştırılarak yetkililerin bir an önce açıklama yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.