Belediyeler borç batağına böyle batmış! | Güney Gazetesi Mersin

Belediyeler borç batağına böyle batmış!

5 bin almanak, 10 bin kalem ortada yok. 10 ton lokumun nerede dağıtıldığı belli değil. Seçimden 10 gün önce 2 cenaze yemeği için 670 bin lira harcanmış. Aday bile olamayan eski başkan seçime 2 hafta kala video ve tanıtım için 700 bin lira harcamış.

Belediyeler borç batağına böyle batmış!


ABİDİN YAĞMUR

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, seçimden kısa süre önce belediyeye 50 bin adet almanak ve 10 bin adet baskılı kalem verdiğini iddia eden bir firmanın 1 milyon 800 bin liralık fatura için belediyeyi icraya verdiğini belirterek “Belediyede bir tane almanak görmedik. Emin olun belediyeye bir tane kalem de girmedi” dedi. Seçimden kısa süre önce bir şehit cenazesi yemeğinde 10 ton lokum dağıtılmış gibi gösterilip bunun belediyeye fatura edildiğini kaydeden Yıldız, “10 Mart’la 31 Mart arasında bir ciğerciden 150 bin liralık ciğer yemişler. Şimdi esnaf gelmiş parasını belediyeden almak istiyor” dedi.

AKP hükümetinin, SGK’ya prim borcu olan belediyelerin gelirlerine haciz koyma kararı belediyelerin gündemindeki yerini koruyor. Özellikle uzun yıllar AKP ve MHP tarafından yönetildikten sonra son seçimlerde muhalefet partilerine geçen belediyelerde tek borç kalemi SGK ve vergi borçları değil. Yeni başkanlar, müteahhitlere ve esnafa yüklü miktarlarda borcu da devraldı. Hatta bu borçlardan birçoğu icra takiplerine konu oldu.

 

SEÇİMLERE 2 AY KALA DİKKAT ÇEKİCİ HARCAMALAR

 

Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Mersin’in Toroslar ilçesinde yaşanıyor. 1999 yılından 2024 yılına kadar MHP’li başkanlar tarafından yönetilen Toroslar Belediyesinde başkanlık koltuğuna 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra kent uzlaşısı kapsamında CHP’li Abdurrahman Yıldız oturdu.

Yıldız, belediyeyi 800 milyon lira borçla devraldıklarını, bunun 300 milyonunun SGK ve vergi borçları, 500 milyonunun ise piyasa borçları olduğunu açıkladı.

Yıldız, belediye meclisinin son toplantısında, MHP’li eski başkan döneminden, özellikle seçimlere 2 ay kala yapılan bazı harcamaları ve şüpheli buldukları faturaları gündeme getirdi.

 

 

“ORTADA ALMANAK YOK AMA 1 MİLYON 800 BİN LİRA HACZİMİZ VAR”

 

Seçimlere 15 gün kala Yıldız, “Adam geliyor, ben 10 bin adet kalem yaptım şubat ayında. 5 bin almanak yaptım, 5 bin ajanda yaptım ve belediyeye verdim demiş. Biz faturayı görmedik icrası geldi. Dedik ki ya şu almanaktan bir tane getirin, örnek bırakmışlardı. Kalem ve ajanda istemiyoruz bari almanak getirin dedik. Aradık, taradık belediyede almanağın örneği yok. Almanağı kimin sipariş verdiği belli değil. Almanağı kimin kabul ettiği belli değil. Oluru kimin yaptığı belli değil ama bizim 1 milyon 800 bin lira haczimiz var. Emin olun o kalemlerin bir tanesi bile belediyeye girmedi. O almanağın bir tanesi belediyeye girmedi, o ajandanın bir tanesi belediyeye girmedi. Böyle de bir iş yapılmadı zaten. Ama seçimden hemen önce fatura elektronik ortamda gönderilmiş. Arkadaşlarımızın gözünden kaçtığı için 1 hafta itiraz edilmediği için fatura kabul edilmiş sayılmış. Bu sattığını iddia eden arkadaş da hemen fotokopisini çekmiş koşa koşa mahkemeye gitmiş. Demiş ki belediye benim faturamı ödemedi. Haciz işlemleri başlatmış. Şimdi bize diyorlar ki 1 milyon 800 bin adliye emanetine para yatırın, sonra biz bu hizmeti almadık diye dava açın, 2 sene uğraşın, 2 sene sonra size paranızı iade edelim” diyorlar.

 

“20 GÜNDE 150 BİN LİRALIK CİĞER YEMİŞLER”

 

Çok sayıda esnafın, “MHP döneminde belediyeye iş yaptım ama paramı alamadım” diyerek kendilerine başvurduğunu, bunlardan birçoğunun fatura ya da belge sunamadığını ifade eden Yıldız, “Geliyor bize yurttaşımız. Ben falan yerde fırıncıyım diyor. 350 bin lira bana borcunuz var diyor. Ne borcu var diyorum. Benim lahmacun fırınım var. Şubat ve mart aylarında belediye başkanı şehit cenazelerine lahmacun gönderdi. Benim paramı vermediler, sizden istiyorum diyor. Tamam diyorum, kıymetli esnafım getir faturanı. Fatura kesmedim. Fişini getir. Ben yapmadım. Olurunu getir. Almadım. Hangi birim kabul etti. Bilmiyorum. Sen nasıl yaptın. Filan yere 2 bin lahmacun götür dediler götürdüm. İnanıyor muyum? İnanıyorum. Bizim esnafımız yalan söylemez. Ama biz de bunu ödeyemeyiz. Hiçbir belgesi olmadan. Bu şekilde bizden alacağı olduğunu söyleyen esnafın alacağı 3 milyonun üzerinde. Yazık günah. Mal verdiğini iddia ediyor ama belgesi olmadığı için, olur olmadığı için, kabul olmadığı için biz bunu ödeyemiyoruz.  Ciğerci filan kişiden 150 bin liralık ciğer yenilmiş. Ama belgesi yok. Belli ki yenmiş, birileri yemiş onu. Mart ayının 10’uyla 30’u arasında yediler diyor. Bir sürü gelen giden oluyordu diyor. Belgesini ver diyorum. Yok. Maalesef ödeyemiyoruz” dedi.

“BİR CENAZE YEMEĞİNDE 10 TON LOKUM DAĞILTILMIŞ GİBİ FATURA KESMİŞLER”

 

Yıldız, “Arkadaşlar bir şehit cenazesinde 20 bin kutu lokum dağıtıldığına dair fatura gördüm ben. Elime duruyor. Her biri yarımşar kilo olmak üzere 20 bin kutu lokum. Yani 10 ton lokum. Bir şehit cenazesi yemeğinde 10 ton lokum dağıtıldığına dair belge var elimde. Aynı şekilde 20 bin gülsuyu dağıtılmış. Ama ne oluru var ne kabulü var. Sadece firmanın kestiği fatura var. Ne oldu en son biliyor musunuz? Konya Bölge İdare Mahkemesinden bir başmüfettiş aradı, sahte faturayla ilgili çalışma yaptıklarını, bunlardan bir kısmının da Toroslar Belediyesine kesildiğini söyledi. Belediyemizin düştüğü hale bakın” ifadelerini kullandı.

 

ADAY YAPILMAYAN BAŞKAN GİDERAYAK 740 BİN LİRALIK TANITIM YAPTIRMIŞ!

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın incelemeye alındığını açıkladığı, şüpheli bulunan faturalardan birçoğunun seçimden kısa süre önce kesildiği öğrenildi. MHP, eski Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ı yeniden aday yapmamıştı. Buna rağmen Atsız yönetimi 16 Şubat 2024’te video hizmeti için kesilen 241 bin liralık fatura ile 6 Mart 2024’te hizmet tanıtım bedeli olarak kesilen 502 bin liralık faturayı kabul etmiş ve ödemesini yeni yönetime bırakmış.

MHP’li yönetim, seçimden 10 gün önce de toplamda 5 bin 300 kişilik 2 ayrı cenaze yemeğine ait 670 bin liralık faturayı da kabul etmiş ve ödemesini yeni yönetime bırakmış. Şimdilerde faturalara konu olan bu mal ve hizmetlerin tam olarak teslim alınıp alınmadığı inceleniyor.