‘Mermer’ direnişine çağrı | Güney Gazetesi Mersin

‘Mermer’ direnişine çağrı

Anamurluların mermer ocaklarına karşı mücadelesi devam ediyor.  Anıtlı mahallesine açılmak istenen mermer ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı karşısında Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) yürütmeyi durdurma davası açtı.  Davanın keşfinin bugün saat 11.00’da yapılacağını duyuran MERÇED Anamur Temsilciliği, suyunu, tarımını ve doğasını korumak isteyen bölge halkına keşfe katılması çağrısında bulundu.

‘Mermer’ direnişine çağrı


ELVAN KONUK

Antalya Kepezler Madencilik firmasının Anıtlı mevkiinde açmayı planladığı mermer ocağı projesine Valilik tarafından 4 Eylül 2023 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Kararın yetersiz ve eksik incelemeyle, kopyala yapıştır yöntemle, bilime ve hukuka aykırı ÇED raporuna dayalı olduğunu öne süren MERÇED, kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

Davada keşif tarihinin geldiğini duyuran MERÇED Anamur Temsilciliği, “Ülkemizde en kaliteli muzun, avokadonun ve başkaca tropikal meyvelerin açıkta yetiştirildiği Anıtlı’ya açılması planlanan mermer ocağına karşı MERÇED tarafından açılan davanın keşfi 17 Nisan günü saat 11.00’de yapılacaktır. Suyunu, tarımını ve doğasını korumak isteyen herkesin keşfe katılmasını bekleriz. Keşfe katılmak isteyenler için saat 09.00’da Anamur Belediyesi’nin önünden otobüs kaldırılacaktır” şeklinde paylaşım yaptı.

 

“MERMER OCAĞI, İNSANA, DOĞAYA, TARİHE ZARAR VERECEK”

 

MERÇED Anamur Temsilciliği, projenin Anıtlı ve Çamlıpınar mahallelerini etki sahasına alması, yerleşim yerlerinin, su kaynaklarının, tarım alanlarının yakınında bulunması ve çevresinde tescilli/tescilsiz arkeolojik sit alanlarının bulunması nedeniyle, tarıma, tarihe, doğaya ve insana yönelik etkilerinin ağır olacağına dikkat çekti.

Bölge halkı, mermer ocağı nedeniyle yörelerde yaşayan insanların, bitkilerin ve hayvanların sağlığının olumsuz etkilenmesinden, mermer ocaklarından yayılan toz nedeniyle tarımda ürün verimliliğinin düşmesinden, ormanlık alanların ve bölgede bulunan delice zeytinlerinin kesilmesinden, birçok tropikal bitkinin açıkta dahi yetiştirilebildiği bir bölgede mermer ocağı açılması halinde, bölgenin su kaynağı olan kireç taşı tepelerinin, suların, hayvancılığın, kısacası yaşamın bitme noktasına geleceğinden endişe ediyor.

Öte yandan ruhsat ve ÇED sahası içinde arkeolojik kalıntılar da bulunuyor.