“Vergi artıyor, maaşlarımız düşüyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Vergi artıyor, maaşlarımız düşüyor”

Mersin’deki sağlık örgütleri vergide adalet eylemlerinin dördüncüsünü İbn-i Sina Aile Sağlığı Merkezi’nin önünde gerçekleştirdi. Talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirten sağlık emekçileri ‘Vergi artıyor, maaşlarımız düşüyor’ yazılı pankart açtı.

“Vergi artıyor, maaşlarımız düşüyor”


ELVAN KONUK

Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mersin Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Hekim-Sen ve Tabip-Sen üyeleri ‘gelirde adalet’,  ‘vergide adalet’, ‘insanca yaşanacak ücret’ talebiyle eylem yaptı.

Sağlık örgütleri adına Genel Sağlık-İş Mersin Şube Başkanı Meryem Demirkol açıklama yaptı. Maaşlarına yapılan yüzde 15 zammın 11’in yüksek enflasyon nedeniyle ceplerinden geri alındığını söyleyen Demirkol, “Tüm yurttaşlar gibi sağlık emekçileri şu anda yüzde on bir daha fakir, yüzde on bir daha yoksul durumdadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce hekim, ebe, hemşire kamu emekçisi fedakârca gayretle halkımıza sağlık hizmeti sunmaya çalışmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında kamu çalışanlarına reva görülen yoksulluk sınırı altında ki maaşları ile yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Kabul etmiyoruz” dedi.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNE ÇIKARILMALI”

 

Ekonomik krizin faturasının sabit gelirli emekçilere kesilemeyeceğini söyleyen Demirkol, “Enflasyon nedeniyle alım gücümüz her geçen gün düşerken, uygulanan adaletsiz vergi sistemi yüzünden üzerimizde ki vergi yükü her ay artmaktadır. Mart ayı itibariyle tüm kamu emekçileri yüzde 5 daha fazla vergi ödeyecektir. Ocak ayında maaşlarımızda yüzde 15 olan vergi yükü, daha üçüncü ayda yüzde 20’ye ulaşmıştır. İlerleyen aylarda yüzde 35’e çıkacak sağlık emekçilerinin daha fazla yoksullaşmasına neden olacaktır. Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli; vergi oranlarında artan oranlı tarifeden vazgeçilmeli, gelir vergisi dilimleri sabitlenmeli, adil gelir dağılımı sağlanmalıdır. Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımıza birde vergi artışıyla darbe vurulmamalıdır. Yandaş şirketlere uygulanan vergi muafiyetleri sonlandırılarak bu ayrıcalık devletin, halkın içinde görünen yüzü olan kamu emekçilerine sağlanmalıdır. Siyasi iktidar, çalışanın cebinden elini çekmelidir.  Tüm sağlık çalışanların maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR HER ÇARŞAMBA EYLEMDE OLACAĞIZ”

 

Tüm sağlık emekçileri için insan onuruna yakışır bir yaşam sağlanması gerektiğini dile getiren Demirkol, “Tam bir ayını dolduran Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor. Eylemlerimize kulak tıkayan siyasi iktidara bir daha sesleniyoruz. Biz ‘gelirde adalet’, ‘vergide adalet’, ‘insanca yaşanacak ücret’ istiyoruz. Biz Aile Hekimliği çalışanları olarak verginin en fazla yüzde 15 ile sınırlandırılmasını ve katlanarak artmamasını talep ediyoruz, maaşlarımız artan vergiler nedeniyle aylar içinde erimesin istiyoruz. Aile hekimliği çalışanları olarak haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar her Çarşamba eylemde olacağımızı yeniden ilan ediyoruz. Emeğimizin yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Alın terimizin karşılığını yüksek vergilere heba etmeyeceğiz. Hakkımız olanı almak için hep birlikle kararlılıkla mücadele edeceğiz, birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde konuştu.