Mali müşavirler fazla iş yükü<br>sebebiyle Mersin’de ses yükseltti | Güney Gazetesi Mersin

Mali müşavirler fazla iş yükü
sebebiyle Mersin’de ses yükseltti

Mali müşavirler fazla iş yükü sebebiyle Mersin’de ses yükseltti.

Mali müşavirler fazla iş yükü<br>sebebiyle Mersin’de ses yükseltti


ELVAN KONUK    

Mersin’de mali müşavirler çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yaptı. Enflasyon muhasebesi ile iş yüklerinin arttığına dikkat çeken yurttaşlar, ‘Angaryalar altında kaldık, sesimizi duyan var mı?’, ‘Yoğun iş stresinden masa başı ölümlere son’, ‘Enflasyon muhasebesi yıllık yapılmalıdır’ yazılı dövizler taşıdı.

Ocak ayında ‘enflasyon muhasebesi’ uygulaması devreye girdi. Uygulamayla birlikte yıllık olarak hazırlanması beklenen enflasyon muhasebesinin üç ayda bir hazırlanacak olması mali müşavir ve muhasebecilerin iş yükünü katladı.

Mersin Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Mersin SMMMO) önünde bir araya gelen mali müşavirler ‘bıçak kemiğe dayandı’ diyerek eylem yaptı.  Mersin SMMMO Oda Başkanı Emin Levent Türkili, “Bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi.

 

“İŞLERİNİ YETİŞTİRMEYE ÇALIŞAN MALİ MÜŞAVİRLER STRES ALTINDA”

 

İktisadi ve sosyal hayata ilişkin her verinin mali müşavirler aracılığıyla toplanır hale geldiğine dikkat çeken Türkili, beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin de sağlıklı bir şekilde çalışmadığını söyledi. Bu durumun zamanla yarışan mali müşavirlerin streslerini arttırdığını dile getiren Türkili, “Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz.  Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur” ifadelerini kullandı.

 

“TALEPLER”

 

Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez ilettiklerini belirten Türkili, “Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu. Türkili, meslektaşlarının taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TÜİK, Merkez Bankası gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz.

Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz.

2024 yılında geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığına yapılan müracaatlarımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir.

Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması talebimizin yerine getirilmesi gerekir.

Ayrıca deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin bölgede yaşanan olağanüstü koşullar dikkate alınarak yılsonuna kadar uzatılması ve bölgedeki mükellefler için enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi olmaksızın uygulanması talebimizin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Tabi ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur.

130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz.”