Özlük hakları için ses yükselttiler | Güney Gazetesi Mersin

Özlük hakları için ses yükselttiler

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü mesleki sorunların gölgesinde kutladı. Açlık sınırı altındaki ücretlere, kamu ve özel sektördeki kötü çalışma koşullarına dikkat çeken İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz, mesleklerinin geleceği için mücadele edeceklerini vurguladı.

Özlük hakları için ses yükselttiler


İLKAY ADALIOĞLU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu 19 Eylül 1979'da gerçekleştirilen ve mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan iş bırakma eyleminin 45. yıl dönümünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz, 45 yıldır aynı mesleki sorunların sürdüğüne dikkat çekti. Oğuz, “Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizin içerisinden geçerken, krizin tüm faturası meslektaşlarımıza, emeği ile geçinen toplumsal kesimlere kesilmektedir. Bir avuç sermayedarın daha da zenginleşmesi uğruna, halkın ihtiyaçları göz ardı ediliyor; kamusal yatırımlar ortadan kaldırılıyor, rant ve kar hırsı bilimsel bilginin önünde tutuluyor, Cumhuriyet’in tüm ilerici değerleri ve birikimi piyasacılıkla talan ediliyor.  Yıllardır uygulana gelen rant eksenli politika ve uygulamalar ülkemizi ve geleceğimizi adım adım yok edip, biz mühendis, mimar ve şehir plancıları da zorlu bir yaşam mücadelesine sürüklüyor. Bugün hala, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir” dedi.

 

“KÖLE GİBİ ÇALIŞMAYI KABUL ETMİYORUZ”

 

Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığının sistematik olarak değersizleştirildiğini söyleyen Oğuz, kamu kurumlarında kadro sorunu, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun yaşandığını, özel sektörde ise asgari ücret düzeyinde ücret verildiğini belirtti.

Oğuz, “İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor. Yurtdışına göç eden her meslektaşımız da gelecek umudumuzdan bir kayıp oluyor.

Ülkesinin geleceği, bilim ve teknik için hiç çekinmeden elini taşın altına koymuş emekli meslektaşlarımız ise neredeyse açlığa terk edilmiş durumda. Tüm emekliler gibi meslektaşlarımız da yaşayan bir ölü olarak görülüyor.Sitemin çarkları sermaye lehine dönebilsin diye ömrümüz boyunca adeta bir köle gibi çalışmayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

 

“HİÇBİR BASKIYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

 

Oğuz, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde birbiri ardına yaşanan büyük felaketler, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Oğuz, “Dayanışma Günü olarak ilan ettiğimiz bu önemli günde herkes duysun, herkes bilsin ki; bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavır koymaya çalışan, başka bir geleceğin tahayyülünü umudunda taşıyan TMMOB var.

Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir zor ve baskıya karşı sessiz kalmayacağız. Dün ne yaptıysak bugün de iyiden ve güzelden yana olanı, umutlu ve aydınlık olanı seçeceğiz. 45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.