Ankara’daki hesap Mersin’e uymadı | Güney Gazetesi Mersin

Ankara’daki hesap Mersin’e uymadı

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi için ortak aday çıkaran AKP ve MHP sadece Büyükşehir’de değil ilçelerde de umduğunu bulamadı. Elindeki 5 belediyeyi muhalefete kaptıran AKP-MHP ortaklığının, bu ilçelerde 14 Mayıs 2023 Seçimlerindeki oy sayısının altında kaldığı görülüyor. Yani 2 partinin tek adayla girdikleri seçimde aldıkları oy sayısı, 2 partinin ayrı ayrı girdikleri seçimde aldıkları oy toplamından oldukça aşağıda çıktı. Cumhur İttifakı en fazla oy kaybını Tarsus, Toroslar, Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli’de yaşadı.

Ankara’daki hesap Mersin’e uymadı


ABİDİN YAĞMUR

31 Mart Yerel Seçimlerinde yurt genelinde olduğu gibi Mersin’de CHP oylarını artırırken AKP, MHP ve İyi Partinin oylarında keskin düşüş yaşandı.

Seçim sonuçları, AKP ve MHP’nin Cumhur İttifakı adıyla ortak adayla seçime girdikleri yerlerde ittifakın matematiksel olarak çöktüğünü de ortaya koydu. Cumhur İttifakının matematiksel olarak çöküşünün belirgin örnekleri ise Mersin Büyükşehir seçimlerinde ve ilçe belediyeleri seçimlerinde yaşandı.

 

AKP-MHP’NİN 10 AY ÖNCEKİ OYU 111 BİN EKSİLDİ

 

10 ay önce yapılan 14 Mayıs 2023 Milletvekili Seçimlerine AKP ve MHP Mersin’de kendi logoları ve adaylarıyla girmişti. O seçimde AKP 292 bin 949 oy, MHP ise 145 bin 009 oy almıştı. AKP ve MHP’nin oy sayısı toplamı 437 bini buluyordu.

Yerel seçimlerde AKP ve MHP’nin ortak adayı Serdar Soydan ise 326 bin oy aldı. Soydan, 10 ay önce 2 partinin aldığı toplam oyun 111 bin oy gerisinde kaldı. Soydan, CHP’li rakibi Vahap Seçer’in yarısı kadar oy alabildi. Bu durum, “AKP seçmeni Büyükşehir’de MHP’li Soydan’a oy vermedi” yorumlarını da beraberinde getirdi.

AKP-MHP ortaklığının 10 ay önceki seçimlere göre daha düşük oy aldığı ilçelerde de belediye yönetimleri el değiştirdi ve muhalefet partilerine geçti.

 

AKP’Lİ MUSTAFA GÜLTAK’A MHP’Lİ SEÇMEN DARBESİ

 

AKP’li Mustafa Gültak’ın iddialı bir kampanya yürüttüğü Akdeniz’de 14 Mayıs Seçimlerinde AKP 35 bin 799, MHP 9 bin 327 oy almıştı. İki partinin oy toplamı 45 bin 126’yı buluyordu. 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP ve MHP’nin ortak adayı olarak seçimlere giren Mustafa Gültak, belediye olanakları da elinde olmasına rağmen oy kaybını engelleyemedi. Gültak, 39 bin 375 oy aldı, DEM Partili rakibi Hoşyar Sarıyıldız’da 8 bin oy farkıyla yenildi. AKP ve MHP kulislerinde konuşulan iddiaya göre, AKP’li Gültak’ın MHP adayı Serdar Soydan’a yeterince destek vermemesi nedeniyle MHP seçmeni de Akdeniz’de Gültak’a oy vermedi.

 

ANAMUR’DA 2 PARTİNİN OYU YEREL SEÇİME YANSIMADI

 

Cumhur İttifakının küçük ortağı MHP’nin aday çıkardığı ve CHP’ye kaptırdığı bir diğer belediye Anamur Belediyesi oldu. 10 ay önce yapılan seçimlerde AKP Anamur’da 12 bin 175, MHP 6 bin 255 oy almıştı. İki partinin oy toplamı 18 bin 430’u buluyordu. Mevcut belediye başkanı Hidayet Kılınç’ı aday gösteren AKP-MHP ortaklığı 31 Mart Seçimlerinde oy kaybı yaşadı ve 16 bin 410 oy aldı. Bu sonuçla belediyeyi CHP kazandı. Anamur’da AKP tabanının MHP’li adaya oy vermeme eğiliminde olduğu, buna rağmen MHP’li aday çıkarılmasının bu sonucu doğurduğu ileri sürülüyor.

 

 

AYDINCIK’TA OYLARI TUTAMADILAR

 

Benzer bir oy kaybı süreci 3 dönemdir AKP tarafından yönetilen Aydıncık’ta yaşandı. Mayıs 2023 Seçimlerinde Aydıncık’ta AKP 2571, MHP 1096 oy almış ve oy toplamı 3367 olmuştu. Ancak 31 Mart Seçimlerinde bu hesap tutmadı. AKP ve MHP’nin ortak adayı olan Ferat Aktan oy sayısı 2476’ya düşünce başkanlığı CHP’li Özkan Kılıçarpa’ya kaptırdı.

 

SİLİFKE’DE 2 PARTİ BİRLEŞTİ AMA CHP’Yİ YENEMEDİ

 

MHP’nin CHP’ye kaptırdığı ilçelerden biri olan Silifke’de de benzer bir durum yaşandı. Mayıs seçimlerinde Silifke’de AKP 20 bin 903, MHP 11 bin 376 oy almıştı. 2 partinin oy toplamı 32 bin 279’u buluyordu. 31 Mart Seçimlerinde 2 partinin ortak adayı Sadık Altunok 30 bin 424 oy alarak seçimi CHP adayı Mustafa Turgut karşısında kaybetti.

 

TOROSLAR’DA 10 AYDA 12 BİN OY EKSİLDİ

 

Hem MHP açısından hem AKP açısından en dramatik seçim sonucu Toroslar ilçesinde alındı. AKP, 10 ay önce yapılan seçimlerde Toroslar’da 54 bin 560 oy alarak birinci parti olmuştu. MHP ise 21 bin 638 oy alarak dördüncü parti olmuştu. İki partinin oy toplamı 76 bin 198’i buluyordu.  Cumhur İttifakı liderleri, Toroslar’da ortak adayı birinci parti olan AKP’den değil de dördüncü parti olan MHP’den çıkardı ve MHP logosuyla seçime girdi. MHP’li Ali Öz’ü ortak aday yapan Cumhur İttifakı 64 bin 461 oy alabildi ve Toroslar’da 30 yıllık MHP dönemi sona erdi. Siyasi kulislerde CHP adayı Abdurrahman Yıldız’ın, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katkısı sayesinde hem DEM Parti’den hem İyi Parti’den hem de AKP tabanından oy aldığı ifade ediliyor. Toroslar’da AKP’nin başkan adaylığını MHP’ye bırakmasına kızan AKP’li Kürt seçmenden bir kısmının sandığa gitmediği, bir kısmının da Yıldız’a oy verdiği de iddialar arasında.

 

3 BÜYÜK İLÇEDE DE HESAPLARI TUTMADI

 

AKP-MHP ittifakı, elindeki belediyeleri muhalefete kaptırırken CHP tarafından yönetilen Yenişehir, Mezitli ve Tarsus’ta da 10 ay öncesine göre büyük oy düşüşleri yaşadı.

14 Mayıs’ta Yenişehir’de AKP ve MHP’nin oy toplamı 40 bin 969’du. 31 Mart Yerel Seçimlerinde ise 2 partinin ortak adayı 23 bin 892 oy aldı ve seçimi kaybetti.

14 Mayıs’ta Mezitli’de AKP ve MHP oyları toplamı 39 bin 656’ydı. 31 Mart Yerel Seçimlerinde 2 partinin ortak adayı 27 bin 331 oy aldı ve seçimi kaybetti.

14 Mayıs’ta Tarsus’ta AKP ve MHP’nin oy toplamı 84 bindi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde 2 partinin ortak adayı 68 bin 217 oy aldı seçimi kaybetti.