Eğitimcilerden Bakan Tekin’e sembolik karne | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimcilerden Bakan Tekin’e sembolik karne

Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, eğitim öğretim yılının ilk yarsısını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin içinde hazırladıkları sembolik karne ile değerlendirdi. Eğitim emekçileri Bakan Tekin’e, “Cemaat vakıflarına destek vermek” konusunda 100 tam puan verirken laik, bilimsel, demokratik, anadilinde eğitim konusunda 0 verdi. Eğitimcilere göre Bakan Tekin’in karnesi düşük notlarla dolu.

Eğitimcilerden Bakan Tekin’e sembolik karne


ABİDİN YAĞMUR

Eğitim-Sen Mersin Şubesinde örgütlü eğitimciler, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının ilk yarısının son gününde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karnesini açıkladı. Eğitim-Sen üyeleri, Bakan’ın karnesini Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklamak istedi ancak polis ekipleri öğretmenleri Milli Eğitim’in bahçesine sokmadı. Bunun üzerine basın açıklaması Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yapıldı.

Eğitim-Sen Mersin Şubesinin hazırladığı sembolik karnede Bakan Tekin’e Cemaat vakıflarına destek vermek” konusunda 100 tam puan verildi. Bakan Tekin’e “MESEM’ler ile çocuk sömürüsü” ve “Eğitimin ticarileştirilmesi” ve “Ücretli öğretmen sömürüsü” konularından da 100 tam verildi.

Eğitim-Sen Bakan Tekin’e laik, bilimsel, demokratik, anadilinde eğitim konusunda 0 verirken öğretmene değer verme, kamu okullarına ödenek, özel sektör öğretmen hakları, öğrencilere ücretsiz yemek sunma ve demokratik yönetim süreçleri konularında 100 üzerinden 5 puan verdi.

 

ÖĞRETMENİN GÖRÜŞÜ: VAKIFLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPMA, ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ YEMEK VER

 

Sembolik karneye “başarısız” ibaresini yazan Eğitim-Sen, “Öğretmenin görüşü” kısmına da “Laik ve bilimsel eğitimi dinamitleyen cemaat vakıflarıyla işbirliğine son vermelisin. Öğretmenler arasında eşitsizliğe son verip eşit işe eşit ücret uygulamalısın. Kamusal eğitim için daha fazla çalışma yapman gerekmektedir. MESEM’ler aracılığıyla çocuk emeği sömürüsüne yol açacak uygulamaları sonlandırmalısın. Özel sektör öğretmenlerine taban maaş uygulamalısın. Tüm öğrencilere her gün bir öğün ücretsiz yemek ve su vermelisin” notunu düştü.

 

“ÇOCUKLAR YETERLİ BESLENEMİYOR”

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Örgütlenme Sekreteri Özgür Saçkesen, “Eğitimde yaşanan sorunlar her geçen yıl katlanarak artmakta, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine bütün enerjisini eğitimi dinselleştirmeye ve piyasalaştırmaya harcamaktadır” dedi.

Ülke genelinde binlerce çocuğun okula aç gitmek zorunda kaldığını, yeterli beslenememekten kaynaklı fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin sağlıklı ilerleyemediğini kaydeden Saçkesen, “Çocuk ve gençlerimiz eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlar sürmektedir.  2023/24 eğitim öğretim yılının ilk yarısı bölgesel, cinsel, sınıfsal eşitsizliklerin derinleştiği, çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamaması, eğitime erişimde yaşanan sorunlar ve anadilinde eğitim gibi en temel sorunların varlığını sürdürdüğü bir dönem olmuştur” dedi.

 

“DEPREM SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

 

 6 Şubat depremlerinin deprem bölgesinde eğitim öğretimde yaşanan sorunların daha da ağırlaştırdığını kaydeden Saçkesen,  “Deprem nedeniyle birçok okul yıkılmış ve hasar görmüştür. Yıkılmayan, az hasarlı olan ve nisan ayında açılan okullara, eylülde başlanan tadilat nedeniyle eğitim öğretim aksamış, bir binada iki farklı okul eğitime devam etmeye çalışmış, çok sayıda öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Orta hasarlı bazı okulların durumu hala belirsizliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“İKTİDAR SİYASİ İDEOLOJİK HEDEFLERİ İÇİN ADIM ATIYOR”

 

Saçkesen, “Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin bütün kademelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ÇEDES benzeri proje ve protokoller, başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemeyi sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERİN SADECE YÜZDE 15’İ ATANDI”

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile “eşit işe eşit ücret” uygulamasına aykırı adımlar atıldığını ifade eden Saçkesen, “Bugüne kadar KPSS’ye giren her 100 öğretmenden 85’inin ataması yapılmamış, ataması yapılmayan öğretmenlerin sadece yüzde 15’inin ataması gerçekleştirilmiştir. Yeterli öğretmen ataması yapılmadığı için ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin çözüm bekleyen sorunları olarak geçtiğimiz öğretim yılına damgasını vurmuştur” dedi.


  Eğitimcilerden Bakan Tekin’e sembolik karne