Tarımda işçi krizi | Güney Gazetesi Mersin

Tarımda işçi krizi

Geçtiğimiz yıl tarımda zor bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, “Tarımda maliyetler artıyor ve işçilik problemi var. Daha önce de söyledik, kalifiye elaman, ara elaman bulamazken şimdi de tarımda çalışacak eleman bulamıyoruz. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden sonra işçi bulmak oldukça problem oldu” dedi.

Tarımda işçi krizi


Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, 2023 yılını değerlendirirken, 2024 yılından da beklentilerini paylaştı. Teke, 2023 yılında tarıma ve tarımsal sanayiye yapılan yatırım ve desteklemelerin az oluşundan veya azaltılmasından dolayı tarımda bir ilerlemenin kaydedilmediğini söyledi.

 

“2023 TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ İÇİN ZOR BİR YILDI”

 

İş dünyası olarak zor bir yılı geride bıraktıklarının altını çizen Teke “2023 yılında gerek ekonomide gerek ticarette yaşananlar ve ülke olarak acısını içimizde hissettiğimiz 6 Şubat deprem felaketi ile zor bir yıl olarak tarihe geçti. Özellikle tarım ve tarıma dayalı sanayide yaşanan zorluklar, artan üretime rağmen fiyatı artmayan ürünler, dış pazar kaygısı ile zor bir sürecin içindeyiz. 2024 yılında temennimiz ticarette yaşadığımız sorunlarımıza bir nebzede olsa merhem olacak yenilikçi ekonomist yaklaşımlar olması” dedi.

Döviz kurlarının yükselmesi konusunda da görüşlerini paylaşan Teke “Döviz kurlarının yükselişi ihracatçılarımız açısından etkili olmasına rağmen, ürettiğimizi dış pazara satmakta yaşadığımız sorunlar yüzünden istenilen ticari ivmeye ulaşılmadı. Hem dış pazarda hem iç pazarda üretici ise yine kazanamadı” ifadesini kullandı.

 

“TARIMDA BİR İLERLEME KAYDEDİLMEDİ”

 

Tarım ve tarımsal sanayinin önemine vurgu yapan Başkan Teke “Bizde, ‘Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ derler. Milli gelir 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında, aslında oldukça sınırlı bir büyüme sergilemiş durumda. Nitekim, tarım sektörünün sadece yüzde 0.3 büyümüş olması da, bu sektörün geleceği ve insanların gıda ihtiyacının karşılanması açısından bakıldığında düşündürücü. Tarıma ve tarımsal sanayiye yapılan yatırım ve desteklemelerin az oluşundan ya da azaltılmasından dolayı tarımda bir ilerleme kaydedilmedi. Tarım ve tarıma dayalı sanayide değil de diğer sanayide ilerleme, büyüme öngörüyorum. Bu noktada, sektörel olarak bakıldığında, yılın üçüncü çeyreğinde inşaat ve sanayinin büyüme performansında öne çıktığı görüldü. İnşaat dahil hizmetler sektörü yüzde 5,2 oranında, sanayi sektörü ise yüzde 5,7 oranında büyümüş durumda. Sanayi açısından bu tablo bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında biraz daha iyi. Aynı iyileşmeyi, büyümeyi tarım ve tarıma dayalı sanayi de görmek, dileğim temennim bu” diye konuştu.

 

“GEÇTİĞİMİZ YIL ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU”

 

Narenciye kötü bir sezon geçirdiklerini belirten Borsa Başkanı Teke “Narenciyede 2023 yılının kötü gitmesi 2024 yılına inşallah sirayet etmez. 2024 bahar sezonunda turfanda, sert çekirdekli meyvelerimiz, kaliteli üretimimiz ihracata yansır.  Geçtiğimiz yıldaki narenciye üreticimizin akıbetini 2024 de hiçbir üreticimiz yaşamaz inşallah. Tarsus Ticaret Borsamızın üyeleri, ihracatçı arkadaşlarımız, firmalar döviz kurunun yükselmesini istiyor. Ama tarım girdileri de dövize endeksli olduğu için maliyetler artıyor ve işçilik problemi var. Daha öncede söyledik, kalifiye elaman ara elemen bulamazken şimdi de tarımda çalışacak eleman bulamıyoruz. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden sonra işçi bulmak oldukça problem oldu. Özellikle bölgemizde hasat, budama ve diğer işçiliklerde üretici mağdur oldu” diye konuştu.