Yerel yönetimlere ‘insana yatırım’ çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Yerel yönetimlere ‘insana yatırım’ çağrısı

Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER) Kurucu Başkanı Mustafa Duru, yerel yönetimlere insana yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Bebek ve çocuklara yapılacak olan beslenme ve eğitim gibi desteklerin toplumun gelişimi için önemli olduğuna dikkat çeken Duru, bu sorumluluğun yerel yönetimlere düştüğüne dikkat çekti.

Yerel yönetimlere ‘insana yatırım’ çağrısı


ELVAN KONUK


ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Mustafa Duru, toplumun yüzde 40’ını oluşturan 0-6 yaş arası bebek ve çocukların bilimsel gelişimlerinin toplumun geleceği açısından önemine dikkat çekti.

İşsizlik, açlık, yoksulluk ve barınma sorunlarında sorumluluğun belediyelere düştüğünü ifade eden Duru, “İnsan olarak en hızlı gelişim, öğrenme, büyüme 0-6 yaş dönemidir. 0-6 yaş dönemi sonunda kişiler yetenekleri, karakterleri, becerileri, zekâları yönüyle. Yüzde 80 tamamlanmaktadır. Gelişimin bu kadar hızlı olduğu dönemde bebek ve çocuklara yapılacak yatırım çok kısa zamanda ve büyük oranda fazlasıyla meyvesini verecektir. O nedenle insanların kapasiteleri, yaratıcılıkları, karakterleri, sosyalleşmeleri, beceri ve problem çözme yetenekleri vb. yönleri gelişkin olsun istiyorsak, bu nedenle toplum ve insanlık daha hızlı iyileşip rahatlasın diyorsak, işte tam da bu 0-6 yaş dönemine yatırım yapmalıyız. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu görev de tam yerel yönetimlere düşen bir görevdir. Çocuklar yerel yönetimlerin temel görevlerinden olmak zorundadır” dedi.

 

“ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ BESLENME VE EĞİTİM DESTEĞİ VERİLMELİ”

 

Ülke nüfusunun yüzde 40 kadarının bebek ve çocuklardan oluştuğunu dile getiren Duru, bu kesimin sorunlarına gerçek anlamda eğilebilmek için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplumda bebek ve çocukların beslenme sorununun çözülmesi gereken sorunların başında geldiğini vurgulayan Duru, “Bu konuda çocuk hakları konusunda söz verildiği gibi, bebek ve çocukların sağlıklı beslenmesine ailenin konumu uygun değilse, o aileye çocuk hakkı gereği ekonomik yardım yapılması gerekir. Eksiksiz her çocuğun gidebilmesi için hakkı olan ücretsiz kreşler hem çocuklar için hem de anneler için vaz geçilmezdir. Çocuk gelişimi ve yetiştirilmesi, eğitimi konusunda uzman olarak yetişmiş kadın öğretmenlerle bebek ve çocukların kreşlerde birlikte olmaları en doğal haklarıdır. Annelerin de doğumdan 1 ya da 1,5 sene sonra çalışma ortamına kavuşması için kreşler şarttır. Anaokullarında en az 3-4 yıl eksiksiz tüm çocuklarımızın o, yetişkin kadın öğretmenlerle birlikte olmak en doğal haklarıdır. Her çocuk için kreşler ve anaokulları ücretsiz olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“EĞİTİM LAİK VE BİLİMSEL OLMALIDIR”

 

Çocuklara eğitim verecek öğretmenlerin alanında uzman olması gerektiğini belirten Duru, “Tüm okullarda, uğraşı alanlarında, eğitimlerinde sistem laik ve bilimsel olmalıdır. Çocuklarımız son derece özgür, istedikleri dilde eğitimlerini sürdüren, barınma, beslenme ve gerekli kitaplar ve malzemeler açısından tüm sorunları çözülmüş olarak gelişimlerini, öğrenim ve eğitimlerini sürdüren bir konumda olmalıdırlar. Tüm bunların, her kademe için ücretsiz olması en doğal haklarıdır. Yerel Yönetimler toplumun kültürel olarak gelişmesi için de yatırım yapmak zorundadır. Değişik sanatsal alanlarda yetenekli olan çocuklarımızın gelişimleri için müzik, resim, bale gibi alanlarda okullar açılması yerel yönetimlerin asli görevleri olmalıdır” diye konuştu.

 

“HER SEMTTE ÇOCUKLAR İÇİN OYUN BAHÇELERİ AÇILMALIDIR”

 

Bebek ve çocukların her şeyi oyun içinde çok hızlı ve yaratıcı biçimde öğrendiğini söyleyen Duru, “Onların eğitim araçları oyunlardır. Bu bilinç ışığında yerel yönetimler “çocukların kreş ve anaokullarında oyun içinde büyümeleri yeterlidir “kolaycılığına kapılmadan her semtte etrafı çevrili, güvenlikli biçimde, trafikten uzak çocuklarımızın oynayacakları çocuk oyun bahçeleri açmalıdırlar. Her çocuğumuz ebeveynleri ile birlikte ya da yalnız başına endişesiz olarak bu oyun bahçelerine ulaşabilmelidir. Bu oyun bahçeleri eksiksiz her semtte olmalıdır. Kentlerin yeşillikle donatılması, bol bol meydanların ve parkların olması, hijyenik olması, eko sisteme sahip çıkılarak doğanın korunması, ulaşım ve iletişim yönüyle bölgenin gelişmesi, bol su olanağına kavuşması, yolların düzgün olması vb. konular zaten bugün de yerel yönetimlerin asgari görevleridir” şeklinde konuştu.