Kamu kurumu müdürüne<br>kurumda kelepçe takmışlar | Güney Gazetesi Mersin

Kamu kurumu müdürüne
kurumda kelepçe takmışlar

Mersin İl Jandarma Komutanlığının, ithal hayvanların karantina ve satış süreleriyle ilgili usulsüzlük olduğu iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan kamu personelinin, kelepçeli şekilde kurum binasına getirildiği, jandarma kamu kurumu binasında arama yaparken kelepçeli halde getirilen personelin koridorda, diğer personelin önünde bekletildiği iddiası Tarım Bakanlığı birimlerinde geniş yankı uyandırdı.

Kamu kurumu müdürüne<br>kurumda kelepçe takmışlar


ABİDİN YAĞMUR

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Serap Baysal’ın, olay günü kurumda olan sendika üyeleri ve işyeri temsilcileriyle, gözaltına alınan personelin ifadelerine dayandırdığı anlatımına göre olay 12 Aralık 2023 günü yaşandı.

Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü M.D.G’nin de aralarında olduğu 7 kamu çalışanı sabah saatlerinde jandarma ekiplerince evlerinden gözaltına alındı. Jandarma ekipleri, gözaltına aldıkları kamu çalışanlarını kelepçeli halde Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne getirdi.

Mesaiye başlamak üzere kuruma gelen personeli kimlik kontrolü yaparak içeri alan jandarma ekipleri personeli müdürlüğün bir katında topladı, gözaltına alınan müdür ve personeli ise kelepçeli olarak koridorda bekletti, odalarındaki arama için kelepçeli olarak odalarına götürdü.

Kurumdaki diğer memurların itirazları üzerine jandarma ile memurlar arasında tartışmalar yaşandı. Jandarma memurların tepkisi üzerine kelepçeleri çözdü, aramayı bitirdikten sonra kurumdan ayrıldı.

 

TUTUKLANDILAR

 

Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü M.D.G ile 7 kurum personeli, 30 kişiyle birlikte jandarma işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılığın tutuklama talebi üzerine müdür M.D.G ile 6 kurum personeli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık, dosyanın içeriği hakkında da gizlilik kararı aldı.

 

“KELEPÇELİ ŞEKİLDE TEŞHİR ETTİLER”

 

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Serap Baysal, sendikanın avukatı Esmani Kırmızı ile birlikte yaşananları Güney’e değerlendirdi.

Genel Başkan Serap Baysal,  “İlçe binasına ellerine kelepçe takılarak getirilen arkadaşlarımız kamu çalışanı olup iş ve ev adresleri bilinen, devlet memuru kadrosunda bulunan, çağrıldıklarına savcılık makamına ve emniyet güçlerine tereddütsüzce gidip ifadelerini verecek kişilerdir” dedi.

Olay günü jandarmanın, gözaltına alınan kamu personelini elleri kelepçeli şekilde, memurların ve vatandaşların önünde teşhir ettiğini belirten Baysal, “Çalışanlar bu şekilde rencide edilmiş, itibarları hiçe sayılmıştır. Bu uygulama ne demokratik devlet teamüllerine ne de insan haklarına sığmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan memurların ifadeleri alınmadan, mahkemeye çıkmadan bakanlık tarafından açığa alınmasını da eleştiren Baysal, “Aileler ve avukatlar hâlâ dosya içeriğini bilmemektedir” dedi.

 

“KAMU ÇALIŞANLARI İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR”

 

Baysal, “Yapılan şu uygulama kamu emekçilerinin ne kadar değersizleştirildiğini ne kadar itibarsızlaştırıldığını, masumiyet karinesine nasıl zarar verildiğini ve bu ülkedeki demokrasiyi nasıl ayaklar altına aldığını vurgulamak isteriz. Üzerlerinde herhangi bir soruşturma dahi yokken, bu ülkede hırsızı, katili, tecavüzcüsünün elini kolunu sallayarak karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkan kişiler varken, mesleğinde, işinde, toplum nezdinde yer edinmiş arkadaşlarımızın evlerine operasyon yapılmasını ve işyerine kelepçe ile götürülmesinin ne insan hakları açısından ne demokrasi açısından ne hukuk açısından kabul edilebilir yanı yoktur” ifadelerini kullandı.

 

AVUKAT KIRMIZI: İDARİ SORUŞTURMA KONUSU OLABİLECEK OLAYLAR ADLİ SORUŞTURMA KONUSU OLDU

 

Avukat Esmani Kırmızı da şüphelilerin ifade tutanaklarını incelediğini, idari bir soruşturmaya konu olabilecek olayların adli soruşturmaya konu edildiğini ileri sürdü.

Müdür M.D.G tutuklandıktan sonra müdürlük görevine başka bir sendikanın üyesi olan bir müdürün atandığına da dikkat çeken Kırmızı, “Ben bu davada müdür de dahil kimsenin ceza almayacağını düşünüyorum. Yani birilerinin yaptıkları yanına kâr kalacak” dedi.


  Kamu kurumu müdürüne
kurumda kelepçe takmışlar