İşçiler: Akkuyu’da kölelik düzeni var! | Güney Gazetesi Mersin

İşçiler: Akkuyu’da kölelik düzeni var!

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santralinde iş alan onlarca taşeron firmadan biri olan Promete adlı firmada çalışan işçilerin yaşadıkları, santral sahasında işçilere adeta kölelik düzeninde çalışmanın dayatıldığını ortaya çıkardı.

İşçiler: Akkuyu’da kölelik düzeni var!


ABİDİN YAĞMUR

Patronların Ensesindeyiz adlı oluşuma ulaşan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları aktardı ve destek istedi. Türkiye Komünist Partisi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Avukat Derya Demir, işçilerin çağrısı üzerine işçilerin kaldığı kampa gitti ve işçilerle görüştü.

Şirkette son bir yıldır maaşların sürekli göç ödendiğini, mobbing uygulandığını belirten bir işçi, “İşçiler istifaya zorlanıyor. Hiç sigara içmeyen bir arkadaşımıza sigara içti diye tutanak tutuluyor. Revire giden arkadaşımıza devamsızlık yazılıyor. Revirle şirket arasında anlaşma yok diye hastalandığımız zaman veya iş kazası geçirdiğimiz zaman hastaneye kendi olanaklarımızla gidiyoruz. Hırsızlığa zorlanıyoruz, başka şirketlerden malzeme çalmaya zorlanıyoruz. İşçiler maaşını alamadığı için mağdurken yöneticiler yılbaşı kutlaması yapıyorlar, mekan kapatıyor. Şu anda ekip arkadaşları olarak hepimiz mağdur durumdayız. Evimize gönderecek paramız yok. Hatta evimize gidecek paramız yok” dedi.

 

“KÖPEK GİBİ AZARLADILAR BİZİ”

 

Bir başka işçi de “Bir türlü yol parası bulamadım ve evime gidemedim. Mecbur burada kaldım. Çoluk çocuğuma gidemiyorum” ifadelerini kullandı.

Bir işçi de “Aylıklarımızı ödemedikleri gibi sonraki kısmetimize de mani oluyorlar. Kırmızı çizgi çekiyorlar” derken bir başkan işçi “Maaşlarımızı alamayınca yöneticilerimize gittik bizi köpek gibi azarladılar. İnsan yerine koymadılar bizi” diye konuştu.

 

AVUKAT DEMİR: ORAYA GİTTİĞİMİZDE DURUMUN DAHA VAHİM OLDUĞUNU GÖRDÜK

 

İş davaları konusunda uzmanlaşan, şimdilerde TKP’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Avukat Derya Demir, son 1 yıl içinde 7 kez Akkuyu Nükleer Santraline gittiklerini, oradaki ağır çalışma koşullarına ve hak ihlallerine tanık olduklarını söyledi.

Demir, “Patronların Ensesindeyiz ağına Akkuyu Nükleer Santrali işçilerinden bir ihbar aldık. Gelen ihbarda işçilerin 3 aydır maaş alamadıkları, evlerine dönecek yol paralarının olmadığını, çocuklarına harçlık gönderemediklerini, şirketin revirle anlaşmasının olmaması gerekçesiyle sağlık hizmetinden faydalanamadıklarını söylediler. Oraya gittiğimizde durumun daha vahim olduğunu gördük. İşçilere çalışma, iş kıyafetleri bile verilmemiş. Hepsi perişandı. İşçiler 16 Şubat’tan beri çalıştırılmamış ve sürekli oyalanmış. İşçilerden bir kısmı pes edip evlerine dönmüşler. Yol parası olmayanlar ise kampta beklemeye devam etmiş. Kars’tan, Çorum’dan, Maraş’tan gelen işçiler olduğunu gördük. İşçilerin gerçekten 3 aydır dayanmak için ellerinden geleni yaptıklarını gördük. İşçilere iş güvenliğiyle ilgili kıyafetler verilmemiş ve işçiler başka yerlerden hırsızlık yapma zorlanmış. Baret, yelek gibi en basit donanımlar bile verilmediği için can güvenliği için başka şirketlerden malzeme çalmak zorunda kalmışlar.  Yaklaşık 3 aydır orada çok yoğun bir mobbinge uğradıklarını, dayanacak güçlerinin kalmadığını, ancak davalar çok uzun sürdüğü için de haklı nedenle iş akitlerini feshetseler dahi haklarını 3-4 yıl sonra alabileceklerini belirterek beklemeyi tercih ettiklerini söylediler. Çalışma Bakanlığına ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. İnsan kaynaklarının işçileri aşağılayıp hakaret ettiklerine tanık oldum. İşçiler orada insan yerine konulmuyorlar. Köle gibiler.”

ŞİRKETLER ARASINDA “TEMİZ KÂĞIDI” UYGULAMASI

 

Akkuyu NGS inşaatında taşeron olan birçok işyerinde kuralsız çalışma olduğuna değinen Avukat Derya Demir, “Asıl işveren, beni ilgilendirmez kendi işvereninizle konuşun diyor. Hem ücret hem çalışma koşulları açısından. Orada bir temiz kâğıdı prosedürü uygulanıyor. Örneğin bir taşerondan bir başka taşeron firmaya geçmek isteyen işçiler için temiz kâğıdı uygulaması başlatmışlar. Bu işçi akıllıdır, usludur, herhangi bir şeye isyan etmedi gibi bir evrak veriyorlar ve buna temiz kâğıdı deniyor. Temiz kağıdını almadan başka bir şirkette işe giremiyor. Bu uygulama şunu gösteriyor. Maaşını geç alan ya da maaşında kesinti olan işçiler sesini çıkaramıyor. İşçiler bize ulaşıyorlar, sorunlarını anlatıyorlar ama o temiz kağıdını alamayız endişesini yaşıyorlar. Biz menenjit vakalarıyla gündeme geliyoruz, gıda zehirlenmesiyle gündeme geliyoruz ama ismimiz geçmeden nasıl yaparız diyorlar. Taşeronlarda çalışan hiçbiri mutlu değil. Yemekhane koşulları, barınma koşulları, sağlık koşulları kötü. İşçilerin sesini çıkaramamasının nedeni ise o temiz kâğıdı. Promete adlı şirketteki işçiler 3 ay dayandıktan sonra seslerini çıkarmışlar. Bu temiz kâğıdı yüzünden 3 ay susmuşlar.  İnanılmaz kötü çalışma koşulları ama hiç isyan yok. Bu suskunluğun nedenini merak ediyorduk. Tam olarak sebebi buymuş. Sendikalaşma, dernekleşme girişiminde işçi hemen çıkarılıyor. Bugüne kadar hiçbir sendikanın oraya girememesinin sebebi de o temiz kâğıdı uygulaması olabilir. Sendikalaşma zaten normal işyerlerinde de kolay değil, orada şu an mümkün değil.”

 


  İşçiler: Akkuyu’da kölelik düzeni var!