ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri, özel okul öğretmenlerinin taban maaş haklarının geri verilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle başlatılan eylemler dizisini Mersin’de sürdürdü.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen öğretmenler “Taban maaş hakkımızı alacağız”, “Patrona değil, öğretmene güvence”, “Mücadele dersini öğretmenler verecek”, “Taban maaş ne oldu” yazılı pankartlar açtı.
“DEVLET OKULLARINDA ÇALIŞANLARDAN ÜÇ KAT FAZLA DERSE GİRİYORUZ”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin İl Temsilcisi Nilüfer Genç, “Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri, asgari ücrete hatta birçok kurumda asgari ücretin de altındaki ücretlere mahkûm edilmek isteniyor. Patronların öğretmenleri mahkûm etme çabası, yalnız ücretlerle de sınırlı kalmıyor. Kendimizi asla geçindiremeyeceğimiz bu ücretlerle, kamudaki dengi çalışan meslektaşlarımızın iki üç katı derse giriyoruz. Bu da yetmez gibi ücret karşılıkları olmaksızın zorla yazılan etüt ve özel dersleri yapıyor; haftada iki, kimi zaman üç kez nöbet tutmak zorunda bırakılıyoruz. 12 aylık belirli süreli iş sözleşmeleri bizi mevsimlik işçi statüsüne sokuyor. Dahası yasal olan bu sözleşmenin de çiğnenip sözde 10 aylık sözleşmelerin dayatılması, bizi ülkedeki en güvencesiz emekçiler arasına sokuyor” dedi.
“HEM MADDİ HEM MANEVİ ÇÖKÜŞ”
Özel sektör eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlar karşısında Milli Eğitim Bakanlığının sessiz kaldığını, Bakan Yusuf Tekin’in öğretmenlerden yana değil, patronlardan yana tavır koyduğunu ifade eden Genç, “Bundan dolayı özel sektör eğitim emekçileri bu fiziksel, maddi sıkıntılarının yanında bir de psikolojik travmalarla boğuşup derin düş kırıklıklarına boğuluyor” ifadelerini kullandı.
“TABAN MAAŞ HAKKI BİR GECEDE ELİMİZDEN ALINDI”
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda 2014’te yapılan bir düzenleme ile özel eğitim kurumlarında taban maaş uygulamasının kaldırıldığını kaydeden Genç, “Taban maaş hakkımız, patronların isteği ve Meclisteki yasa yapıcıların kararıyla bir gecede elimizden çalındı. Bunun sonucu olarak bugün ataması yapılmayan yüz binlerce eğitim emekçisi tabanda yığılarak özel öğretim kurumu sahiplerinin ücretli köleleri haline getirilmiştir” dedi.
“BAKANLIK KULAĞININ ÜZERİNE YATTI”
Taban maaş uygulamasının yeniden getirilmesi için yaptıkları mücadeleler sonucunda Bakan Tekin’in söz verdiğini ancak bu sözünü yerine getirmediğini kaydeden Genç, “Gelinen noktada bakanlık kendi kulağı üzerine yatmış ve sessizliğe bürünmüştür. Bu sessizliği dağıtmak ve taban maaş hakkımızdan taviz vermeyeceğimizi hatırlatmak için sendika olarak topladığımız 15 bin imzayı bakanlık önünde yaptığımız bir basın açıklaması ile bizzat personel şube müdürlerine teslim ettik. Kolejlerde, kurslarda, rehabilitasyon merkezlerinde, anaokullarında, kreşlerde, vakıf üniversitelerinde çalışan bütün eğitim emekçilerinin bugün tarihsel bir fırsatı vardır. Bu fırsat, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının onlar için tüm dar alanları zorlaya zorlaya açtığı yoldadır. Bu yolun tıkanmaması, çıkmaz bir yol haline gelmemesi de tüm özel sektör öğretmenlerinin sorumluluğundadır. Bugün insanca yaşamak için burada, bir aradayız. Bugün bizi görmezden gelip kendine yalnızca patronları muhatap görenlere biz başta taban maaş ve eşit işe eşit ücret haklarımızı almadan asla vazgeçmeyeceğimizi haykırmak buradayız. Eğitimi tüccarların, müteahhitlerin, mafyanın elinden çekip almak için buradayız” ifadelerini kullandı.
“17 BİN LİRA MAAŞ YATIRIYORLAR, BİR KISMINI GERİ ALIYORLAR”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin Temsilcisi Nebil Birtek de “Biz özel sektörde çalışan eğitim emekçileri olarak taban maaş hakkımızın geri gelmesini istiyoruz. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda çalışan bir eğitim emekçisi yaklaşık 38-39 bin lira bandında net maaş alırken, biz herhangi bir sayı belirtmeksizin patronların iki dudağı arasındaki rakamlara maruz kalıyoruz. Yasada ‘asgari ücretten az maaş alamaz’ maddesi olmasına rağmen bugün birçok eğitim kurumunda ki bu ezici bir çoğunluğu ifade ediyor, asgari ücret veya asgari ücretin altında öğretmenler çalıştırılıyor. Hatta 17 bin lira gibi bir rakamı verip sonra tekrar öğretmenlerden elden alan kurumlar bile var. İşte bütün bu hak gasplarını ve bize yaşatılanları aşmak için başta taban maaş hakkı olmak üzere bütün sosyal ve ekonomik hakkımızı geri almak istiyoruz. Ama bunun dışında biz öğretmenlik mesleğinin yere düşen onurunu tekrardan ayağa kaldırmak istiyoruz. Bunun için mücadele veriyoruz” dedi.