Acemi ırmaklar, deli çocuklar | Güney Gazetesi Mersin

Acemi ırmaklar, deli çocuklar

Gazeteci-Yazar Abidin Yağmur, ilk şiir kitabı ‘Yitik Şeyler Evreni’nin tanıtım ve imza gününde sanatseverlerle buluştu.

Acemi ırmaklar, deli çocuklar


ELVAN PEHLİVAN
Gazetemizin editörü, gazeteci-yazar Abidin Yağmur’un İçel Sanat Kulübü Rehber Aydın Şiir Ödülü'ne değer görülen ‘Yitik Şeyler Evreni’ adlı şiir kitabı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Kent Kitaplığından çıktı.

4 Ekim Cuma günü akşamı Üto's Yeniden Kitap-Kafe'de kitabın tanıtım ve imza günü etkinliği düzenlendi.

İmza etkinliği öncesinde keyifli bir söyleşi gerçekleştiren Yağmur, kitabın oluşum sürecinden söz etti. Yağmur, konuşmasının bir bölümünde, “Kitapta yer alan şiirler 1997 ve 2002 yılları arasında yazılmış, sonra orada bırakılmış şiirler. Ajandalarda ya da bilgisayarlarda kalmış. Rehber Aydın Şiir Ödülü verileceğini duyduğumda ‘Artık 20 yıl oldu, ben de bu şiirlerin üzerinde yeterince çalıştım, artık sevabıyla günahıyla bunları gün yüzüne çıkarayım’ dediğim şiirlerdi” ifadelerini kullandı.

 

“BENİM KUŞAĞIM SOVYETLER BİRLİĞİ YIKILDIKTAN SONRA SOSYALİST OLDU”

 

Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde 68’lilerin, 78’lilerin anıldığını, bu kuşağın yaşadıklarının edebiyat ve sinemaya aktarıldığını kaydeden Abidin Yağmur, “Bir de 1990’lı yıllarda genç olmuş, siyasal mücadeleye katılmış, sosyalizm fikrini savunmuş ve bedeller ödemiş bir kuşak var. O kuşak yitik bir kuşaktır. Herkes Manisalı gençler vakasını bilir. Ama o kuşağa dair kimse bir şey bilmez, konuşmaz. Oysa bu kuşağın daha fazla konuşulması gerekirdi. Biz çevirmeli, jetonlu telefonla, şu anki akıllı telefon arasındaki kuşağız. Her ikisini de yaşamış kuşağız. Biz kamuculukla özelleştirme arasında yaşamış bir kuşağız. Bizim kuşağımız sosyalizm fikriyle tanıştığında Sovyetler Birliği yıkılmıştı. Türkiye’de ve dünyada solu, sosyalizmi aşağılamak, dalga geçmek modaydı. Zenginliğin övüldüğü, herkesin zengin olma hayali kurduğu bir dönemdi. Biz işte o şartlar altında sosyalist olduk.  Onun için ben kendi kuşağımıza deli çocuklar diyorum. Bedeller ödedik. Hâlâ da ödemeye devam ediyoruz. Kitapta yer alan Acemi Irmak şiirimi de kendi kuşağıma atfettim” dedi.

 

DMD HASTASI DENİZALİ’YE DESTEK ÇAĞRISI

 

Gecede Yağmur, kitabından bazı şiirleri edebiyatseverler için okurken, katılımcılar da söz alarak ‘Yitik Şeyler Evreni’yle ilgili Yağmur’a sorular sordu.

Şiir dolu gecede kitaplarını da sevenleri için imzalayan Yağmur, gecede satılan kitapların gelirini, Mersin’de yaşayan DMD hastası 9,5 yaşındaki Deniz Ali Soydan’ın kampanyasına destek çekmek için kampanyaya bağışladı.

Yağmur, 2022 yılında, şiir dosyasıyla İçel Sanat Kulübü Rehber Aydın Şiir Ödülüne değer görülmüştü. Kitapta, ödüllü dosyada yer alan 18 şiir yer alıyor. Kitabın “Alaturka” adlı bölümünde de şairin halk şiiri formunda yazdığı şiirlere yer veriliyor.