Unutmuyoruz, affetmiyoruz | Güney Gazetesi Mersin

Unutmuyoruz, affetmiyoruz

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Kadın Platformu bileşenleri, 6 Şubat Maraş depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşları andı. Açıklamalarda, depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde sorunların devam ettiği vurgulandı.

Unutmuyoruz, affetmiyoruz


Mersin Kadın Platformu bileşenleri depremde hayatını kaybedenleri anmak için akşam saatlerinde Kuşimato Sokağında bir araya geldi.

“Kadınlar unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyor” yazılı  pankart açan kadınlar buradan Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar yürüdü.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu sözcüsü Kemal Göçmen, “Ne depremden sonraki ilk 8 saat ne de ilk 3 gün bu sınavı geçemedik. Enkaz altında yüz binlerce insanımız öldü” ifadelerini kullandı.

Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sorunların bitmediğine değinen Göçmen, çeşitli mesleklerden gönüllülerin ellerinden gelen hizmeti verdiğini ancak AFAD ve Kızılay gibi kurumların sahada olmadığını, askeri ve kolluk güçlerinin de sahaya çıkarılmadığını kaydetti.

Hükümetin, deprem bölgesinde kentsel dönüşüm adı altındaki rant projelerinde dikensiz gül bahçesi yaratmak istediğine değinen Göçmen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulmasının ve milletvekilliğinin düşürülmesinin de bu amaçla yapıldığını savundu.

 

DEPREMİ DEĞİL AMA FELAKETİ ÖNLEMEK MÜMKÜN”

 

Kentlerde rantın değil güvenli barınma hakkının öne alınmasını, mühendislik biliminden faydalanılmasını isteyen Göçmen, “Deprem kadar değildir. Depremi değil ama felaketi önlemek mümkündür” dedi.

Mersin Kadın Platformu adına hazırlanan açıklamayı okuyan Zübeyde Sadırlı Akpınar da, “Deprem bölgelerinde acilen 6284 uygulanmalıdır. Kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'lar için şiddeti önleyici mekanizmalar derhal hayata geçirilmelidir. Güvenli nitelikli barınma sağlanmalıdır. Sağlığa erişim sağlanmalıdır. Deprem bölgesinde kreş, bakım evleri ve çamaşırhaneler kurulmalıdır. Çocukların güvenli olarak okula gitmesi sağlanmalı, depremden etkilenen çocuklara takviye dersler yapılmalı, nitelikli-güvenli şartlarda eğitim sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.