Mersin’de kaleler düştü | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de kaleler düştü

31 Mart Seçimlerinde Mersin’de Cumhur İttifakı çöktü. MHP 8 belediyesinden 5’ini kaybederken AKP hiç belediye kazanamadı. Dem 8 yıl sonra kazandı. CHP, sağın kalesi denilen ilçeleri kazandı, kendi kalelerini korudu.

Mersin’de kaleler düştü


ABİDİN YAĞMUR

31 Mart Yerel Seçimleri Mersin’de Cumhur İttifakını oluşturan AKP ve MHP açısından tam bir çöküşle sonuçlandı. AKP elindeki 2 ilçe belediyesini kaybetti. MHP 8 ilçe belediyesinden 5’ini kaybetti. Oyunu tüm ilçelerde artıran CHP senelerdir MHP tarafından yönetilen Anamur ve Toroslar’ın yanı sıra bir dönemdir MHP tarafından yönetilen Silifke’yi kazandı. Dem Parti, 2016 yılında kayyım atanan, 2019 yılında AKP’nin kazandığı Akdeniz’i 8 yıllık aranın ardından kazandı. İyi Parti il genelinde dibe vurdu ancak Mut ve Çamlıyayla ilçe belediyelerini kazandı. Mersin’de 13 ilçe belediye dağılımı 7 CHP, 3 MHP, 2 İyi Parti ve 1 Dem Parti şeklinde oldu. AKP hiç belediye kazanamadı.

 

 

ANAMUR 3 DÖNEM SONRA MHP’DEN CHP’YE GEÇTİ

 

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde CHP’nin en iyi çıkış yakaladığı ilçelerden biri Anamur oldu. 2019 seçimlerinden beri 3 dönemdir MHP’nin yönettiği Anamur’da CHP bu seçimlerde Durmuş Deniz ile yarışa katıldı. MHP ise mevcut başkan Hidayet Kılınç ile seçmenin karşısına çıktı.

Kılınç, 2019 seçimlerinde yüzde 44 oranında oy almıştı. Pazar günü yapılan seçimlerde ise Kılınç’ın oy oranı yüzde 37’ye düştü. CHP adayı Durmuş Deniz ise partisinin oyunu önceki seçime göre 22 puan artırdı ve yüzde 57 oranıyla belediye başkanı seçildi. Böylece Anamur’da 3 dönem süren MHP yönetimi sona erdi.

 

 

AYDINCIK 3 DÖNEM SONRA AKP’DEN CHP’YE GEÇTİ

 

AKP’nin Mersin’de sahip olduğu 2 belediyeden biri Aydıncık Belediyesiydi. 3 dönem belediye başkanlığı yapan Ferhat Aktan, 2019’da yüzde 43 oranıyla seçilmişti. Aktan bu seçimlerde yüzde 31 oranına düştü. 2019 seçimlerinde Aydıncık’ta yüzde 35 ile ikinci parti olan CHP, bu seçimde Özcan Kılıçarpa ile yüzde 62 oranını buldu ve belediye başkanlığını kazandı.

 

 

SİLİFKE 5 YILLIK ARADAN SONRA CHP’YE GEÇTİ

 

Silifke’de 2014 seçimlerini kazanan CHP, 2019 yılında ilçeyi MHP’ye kaptırmıştı. 2019 seçimlerinde yüzde 37 oranıyla ikinci olan Dr. Mustafa Turgut, 2024 seçimlerinde de CHP’nin adayı oldu ve bu kez yüzde 56 oranını bularak yeniden Silifke Belediye Başkanı seçildi. 2019’da yüzde 43 oranıyla belediyeyi alan MHP ise bu seçimde yüzde 37 oranına geriledi.

 

 

MHP’NİN KALESİ DENİLEN TOROSLAR’A SOSYALİST BAŞKAN

 

CHP, Mersin’de en büyük sürprizi 1994 yılında kurulduğundan beri bir dönem ANAP, 5 dönem de MHP tarafından yönetilen Toroslar’da yaptı.

Kent uzlaşısı kapsamında sosyalist kökenli Abdurrahman Yıldız’ı aday çıkaran CHP, Toroslar’daki oyunu 10 puan artırdı. 2019’da Toroslar’da yüzde 37 oy oranıyla ikinci olan CHP, Abdurrahman Yıldız ile yüzde 47 oranını buldu ve Toroslar 30 yıl sonra CHP’ye geçti.

 

 

MEZİTLİ’DE BEŞİNCİ CHP DÖNEMİ

 

CHP, 2024 seçimlerine giderken Mezitli Belediye Başkan adayını değiştirmiş, Neşet Tarhan’ın yerine Ahmet Serkan Tuncer’i aday yapmıştı.

Neşet Tarhan’ın bağımsız aday olarak yarıştığı ilçede CHP endişelerin aksine oy patlaması yaptı. 2019’da Neşet Tarhan ile yüzde 56 oranını gören CHP, bu seçimlerde Ahmet Serkan Tuncer ile yüzde 63 oranını gördü. AKP adayı Mevlüt Ekmekci yüzde 23 oranında kalırken bağımsız aday Neşet Tarhan yüzde 6 oranında kaldı. Mezitli böylece peşi peşe beşinci dönem CHP’de kalmış oldu.

 

 

TARSUS’TA CHP’Lİ BOLTAÇ ZORLANMADI

 

CHP’nin başkan adayı değiştirerek seçime girdiği bir diğer ilçe ise Tarsus olmuştu. Mevcut başkan Haluk Bozdoğan’ın Memleket Partisinden aday olmak istediği ancak adaylığının YSK kararı ile düşürüldüğü ilçede CHP adayı Ali Boltaç yüzde 46 oranıyla belediye başkanı seçildi. CHP’nin Tarsus oyu 2019 seçimine göre 2 puan düşmüş olsa da MHP’nin adayı Mahmut Tat da partisinin oyunu yüzde 41’den yüzde 35’e düşürdüğü için CHP’li Boltaç rahat kazandı. Babasının yerine Memleket Partisinden aday olan Ozan Bozdoğan ile yüzde 6 oranını gördü. Bozdoğan, İyi Parti adayı Yunus Seven’i geride bıraktı.

 

 

YENİŞEHİR’DE BAĞIMSIZLAR CHP OYUNU DÜŞÜRDÜ, SONUCU DEĞİŞTİRMEDİ

 

CHP’nin Mersin’deki kalesi olarak görülen Yenişehir’de bu seçimlerde CHP’den ayrılan Ahmet Arıcan İyi Parti listesinden aday olurken eski CHP’li başkan İbrahim Genç bağımsız aday oldu. İş insanı Aşkın Tangiz de bağımsız olarak yarıştı.

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir’de yüzde 75 oranını gördü ancak CHP’nin Yenişehir Belediye Başkan adayı Abdullah Özyiğit yüzde 62 oranında kaldı.  CHP, 2019 seçimlerinde ilçede yüzde 63 oranında oy almıştı. Bağımsız adaylardan Aşkın Tangiz 9820 oy alırken İbrahim Genç 5710 oy aldı.

 

AKDENİZ’DE AKP’Lİ BAŞKAN 6 PUAN KAYBETTİ, DEM 16 PUAN ARTIRDI

 

AKP’nin Mersin’de sahip olduğu 2 ilçe belediyesinden biri de Akdeniz Belediyesiydi. Mersin’in en büyük merkez ilçesi olan Akdeniz’i 2014 seçimlerinde Kürt siyasi geleneğinden BDP adayı Fazıl Türk kazanmış ancak 2016’da belediyeye kayyım atanmıştı.

2019’da yüzde 34 oranıyla belediyeyi kazanan AKP’li Mustafa Gültak, bu seçimlerde yaklaşık 10 bin oy kaybetti ve yüzde 29 oranına geriledi.

2019’da Akdeniz’de HDP’nin oy oranı yüzde 31’de kalmıştı. Dem Parti eş başkan adayları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan bu seçimlerde oy oranını yüzde 47’ye çıkardı ve Akdeniz Belediyesi 8 yıllık aranın ardından Kürt siyasi hareketine geçti.

 

CHP, MHP’NİN KALESİNİ SALLADI AMA YIKAMADI

 

Mersin’in Erdemli ilçesi MHP ile CHP arasında kıran kırana bir yarışa sahne oldu. 1950’den beri CHP’nin hiç seçim kazanamadığı Erdemli’de CHP adayı Mehmet Mavi, 2019’da yüzde 9 olan partisinin oy oranını bu seçimde yüzde 37’ye çıkardı.

MHP adayı Mustafa Kara ise yüzde 42 oy oranıyla seçildi. İki rakip arasındaki oy sayısı farkı sadece 3 bin 711 oydu. Erdemli, MHP’nin Mersin’de kazandığı 3 ilçeden biri oldu.

 

 

GÜLNAR VE BOZYAZI’DA MHP KILPAYI KAZANDI

 

MHP’nin kazandığı ilçelerden biri olan Gülnar’da ise MHP, İyi Parti, CHP arasında bir yarış yaşandı. MHP adayı Fatih Önge yüzde 35 oranıyla ipi göğüsleyen taraf oldu.

MHP, İyi Parti ve CHP arasında üçlü yarışın olduğu bir diğer ilçe ise Bozyazı oldu. MHP’li Mustafa Çetinkaya yüzde 37 oranıyla yeniden seçilirken İyi Partili Mehmet Türe yüzde 31 oranıyla ikinci oldu.

 

İYİ PARTİ İL GENELİNDE ÇÖKTÜ, 2 İLÇEDE KAZANDI

 

31 Mart Seçimleri Mersin’de İyi Partinin il genelinde çöküşüne sahne oldu. İyi Partinin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bülent Özkan sadece 35 bin 536 oy aldı.  İyi Partinin Mut Belediye Başkan adayı Murat Orhan  ise kendi ilçesinde 19 bin 334 oy aldı ve yüzde 48 oranıyla belediye başkanı seçildi.

İyi Partinin belediye başkanlığını kazandığı bir diğer ilçe ise Çamlıyayla oldu. İyi Partili Mehmet Fatih Sofu yüzde 48 oranıyla belediye başkanı seçildi.