“Tasarruf tedbirleriyle halk cezalandırılıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Tasarruf tedbirleriyle halk cezalandırılıyor”

İktidarın yerel seçim sonuçlarının ardından kamuda tasarruf tedbirleriyle halkı cezalandırdığını ileri süren DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Burada tasarruftan etkilenecek emekçi, işçi, emekli, yoksul, ezilen halkların bütünü. Bunlar bu ülkenin vergisinin yüzde 72’sini ödeyen kesim” dedi.

“Tasarruf tedbirleriyle halk cezalandırılıyor”


İLKAY ADALIOĞLU
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Nil RTV’de kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili konuştu. Yerel seçimlerde AKP iktidarının seçimden ikinci çıktığını hatırlatan Göksoy, bu tedbirlerle iktidarın halkı cezalandırdığına işaret etti.

 

“ADALETSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRIRSANIZ TASARRUFA GEREK KALMAZ”

 

Kamuda önce israfın engellenmesi gerektiğini vurgulayan Göksoy, “Tasarruf tedbirlerinden bahsediyorsak bu yönetim krizinin olduğunu gösterir. Bu ülke 23-24 yıldır aynı iktidar var, siz bu ülkenin iktidarısınız buna neden şimdi ihtiyaç duyuldu? Bunları irdelerken şunlara bakmak lazım: Türkiye’de üretim durdu mu? Tarım ürünlerine kota koydular mı? Uluslararası sermaye kota koydu? Senin işçin, çiftçin, emekçin inim inim inliyor mu? Öbür tarafta yandaşlara garanti ödemeli ihaleler var. Hatta ihaleleri alan bazı firmalara sıfır faizli krediler var, hatta vergi borçlarının silinmesi var. Buradaki adaletsizliği görmeden tasarruftan bahsedemezsiniz. Eğer biz buradaki adaletsizliği ortadan kaldırırsak tasarrufa gerek bile kalmaz. Tasarruf tedbirlerini almak için yapılan açıklamaların öncesinde aslında bu duruma neden geldiğimizi bir şekilde aktarmaları lazım” dedi.

 

 

“İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ DİYEN ANLAYIŞ, İTİBAR HALKIN REFAHIDIR”

 

Tasarruftan etkilenecek kesimin emekçi, işçi, emekli, yoksul ve ezilen halkların bütününden oluştuğunu söyleyen Göksoy, bu kesimin aynı zamanda ülkenin vergisinin yüzde 72’sini ödediğini dile getirdi.

Göksoy, “DİSK olarak sokaklarda yaptığımız eylemlerin temel dayanağı vergide adalet, gelirde adalet, insana yaşanır bir ücret. Biz bunun hala peşindeyiz. Eğer siz vergide adalet, gelirde adalet meselesini ciddiye alıp buna yönelik bir planlama yapmazsanız zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yaparak bu ülkenin kaynaklarını doğru işletmezseniz, üretimden düşürürseniz tasarruf tedbirlerine mecbur kalırsınız.

İtibardan tasarruf olmaz diyen anlayış, itibarı saraylarla kurşun geçirmez lüks araçlarla, birileri kar sağlayacak diye kiralık lüks araçlara dünya kadar para ödemekle itibar olmaz. İtibarlı olmak istiyorsanız, işsiz olmazsa itibarımız var, ülkede aç yatan insan olmuyorsa itibarımız var. İtibarımız sadece şatafatlı bir yaşamın göstergesiyle olmaz, eğer halkınız açsa, inim inim inliyorsa hatta gençleriniz bu ülkeden bir an önce gitmek istiyorsa asıl itibar zedelenmesi buradadır. İtibar halkın refahıdır” ifadelerini kullandı.

 

“HALKIN ALACAĞI HİZMETİN ÖNÜ KESİLİYOR”

 

Kamu kurumlarında uygulanacak tedbirlerin sonucunda halkın mağdur olacağına dikkat çeken Göksoy, şu şekilde konuştu:

“Servisleri kaldırıyorsunuz. Bugünden itibaren üniversite hastanesinde servis yok. Bu sadece servisin ortadan kalması değil bu aynı zamanda halkı cezalandırmadır.

Kentimiz gelişiyor ilçeleriyle büyüyor. Yeni yeni ihtiyaçları oluyor. Okuma salonları yapıyorlar, yaşlı bakım merkezleri yapıyorlar, aşevleri yapıyorlar. Bunların yanı sıra parklar bahçeler yapılıyor, yollar yapılıyor. Bunlar yapılırken ihtiyaç büyüyor, araç gereç ihtiyacı da büyüyor. Bu büyüyünce çalışan ihtiyacı da büyüyor. Belediyelere Araç gereç alamazsın diyerek hepsinin önünü kesiyor. Aslında halkı cezalandırıyor. Halkın alacağı hizmetin önünü kesiyor.

Araç gereç alamadığın gibi diyor emekli olan, işten ayrılan ve öğrenim dışında personel alamazsın. Yeni yer açıldı, yeni park açıldı, yeni bulvar açıldı. Hizmet alanları geliştikçe tabi ki iş de artacak, bunların önünü kesiyor. Burada da halkı cezalandırıyor, topluma ‘bize oy vermezseniz belediyeler bizden giderse biz de sizi çalıştırmayız’ diyor.”