Öğrenci yurdunda<br>su ve yemek eylemi | Güney Gazetesi Mersin

Öğrenci yurdunda
su ve yemek eylemi

Yurtlara 2 gün su verilemedi. Öğrenciler gece yarısı sokağa döküldü

Öğrenci yurdunda<br>su ve yemek eylemi


ABİDİN YAĞMUR

Mersin’de Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı erkek öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, 2 gün boyunca suların kesilmesini ve yurtta çıkan yemeklerin kötü olmasını protesto etmek için gece saatlerinde eylem yaptı. Su sorunu çözüldü ancak yurtta çıkan yemeklerin “yenilmeyecek kadar kötü olması” öğrencilerin en büyük sorunu olmaya devam ediyor.

Yaklaşık 7 bin öğrencinin barındığı Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı Mersin Yenişehir Erkek Öğrenci Yurdu ile Kız Öğrenci Yurduna 2 gün boyunca su verilemeyince öğrenciler gece saatlerinde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Eylem, Salı gece saatlerinde erkek öğrenci yurdundaki bir grup öğrencinin, suların kesik olmasını ve yemeklerin bozuk olmasını protesto etmek için idari binaya gitmesiyle başladı. Burada herhangi bir yetkili bulamayan öğrenciler “Yönetim istifa”, “Kahrolsun KYK” şeklinde sloganlar attı. Sloganları duyan diğer öğrenciler de eyleme katılınca eylem giderek büyüdü.

YURT MÜDÜRÜ DEĞİL, EMNİYET MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

 

Yurt-Kurt yetkililerinin ve su sorunuyla ilgili olarak da MESKİ yetkililerinin kendilerine açıklama yapmasını isteyen öğrenciler uzun süre idari bina önünde slogan attı.

Herhangi bir yetkili bulamayan öğrenciler bunun üzerine Çiftlikköy Kampüsü içinde yürüyerek kız öğrenci yurdu önüne geldi.

Bir süre de burada slogan atan öğrenciler, polis yetkililerinin de uyarısıyla yurdun önüne döndü. Burada öğrencilerin talepleriyle ilgili yurt yetkilileri değil, polis yetkilileri açıklama yaptı.

Mersin İl Emniyet Müdürü Hacı Ahmet Turgut, MESKİ yetkilileriyle görüştüğünü, yurda su verilmeye başlandığını, sıcak suyun da kısa sürede verileceğini belirterek öğrencilerden odalarına dönmelerini istedi.

Öğrencilerin, yurt binası önünde ve Çiftlikköy Kampüsünde yaklaşık 2 saat boyunca süren eylemi, yurda su verilmesinin ardından sona erdi.

MESKİ: ARIZA GİDERİLDİ

 

MESKİ yetkilileri öğrenci yurdunda su kesintisine neden olan arızanın 50. Yıl Mahallesi İsmet İnönü Bulvarındaki ana boru arızasından kaynaklandığını, arıza giderilene kadar 11 mahalleye su verilemediğini bildirdi.

Arızanın giderildiğini ve ilgili mahallelere su verilmeye başlandığını belirten MESKİ yetkilileri, öğrenci yurduna suyun geç gitmesinin nedeni olarak da Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesindeki dağıtım deposunun boşalmasını gösterdi. Depo dolana kadar yurtlara tankerle su desteği verildiğini belirten MESKİ yetkilileri su sorununun tamamen çözüldüğünü bildirdi.

 

SULAR GELMEYİNCE EYLEM YAPTIK”

 

Erkek öğrenci yurdunda kalan bir öğrenci, zaman zaman bir iki saatlik su kesintileri olduğunu, ilk kez bu kadar uzun süreli su kesintisine tanık olduklarını belirterek, “2 gün boyunca sular akmadı. Kimse de bir açıklama yapmadı. Bırakın sıcak suyu tuvaletten sonra el yıkamak için bile su olmayınca tepkimizi koymak istedik. Biz eylem yapınca tankerlerle su getirilmiş. Lavabolara su verildi ancak çamaşırhaneye bu sabah hala su gelmemişti” dedi.

2 gün susuz kalmalarına rağmen yurt müdürlüğünden kimsenin kendileriyle muhatap olmadığını belirten bir öğrenci de “En sonunda eylem yaptık, yurt müdürlüğünden yine kimse yoktu. Emniyet Müdür Yardımcısı gelip bize bilgi verdi. Sular akmaya başlayınca odalarımıza döndük” ifadelerini kullandı.

ODALAR 6 KİŞİLİK, YEMEKLER ÇOK KÖTÜ”

 

KYK Yenişehir Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrencilerin tek sorunu su kesintisi değil. Odaların kalabalık olması, yemeklerin “yenilemeyecek kadar kötü olması” da öğrencilerin gündemindeydi. Yurt binası önünde eylem yapan öğrenciler yurtta çıkan yemeklerin kötü olduğunu, hijyene dikkat edilmediğini de dile getirdi.

Yurtta kalan bir öğrenci, “Biz bu yurda aylık 500 lira ödüyoruz ama odalarda 6 kişiyiz. Yemekler en baştan beri çok kötü. Yenilebilecek gibi değil. Durumu olanlar burada yemiyor, dışarıdan yiyor. Ama durumu olmayanlar mecbur burada yiyor. Yurt yönetimine defalarca ilettik ama yemeklerde düzelme olmadı. En sonunda insanlar eylem yaparak tepkisini gösterdi” ifadelerini kullandı.