“Hemşireler, göçe bel bağladı” | Güney Gazetesi Mersin

“Hemşireler, göçe bel bağladı”

Mersin’de hemşirelerden çalışma koşullarının iyileştirilmesi çağrısı.

“Hemşireler, göçe bel bağladı”


ELVAN KONUK

Mersin’de hemşireler olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesi için ses yükseltti. Türk Hemşireler Derneği Mersin Şube Başkanı Arzu Özel, “Meslektaşlarımız, olumsuz çalışma koşulları, aşırı iş yükü, ekonomik zorluklar, baskı, mobbing, şiddet gibi pek çok olumsuzlukla mücadele ederken tükendi ya emekli oldu ya da geleceklerini garanti alabilmek için başka ülkelere göç etmeye bel bağlamak durumunda kaldı. Hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştiriniz” dedi.

Mersin’de 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk bırakan hemşireler, burada bir açıklama yaptı.

Türk Hemşireler Derneği Mersin Şube Başkanı Arzu Özel, sağlık hizmetlerinin yüzde sekseninin uygulayıcısının hemşireler olduğunu söyledi. Özel, “Meslektaşlarımız, olumsuz çalışma koşulları, aşırı iş yükü, ekonomik zorluklar, baskı, mobbing, şiddet gibi pek çok olumsuzlukla mücadele ederken tükendi ya emekli oldu ya da geleceklerini garanti alabilmek için başka ülkelere göç etmeye bel bağlamak durumunda kaldı. Bütün dünyada hemşire krizi varken, dünyada en az 30 milyon hemşire açığı varken, biz hemşirelerimizi kaybetmeye başladık. Bütün dünya, alanda otorite olan tüm kurumlar, küresel sağlık sorunlarının üstesinden gelmede, küresel sağlığa erişme ve geliştirmede kilit sağlık çalışanları hemşirelerdir derken, hemşireler bizim ülkemizde görülmedi, duyulmadı, adları anılmadı, hak ettikleri değer verilmedi. Hemşireleri görünmez ve tükenmez bir kaynak olarak görme hatasına düşmede ısrar edildi. Ülkemizin hala umudunu ve mücadele gücünü kaybetmeyen hemşireleri olarak bugün sizlere yine sesleniyoruz. Hemşireliğe yapılan yatırım, hasta sonuçlarının iyileştirilmesi, hastanede yatış sürelerinin kısalması, hastaların zarar görmesiyle sonuçlanan hataların azalması başta olmak üzere alanlarda yüksek getiri sağlar” dedi.

 

TALEPLER

 

Toplum sağlığı, ülkenin ekonomisi ve tasarruf için bir an önce hemşireliğe yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Özel, meslektaşlarının taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Hemşire istihdamına, hemşirelerin işte tutulmasına, ülkede tutulmasına öncelik veriniz.

Hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştiriniz.

Baskıdan, mobbingden, şiddetten arındırılmış ve iş barışı sağlanmış çalışma ortamları için gerekli önlemleri alınız.

İçinde hemşirelerin de yer aldığı tüm sağlık çalışanları için adil, insan onuruna yakışır yaşamı mümkün kılacak bir ödeme sistemi getiriniz.

Toplumun sağlık ve bakım gereksinimlerini temel alarak hemşirelik iş gücü planlaması yapınız ve gerekli kaynakları sağlayınız.

Hemşirelik eğitimine yatırım yapınız, hemşirelik eğitiminde niteliği gözetiniz.

Hemşirelik mevzuatını uygulayınız, güçlendiriniz, hemşire rol ve sorumluluklarımızın tam olarak yerine getirmemizin önündeki engelleri kaldırınız.

Unutmayınız; Hemşireliğe yatırım, geleceğe yatırımdır, güçlü ve sürdürülebilir sağlık sistemlerine yatırımdır.”