Türk mühendis Türkiye’nin<br>ilk vakum pompasını üretti | Güney Gazetesi Mersin

Türk mühendis Türkiye’nin
ilk vakum pompasını üretti

Çukurova Üniversitesi Teknokent bünyesinde kurulan Hillteknosis firması, Türkiye’nin ilk vakum pompasının üretimine başladı. Firma sahibi, makine mühendisi Fatih Büker, başta sanayi sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan vakum pompalarının bugüne kadar ithal edildiğini hatırlatarak, “Amacımız bu sektördeki ithalat bağımlılığını ortadan kaldırıp, dövizin ülkemizde kalmasını sağlamaktır” dedi.

Türk mühendis Türkiye’nin<br>ilk vakum pompasını üretti


Türkiye’nin ilk vakum pompasını Adana’da üretmeye başladıklarını kaydeden Büker sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok alanda kullanılıyor olmasına karşın bugüne kadar yerli vakum pompası üretilememişti. Her yıl vakum pompası ithalatı için ülkemizden milyonlarca döviz Avrupa ülkelerine akıyor. Uzun bir AR-GE sürecinin ardından KOSGEB Adana İl Müdürlüğünün desteğiyle Çukurova Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te üretime geçerek ilk siparişlerimizi teslim ettik.”

Bilkent Üniversitesi bünyesindeki Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)’nde geçmiş yıllarda teknik müdür olarak çalıştığını belirten Fatih Büker, kurucusu olduğu Hillteknosis’in uzun ve orta vadedeki hedeflerini ise şöyle açıkladı:

“Tecrübeli bir ekiple üretimimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin yanı sıra yurt dışına da açılma hedefimiz var. Birçok ülkeden yatırım ve iş birliği teklifleri alıyoruz. İlk etapta Türkiye’den döviz çıkışını engelleyip ardından döviz girdisi sağlamak amacındayız.

Fatih Büker, girişimcilik serüvenini KOSGEB ve TUBİTAK projeleriyle güçlendiren Hillteknosis bünyesinde vakum pompası üretmenin yanı sıra her marka ve modelde vakum pompası bakım ve onarımını da yapacaklarını sözlerine eklerken, desteklerinden ötürü KOSGEB Adana İl Müdürlüğü ile kendilerine Teknokent’in kapısını açan Çukurova Üniversitesi yöneticilerine teşekkür etti. (Haber Merkezi)