Esnaf şehri buluşturdu | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf şehri buluşturdu

Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) tarafından Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlenen 31. Ahilik Haftası kutlamaları Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.

Esnaf şehri buluşturdu


ABİDİN YAĞMUR

 

Kutlamalara Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin milletvekilleri Ali Kıratlı ve Hasan Ufuk Çakır, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır ile çok sayıda davetli, esnaf ve öğrenci katıldı.

Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Veysel Sarı, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, “Kardeşliği, dayanışmayı, kaliteyi, insana önem vermeyi öğütleyen ahilik geleneği bizlere yol gösteren önemli bir rehberimizdir. Ahiliği günümüzde yaşatan esnaf ve sanatkar teşkilatımız insanı merkezine almaktadır. Müşteri memnuniyeti, işçi işveren ilişkileri gibi pek çok konu ahilik mirasının bize bıraktığı değerlerdir. Ancak dünya değişiyor. Son 20 yılda üretilen bilginin dolaşımı ve tüketimi, son 100 yılda üretilen bilgiyi 30’a katladı. 21. yüzyılda iş yapma biçimlerimiz, üretim biçimlerimiz, işyerlerimiz değişti, yapay zeka, dijital dönüşüm bütün meslekleri etkiledi. Son yıllarda 10 bin esnafımız Mersin’de kepenk kapattı. SGK primlerini ödeyemeyen, işyerini kirasını ödeyemeyen, siftah dahil yapamayan esnafımız var. Esnafımızı yaşatmak ve büyütmek gerekiyor. Büyük değişime hazırlamak gerekiyor” dedi.

 

“AHİLİK KÜLTÜRÜ EN BÜYÜK MİRAS”

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır da “Ahilik kültürü yaşatılmalıdır. Ahlaki olmayan bir ekonomi sürdürülebilir değildir. Ekonomide reformları ithal düşüncelerde aramaya gerek yoktur. Kendi değerlerimize sarılsak bizim için yeterlidir. Ahilikte kalitesiz ürün ve liyakatsız insan kaynağı olmaz. Haksız kazanç olmaz. Ahilik Türk kültüründen süzülen değerlerin, inanç değerlerimizle harmanladığı sosyal ve ekonomik bir düzendir. Onun için bir gün işyerlerimizi evlatlarımıza devrederken sadece sermayemizi değil bu ahlakı da onlara devretmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“Bu kültür ağacı yaşken eğiyor”

 

 

Ahilik Kültür Haftası kutlamalarına katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer  “Ne zaman Ahilik denilse çocukluğumdan süzülüp gelen anılarım canlanır” diyerek çocukluk yıllarında bir kunduracının yanında çalıştığını anlattı.

Seçer, “700 yıl önce başlayan bu kültür ağacı yaş iken eğiyor. Ahlaklı ol, dürüst ol, ahlaklı ol, hoşgörülü ol, yardımsever ol, insanı sev, insanlığı sev… İşte bu anlayışla insanlar eğitiliyor ve hayata, alın terleriyle çoluğunun çocuğunun rızkını kazanmaya başlıyor. O günden bugüne doğal olarak çok şey değişti gibi görünse de bu temel prensipler değişmedi. Bugün de ahlak istiyoruz. Bugün de kaliteli üretim istiyoruz, iş barışı istiyoruz. Hoşgörü istiyoruz, yardımlaşma istiyoruz. Aslında temel ilkelerde hiçbir şey değişmedi ama daha olarak değişmeyen bir gerçek var. O da değişim. Dünya değişti. Teknoloji değişti. Esnafın sorunlarının çözüleceği yer esasında parlamentodur. Oradan çıkacak yasalar sorunları çözebilir. Biz belediyeler olarak kendi bölgemizde, kendimize münhasır imkanlarımız ve gerçeklerimiz doğrultusunda esnafımıza yardımcı olmak zorundayız. Zaten bunu yapamıyorsak iyi bir belediye başkanı değiliz. Nasıl ben Mersin’de 55 binden fazla esnafımı, 69 odayla teşkilatlanmış bir ESOB’u yok sayabilirim. Her zaman kapımız açıktır. Şu anda da kapımız açık. Kapımız açık olmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAFIN YEREL SORUNLARININ BAŞINDA KÜMELENME GELİYOR”

 

Esnafın yerel sorunlarının başında esnafımızın kümelenme sorununun geldiğine değinen Vahap Seçer, “Şu anda Mersin’in en büyük sorunu; oto tamirciler, hurdacılar, mobilyacılar, marangozlar ya da matbaacılar… Mahallelerde mahalle sakinleriyle iç içe. Ve mahalle sakinleri bundan mustarip. 5 yıldır bu konuyu konuşuyoruz. 5 yıldır yol alamadık. Mersin’in meselesi şudur: Bir konuyu çok konuşuyor, yol alamıyor. Mersin’in meselesi budur. Madem konuşuyoruz yol alalım. Ortada sorun duruyor. Çözüm yolları da belli. Ama bunu harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Defaatle söyledim yine söylüyorum: Kümelenme şart, kümelenme için de arazi şart. Hazine arazilerinin kullanılması gerekiyor. Ya da Akdeniz bölgesinde 1/ 5 binlik planları bitirdik. İlçe belediyesi şimdi binlik planları yapıyor. Esnafımızın burada kümelenme için arsa tahsisi yöntemiyle bir an önce adım atmak zorundayız. İnsanlar ne yapacağını bilsin. Şu an ne yapacağını bilmiyor” ifadelerini kulandı.

“GIDA YARDIMI 60 MİLYON LİRAYI BULACAK”

 

Esnaf Masası uygulamasının Alo 185 üzerinden devam ettiğine, Halk Kart uygulamasına da devam edeceklerine değinen Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“8 bin 300 vatandaş Halk Kart üzerinden bizden gıda yardımı alıyor. Vatandaşın kartına her ay 5 milyon TL para yatırılıyor. 2024 yılında gıda desteğimiz 60 milyon TL olacak. Bu kartların mahalle bakkalından, küçük esnaftan alışveriş yapılmasını sürdürmeyi planlıyoruz. Meslek kursları açmaya devam edeceğiz. Özellikle Kadın Ustalar projesi çok iyi netice verdi. Bir kadın marangozlukta yapabilir, inşaat ustası da olabilir, duvar ustası da olabilir, kaynak ustası da olabilir. Bunu o kurslara katılan kadınlar gösterdi. Herkes çalışmak durumunda ülkede. Ülkenin gelişmesi, kalkınması için, dünyayla rekabet edebilmesi için hepimizin çalışması lazım. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Atatürk’ün dediği gibi yolumuz ilim yoludur, bilim yoludur, Mustafa Kemal’in yoludur.”

 

“Ahilik adeta bir okul”

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da kutlama programında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ahilik adeta bir okul. Bir disiplin. Ahilikte var olan prensipler yaşamın her alanını kuşatan prensipler. Şed kuşanırken hem meslekle ilgili sorumluluk yükleniyor hem de insan olmanın gerektirdiği değerlere sahip olmanın kuşanılması anlatılıyor. Bu teşkilat o dönemdeki mesleklerin en iyi şekilde yapılması için kurulmuş. Ortaya ilkeler kurmuş. Bu ilkeler din ve inançlardan, gelenek ve göreneklerden oluşturulmuş 124’i kesin 724 ilke belirlenmiş. Özünde baktığınız zaman iyi insan meziyetlerinin, güzel ahlakın bütün meziyetlerini barındırıyor. Zaten bu kuralları hayatımızda uygulamadığımızda kaliteli iş, doğru iş ortaya çıkacaktır.  Esnaf teşkilatlarında bugün de bu ilkeler ortaya konuluyor ve denetleniyor. Çünkü itimat kontrole mani değildir. Önemli bir denetleme mekanizması var.”