ELVAN KONUK
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Kent Radyo'da 'Bergüzar ile Tarafsız Sorular' programının canlı yayın konuğu oldu.
Mersin’in dış ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaştığını dile getiren Çakır, “Az değil. Hinterlandımızla birlikte 70 milyar dolara ulaştık. Bu da ciddi bir rakam. Mersin biliyorsunuz hinterlandın da çıkış kapısı. Orta Anadolu ve Akdeniz’in çıkış kapısı. İşlem hacmi çok fazla bu da hareket getiriyor. Mersin vergide 6. sırada. Türkiye’nin en çok gelir getiren şehri. Yaş meyve sebzede bakliyatta ilk sıralardayız. Gıda sanayimiz çok iyi, üretim açısından çok güçlüyüz meyve üretiminde ilk sıradayız. Mersin çok güçlü ve çok daha güçlü olacak” dedi.
“MERSİN, GELECEKTE PIRLANTA OLACAK”
Çukurova Havalimanı ve hızlı tren çalışmalarının tamamlanmasıyla Mersin’in önemli bir konumda olacağına dikkat çeken Çakır, Mersin’deki firmaların bu duruma hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Çakır, “Yeni oteller açılmaya başladı. Turizmi daha etkin kullanacağımızı düşünüyoruz. Lojistik merkezi olduğumuzu söylüyoruz. Bu yeni açılacak havalimanıyla hızlı trenlerimizle Mersin anormal bir şehir hale gelecek. Şu anda Türkiye’nin incisi diyoruz Mersin için ama gelecekte de pırlanta olacağını görüyoruz ve bizi çok heyecanlandırıyor. Bu gelişime hazırlanmamız lazım. Zor şartlar geçtiği zaman ne olacak? Nasıl bir yapılanma olacak. Bölgemizdeki savaşlar hep sürmeyecek. Bitince ne olacak? Altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Mersin ciddi bir potansiyelle göç alacak. Firmalarımızın hazır olmasını sağlamamız lazım. Burada yaşayan insanımız bu güçten niye faydalanmasın. Ama sabredip çok çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.
“EĞER BÜYÜMEYİ DOĞRU YÖNETEMEZSEK BU DALGA BİZİ YIKABİLİR”
Mersin’in gelecekte İstanbul’dan sonra ikinci önemli stratejik il konumuna geleceğini dile getiren Çakır, “Bir yeni Marmara planlaması var. Bakanlıkla bu çalışmalar konuşuluyor. Alternatif Marmara’ya ihtiyaç var. Mersin buna uygun. İstanbul’daki olası bir olumsuzluğa karşı yeni bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Böyle bir sanayi olduğu zaman Mersin nasıl konuşlanacak?
Mersin çok kimlikli bir şehir. Turizmi, tarımı, sanayisi, lojistiği var. Burada bizim yaşayanlarımız, iş yapanlarımız bu gelecek olan büyük yatırımcılar geldiğinde onlarla nasıl mücadele edecek? Onlara hazır olmamız lazım. Zamanı kendimizi geliştirmek için kullanmamız lazım.
Mersin’in imarını nasıl yapmamız lazım. 750 bin konut var göç alınca hemen sahili duvarlarla ördük ve bozduk. Bundan sonraki hamlelerimizi doğru konuşlandırırsak beyin göçü farklı olur. Hepimiz aynı hedefe koşuyoruz dursak da Mersin büyüyecek. Eğer birlikte doğru yönetebilirsek bu büyümeyi enerjiye çevirebiliriz yoksa gelen dalga bizi yıkabilir” şeklinde konuştu.