“Enflasyonun düşmesi, rekabet ortamıyla mümkün” | Güney Gazetesi Mersin

“Enflasyonun düşmesi, rekabet ortamıyla mümkün”

Zincir marketlerin rekabet ortamını ortadan kaldırdığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyonu düşüreceksiniz kredi kartındaki düzenlemeyle olmaz. Rekabetçi ortam yaratmak için esnafı çoğaltacaksınız.  Siz esnafı bitirip her şeyi bir adam yapar diyorsanız o zaman tamam. A4 kağıdını da o satar, terzinin malzemesini de o satar, elektronik, bakkal, kasap, manavın ürünlerini de o satar. Bunların tamamına Perakende Yasası içinde müdahale edilmesi lazım” dedi.

“Enflasyonun düşmesi, rekabet ortamıyla mümkün”


ELVAN KONUK

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Mersin’deki oda başkanlarının bulunduğu toplantıda perakende yasasının bir an önce çıkarılması için çağrıda bulunuldu.

Palandöken, “Yüksek enflasyon ve fiyat artışlarının önüne geçmenin yolu bizim söyleyeceğimiz şeylerle olur. Bir Perakende Yasası çıkaramadılar. Çiftçiyi tarlasında işçi yaptı, esnafı yanında tezgahtar yaptı, ülke ekonomisini batırmak için 5 tane insanla mücadele edecek bu 2 milyon 500 bin esnafın rızkına göz dikti.  Zincir marketler aklınıza gelen 415 mesleği icra ediyor. Bununla mücadele edip enflasyonu düşürmek mümkün mü?” dedi.

 

“ZİNCİR MARKETLER FİYAT BİRLİKTELİĞİ YAPIYOR”

 

Palandöken, zincir marketlerin kurulacağı yerlerin, açılış kapanış saatlerinin Avrupa’da olduğu gibi kurallara bağlı olması gerektiğini vurguladı. ESOB Başkanı Veysel Sarı’nın Mersin’deki esnafın kış aylarında 2 bin, yaz aylarında yayla sezonunun açılmasıyla 3 bin devle savaştığını söylemesi üzerine Palandöken, “Fiyat neden yükseliyor? Hani zincir marketler toptan alıyorlar, ürünleri daha ucuza satmaları lazım. Fiyat birlikteliği yapıyorlar. Bakın zincirlere birinde deterjan ucuz, birinde yağ, birinde bakliyat, birinde meşrubat, birinde zorunlu tüketim malı, birinde tencere tabak, birinde eşofman. Sanki ucuzmuş gibi.  Mesela zincirde 50 liralık terliği esnafta 15 liraya alırsın” ifadelerini kullandı.

 

“REKABETİN OLMAMASI TÜKETİCİYE ZARAR VERİYOR”

 

Yurttaşın fiyat analizi yapmadığına dikkat çeken Palandöken, “Diyelim ki maydanoz 10 lira, zincir markette 9 liraya alamazsın. Her birinin 10 bin mağazasında aynı şekilde 10 liraya maydanoz satıyor. Peki bunun zararını kim görüyor, tüketici görüyor. Çünkü rekabet yok, her şey onlarda. Kıyma alacak, et alacak, tavuk alacak, vatandaş zincir markette ucuz diyor.  Enflasyonu düşüreceksiniz kredi kartıyla olmaz. Rekabetçi ortam yaratmak için esnafı çoğaltacaksınız.  Siz esnafı bitirip her şeyi bir adam yapar diyorsanız o zaman tamam. A4 kağıdını da o satar, fotoğrafları da o satar, terzinin malzemesini de o satar, züccaciye, elektronik, bakkal, kasap, manavın ürünlerini de o satar. Dolayısıyla bunların tamamına perakende yasası içinde müdahale edilmesi lazım” diye konuştu.

Palandöken, ayrıca esnafın emeklilikte eşitlik sağlanması talebini de hatırlattı.

GÜÇLÜ TEŞKİLAT, GÜÇLÜ ESNAF

 

Göreve geldiğinde öncellikle odanın mali durumunu güçlendirmek için tasarruf önlemleri aldıklarından söz eden Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Veysel Sarı, güçlü teşkilat ve güçlü esnafın ancak güçlü ekonomiyle mümkün olacağını söyledi.

Değişen dünyaya ayak uydurmak için yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla projeler yürüttüğünü anlatan Sarı, “TESK’in iş birliğinde İMEP projesini devraldık, toplamda 91 esnafımıza destek sağladık bunun 40 tanesini son 6 ayda gerçekleştirdik. Bu projenin devamı yeniden imzalandı. 4 yıl devam edecek olan projede Mersin Birliğimizi de dahil ettirdik.  Ayrıca MEKSA Vakfının Mersin Birliğimize Şubesinin Faaliyete Geçirilmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını, MEKSA Vakfıyla ilimizde büyük projeleri hayata geçirmek için Genel Başkanımızdan özellikle talep ediyoruz” dedi.

Göreve geldiklerinde İMEP projesinin mesleki eğitim faaliyetleri kapsamında yaklaşık 1.5 milyon liralık bir proje imzaladıklarını anlatan Sarı, “Bu projeyle mesleki eğitim seferberliği bahsettik.  Aynı zamanda Talat Bey zamanında Mezitli Belediyesiyle Eski Davultepe Belediye Binası Birliğimize tahsis edilmişti. 2025 yılında bitecek olan tahsis süresini 2029 yılına uzattık. Şimdi orasının tadilatını bitirmek üzereyiz. Projelerden elde ettiğimiz bütün imkanları Birliğimize Eğitim Merkezi kazandırmak için uğraşıyoruz. İnşallah çok kısa zaman içerisinde orasının da açılışını hep birlikte yapacağız. Ayrıca, birliğimizin ve Sicilimizin evraklarının korunması, güvenli ortamlarda saklanması için Dijital Arşiv Projesini de hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.