“Maaşlar market kasasında eriyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Maaşlar market kasasında eriyor”

TÜİK’in enflasyon rakamının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Birleşik Kamu İş Mersin İl Başkanı Yakup Tekin, “Maaşlar market kasasında eriyor, ev kirası memurun maaşını bitirmektedir.  Enflasyon farkı zam değildir. Memurun alım gücünü koruyacak ve yükseltecek zam maaşlara uygulanmak zorundadır”dedi.

“Maaşlar market kasasında eriyor”


İLKAY ADALIOĞLU

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Mersin İl Başkanı Yakup Tekin, TÜİK’in enflasyonu olduğundan çok daha düşük gösterdiğini söyledi. Memura yüzde 50 zam algısının ve enflasyon farkının gerçekçi olmadığını vurgulayan Tekin, “Ülkedeki ağır ekonomik kriz koşullarına rağmen TÜİK enflasyonu gerçekte olduğundan daha düşük göstermeye devam etmektedir.  TÜİK'in verilerine göre Aralık'ta enflasyon aylık yüzde 2.93 yıllık yüzde 64.77 oldu. Gerçekte ise üç haneli oranlarda seyreden enflasyon memurları, ücretli çalışanları, emeklileri, yoksulları ezip geçmektedir” dedi.

 

“KAMU ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZİLDİ”

 

İktidarın memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK’in rakamlarına sarıldığını söyleyen Tekin, “Konfederasyonumuzun araştırmasına göre son altı aylık enflasyon yüzde 50.6 artarken son bir yıllık dönemde ise yüzde 100.2 arttı. Aralıkta gıda fiyatları yüzde 6,2 arttı.  Açlık sınırı 16 bin 483 liraya, yoksulluk sınırı da 46 bin 837 liraya yükselmiştir. Kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, altı aylık enflasyonun yüzde 37,57’lık farkı ile yüzde 29,78’lik enflasyon farkı zammı artı yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı da yaraya merhem olmayacaktır.  Ağustos 2023 yılında yapılan toplu sözleşme zammının yetersiz kalacağını belirtmiştik. Bir kez daha aynı tablo yaşanmış kamu çalışanları enflasyona ezdirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“ALIM GÜCÜNDEKİ KAYIP DİKKATE ALINMALIDIR”

 

Yetkili konfederasyonun övüneceği yüzde 49,25’lik zammın sadece 15 puanlık kısmının toplu sözleşmeyle alındığını dile getiren Tekin, geriye kalan 29,78 puanlık kısmın ise enflasyon farkından kaynaklandığını belirtti. Tekin, “Hükümet, TÜİK aracılığıyla kamu emekçilerinin haklarını gasp ettiği gibi, her ay daha da zorlaşan hayat şartlarında, enflasyon farklarını aylık olarak maaşlara yansıtmayarak kamu emekçilerini binlerce lira zarara uğratmaya devam etmektedir. TÜİK’e göre konut harcamaları geçen yıl yüzde 40 artmış. Konut kiralarının iki-üç kat arttığını bilmeyen ve yaşamayan yok. Yine aynı TÜİK giyecek fiyatlarının geçen yıl yüzde 40 arttığını ileri sürüyor.  Bu oranların hiç birisinin inandırıcılığı yok. Emeğimizi yok sayamazsınız ve artık yeter diyoruz. Maaşlar market kasasında eriyor, ev kirası memurun maaşını bitirmektedir.  Enflasyon farkı zam değildir. Memurun alım gücünü koruyacak ve yükseltecek zam maaşlara uygulanmak zorundadır. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, yandaş konfederasyon ile yapılan mutabakat ve TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamları uyarınca değil, emekçilerin içinde bulunduğu derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak yapılmak zorundadır” şeklinde konuştu.