“Böyle devam ederse üretici bulamayacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Böyle devam ederse üretici bulamayacağız”

Türkiye’nin tarım kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Burada felaket tellallığı yapmak istemiyorum ancak bir gerçek var; Tarım politikaları böyle devam ederse 10 yıla kalmaz üretici bulamayacağız” dedi.

“Böyle devam ederse üretici bulamayacağız”


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile bir araya geldi. Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Dinçer, çiftçinin üretimden çekilmeye başladığını söyledi.

Dinçer, “Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz, yüksek maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle zor durumda. Bu sorunların çözülmesi için acil eylemler gerekiyor. Tarım, gıda güvenliğimizin temelini oluşturuyor ve ekonomik istikrarımız için de hayati bir sektör” dedi.

 

DİNÇER: “SOMUT ADIMLAR ATILMALI”

 

Devletin acil planlama yapması, ihracatı teşvik etmesi ve markalaşma/reklam konusunda somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan Dinçer, CHP’li belediyelerin tarım ve hayvancılık projelerinin Tarım Bakanlığı tarafından örnek alınması gerektiğini dile getirdi.

Tarım ürünlerinin endüstriyel ürünlere dönüştürülmesi ve bu sürecin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, “Ülkemizin geleceği için, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin sorunları görmezden gelinmemeli ve çözüm üretmelidir” ifadelerini kullandı.

 

YILMAZ: “ÇİFTÇİNİN ÜRÜNLERİ TARLADA KALDI”

 

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çiftçinin ürünlerinin tarlada kaldığı, para etmediği, üreticinin kredi borcu altında ezildiğine dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin yüksek oranda artmasına rağmen üreticinin bu farkı ürüne yansıtamadığına vurgu yapan Yılmaz, “Çiftçiye çok acil olarak 3 yıl ertelemeli faizsiz kredi desteği verilmeli. Mazot, gübre, ilaç vb. ürün bazlı destekler artırılmalı. İhracatın önü mutlaka açılmalı” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)