ABİDİN YAĞMUR
Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında alınan bir kararla, belediye tarafından yaptırılan ancak önceki dönemin AKP’li başkanı Mustafa Gültak’ın teklifi, AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına tahsisi yapılan kadın konukeviyle ilgili tahsis kararı iptal edildi.
Akdeniz Belediyesi meclisinde o dönemde tartışmalara neden olan, kadın örgütlerinin de tepkisini çeken gelişmeler, 2023 yılının sonbahar aylarında başladı.
Dönemin belediye yönetimi, belediye tarafından yaptırılan kadın konuk evinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredilmesi teklifini gündeme getirdi. Komisyonlarda DEM Parti ve CHP grubunun itirazlarına rağmen 4 Aralık 2023 tarihli meclis oturumunda konuk evinin devri oy çokluğuyla kabul edildi.
MÜDÜRLÜK: PARAMIZ YOK, SİZ YAPIN, BİZE VERİN!
Akdeniz Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü arasında devir işlemleri için yazışmalar yapıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, 29 Mart 2024’te belediyeye gönderdiği yazıda kadın konuk evinin faaliyete geçirilmesi için elektrik trafosu, jeneratör, ısıtma ve soğutma sistemi, sıcak su tesisatı, yangın alarmı ve söndürme sistemleri, güvenlik kamerası sistemlerinin yapılması için yeterli ödeneğin olmadığını bildirdi. Müdürlük, sayılan bu eksikliklerin belediye tarafından yaptırılarak tamamlanmasını istedi.
DEM PARTİLİ YÖNETİM TAHSİS KARARINI KALDIRDI
31 Mart 2024’te yapılan seçimlerde Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı seçilen DEM Partili Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan, müdürlüğün bu yazısı üzerine tahsis kararının iptal edilmesi, kadın konuk evinin Akdeniz Belediyesi uhdesine alınması için meclise teklif sundu. Teklif oy birliğiyle kabul edildi ve kadın konuk evi Akdeniz Belediyesinde kaldı.
“MEVZUAATA AYKIRI ŞEKİLDE TAHSİS EDİLMİŞTİ”
Önceki dönemde de belediye meclisi üyesi olan Eş Başkan Nuriye Arslan; tahsis iptalinin meclis üyelerinin oybirliği ile alınması nedeniyle teşekkür etti.
Arslan, “O dönemde de bizler yöntemin doğru olmadığına dair burada tartışmalar yapmıştık. Bu tahsis işlemi gerçekten doğru değildi. Hem belediye mevzuatına hem de belediye yasalarına uygun değildi. Çünkü yasa açık; Yasa diyor ki; ‘100 binin üzerinde nüfusu olan yerleşim yerlerinde sığınma evinin olması zorunludur.’ Biz, yöntemsel olarak da eksikliğe düştüğümüzü o zaman tartışmıştık. Ama önemli olan bu binayı tekrar belediyemizin bünyesine almak” dedi.
“KADIN KONUK EVİNİN BELEDİYEDE OLMASI ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK”
“Gönül isterdi ki böyle bir yeri açmaya gerek olmasaydı, gönül isterdi ki ülkemizde kadına yönelik şiddet olmasın. Kadın cinayetlerinin olmadığı bir ülkeye sahip olmak isterdik” diyen Arslan, “Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakaları korkunç seviyelere ulaşmış. Fikri ve siyasi olarak kadına yönelik şiddete karşı olduğumuzu herkes çok iyi bilir. Tabi kadın konuk evinin, belediyemiz bünyesine alınması elimizi güçlendirecektir. Bu süreci de yine hep birlikte yürüteceğiz. Kadınlara yönelik şiddete karşı sadece kadınlar durmayacak. Toplumsal cinsiyet bilincini oluşturmamız ve geliştirmemiz de gerekiyor” ifadelerini kullandı.