Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün mayıs ayında 1,64 milyar dolar ihracat değerine ulaştığını, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansının yatay seyrettiğini vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, finansmana erişim, maliyetlerdeki artışlar ve kur seviyesinden kaynaklı nedenlerden dolayı yaşanan sıkıntıların derinleştiğini söyledi.
Döviz kurunun düşük kalmasından dolayı ihracatçı firmaların karlılık oranının dip seviyelere indiğini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Pandemi sonrasında Türkiye, coğrafik konumunun sağladığı kısa süreli terminden dolayı avantaj sağlamıştı. Fakat şu an artan maliyetler ve kur seviyesinden dolayı Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edemez hale geldik. Maalesef ihracat pazarlarımızı Uzak Doğu’lu rakiplerimize kaptırıyoruz.” dedi.
“PAKİSTAN VE HİNDİSTAN DA KONFEKSİYON ÜRETİMİNE YÖNELDİ”
Giderek sertleşen rekabet ortamında Türk hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının düşük maliyetli üretimi sağlayacak yatırımlarda Kuzey Afrika’ya yöneldiğine dikkati çeken Başkan Gürkan Tekin, maliyet avantajlarına sahip bu ülkelerde yatırım arayışının hızlandığını ifade etti. Pakistan ve Hindistan’da kumaş üretici firmaların konfeksiyon üretimine de başladığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, bu durumun Türkiye’nin aleyhine işleyeceğini, bu ülkelerle rekabet etme şansı olmadığını belirtti. Başkan Tekin, enflasyon, kur ve faiz sarmalından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için kısa vadede işletmelerin ayakta kalabilmesi için devlet desteklerinin artırılması, orta ve uzun vadede de markalaşma ve katma değerli üretimi artıracak destek mekanizmalarının devre alınması gerektiğini belirtti.
“MAYIS AYINDA HOLLANDA PAZARINDA İHRACAT HACMİNİ İKİ KATINDAN FAZLA ARTIRDIK”
AHKİB’in mayıs ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Yılın 5’inci ayında 3 bin 838 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. En fazla bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ihraç ettik. Bu ürün grupları bölge ihracatımızın yüzde 86’sını oluşturdu. Bayan dış giyimde 17,9 milyon dolar, bay dış giyimde 6,4 milyon dolar, diğer hazır eşyada 3,7 milyon dolar değere ulaştık. Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, Almanya ve Fransa ilk üç sırada yer aldı. Hollanda’ya 17,2 milyon dolar, Almanya’ya 3,3 milyon dolar, Fransa’ya 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek performansı Hollanda, Suudi Arabistan ve KKTC pazarlarında yakaladık. Yüzde 112 artış sağladığımı Hollanda’yı yüzde 54 artış ve 1,17 milyon dolar değer ile Suudi Arabistan, yüzde 51 artış ve 555 bin dolar değer ile KKTC takip etti.” (Haber Merkezi)