Vergi yükü yoksulun omzunda | Güney Gazetesi Mersin

Vergi yükü yoksulun omzunda

Vergide denge ve adalet kalmadığını söyleyen CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Maliyenin topladığı vergilerin yüzde 90’ına yakını fakir, fukara ve gurabadan alınıyor. İşçiden, memurdan, çalışan emekliden alınıyor. Her türlü ihaleyi alan, yol baraj yapan, devletin tüm ihalelerini kendine alan beşli çetelerden, müteahhitlerden ve onun yanında çalışan tacirlerden ancak yüzde 10’luk bir vergi tahsis edilebiliyor” diye konuştu.

Vergi yükü yoksulun omzunda


ELVAN KONUK

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuştu. Dinçer, “Anayasamızın 73. Maddesinde ‘Vergi kutsaldır, herkes kazancı oranında vergi ödemekle yükümlüdür” ifadesi yer alıyor. Maliye Bakanlığımız da bu vergi yükümlülüğünü belirlerken adil davranmakla ve herkesin kazancı oranında vergi ödemesini düzenlemekle yükümlüdür. Ancak şimdi görüyoruz ki vergide ne denge kaldı ne adalet kaldı” dedi.

 

“HER GÜN KARŞIMIZA YENİ BİR VERGİ ÇEŞİDİ ÇIKIYOR”

 

200’ün üzerinde vergi çeşidi olduğunu belirten Dinçer, “Ana kalemlerimize baktığımızda gelir vergisi, kurumlar vergisi, özel iletişim vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi diye adlandırırız. Ama genel olarak uygulamaya baktığımızda her gün karşımıza yeni bir vergi çeşidi çıkmaktadır. Maliyenin topladığı vergi gelirlerinin yüzde 70’i dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Yani ürününü üretip de maliyetine satamayan çiftçiler, ay sonuna kadar çalışıp kredi kartını bile karşılayamayan, aldığı maaşla ancak kredi kartı yükümlülüğünü yerine getirmeye çalışan işçi, memur ve emekliden kaynağından kesilerek elde edilir bu gelirler. Bunun yanında sabahın seherinden gecenin geç vaktine kadar işyerini açık ‘acaba bir gelir elde edebilir miyim’ diye umutla bekleyen ancak siftah yapmadan dükkan kapatan esnaf sanatkarlardan alınmaktadır bu vergi” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 90’I YOKSULDAN, YÜZDE 10’U ZENGİNDEN ALINIYOR”

 

Ver yükünün yoksulun omzuna yüklendiğine dikkat çeken Dinçer, zenginden ise ancak yüzde 10’luk bir vergi alındığını söyledi. Dinçer, “Genel olarak baktığımızda maliyenin topladığı vergilerin yüzde 90’ına yakını fakir, fukara ve gurabadan alınıyor. İşçiden, memurdan, çalışan emekliden alınıyor. Emeklimiz 7 bin 500 lirayla ev kirasını bile karşılayamazken sabah namazıyla ekmek büfelerine gidip saatlerce ucuz ekmek kuyruğunda bekleyen emeklinin o ekmeğe bile verdiği ücretten alınan dolaylı vergilerle elde ediliyor bu yüzde 90’lık vergi. Her türlü ihaleyi alan, yol baraj yapan, devletin tüm ihalelerini kendine alan beşli çetelerden, ihale alan müteahhitlerden ve onun yanında çalışan tacirlerden ancak yüzde 10’luk bir vergi tahsis edilebiliyor” diye konuştu.

“SIĞINMACILAR ESNAFIN EKMEĞİNE ORTAK OLDULAR, VERGİ ÖDEMİYORLAR”

 

Kayıt dışı çalışanların vergi ödemediğini ifade eden Dinçer, “Esnaf ve sanatkarlarımız, tacirlerimiz emeklerini, sermayelerini, alınterlerini koyarak işyeri açarlar. Bütün vergi salımları bunların üzerine yapılırken bir taraftan da hiçbir vergi yükümlülüğü olmayan hiçbir devlete yükümlülüğü bulunmayan insanlar var. Bunlardan bir tanesi sığınmacılar. Ülkemize kuralsızca geldiler, kimse bunlara dokunamadı. Vergi yok, çalışma ruhsatı yok, sigorta yok, çöp vergisi yok, emlak vergisi yok, herhangi bir şey yok. Sadece bir yeri kiralayarak yıllarca bizim esnaf sanatkarlarımızın, tacirlerimizin ekmeğine ortak oldular. Bugün bile hala bu kayıt dışı esnaflar çalışmakta. Hala bunların büyük bir bölümünün ne vergi yükümlülüğü var ne herhangi bir benzeri yükümlülükleri var. Ama denetim yapılırken kime yapılır biliyor musunuz? Kümesteki kazlar misali bizim mükelleflerimize denetim yapılır” şeklinde konuştu.


  Vergi yükü yoksulun omzunda