Mersin Barosu seçimlerinde geri sayım | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Barosu seçimlerinde geri sayım

Mersin Barosu seçimleri 13 Ekim Pazar günü yapılacak. 3 bin 500 avukatın oy kullanacağı seçimlerde mevcut Başkan Gazi Özdemir, Sebahat Gençtarih, Sami Dündar ve Burak Canlı başkanlık için yarışacak.

Mersin Barosu seçimlerinde geri sayım


ELVAN PEHLİVAN


Bu yıl baro seçimlerinde bir kadın adayın olması 100 yıllık Mersin Barosu tarihinde bir kadın başkan olmaması nedeniyle heyecan yaratırken, adayların seçilmesi halinde yapacaklarının başında avukatların özlük haklarının iyileştirilmesi yer alıyor. 

 

ÖZDEMİR: “CMK ÜCRETLERİNİN ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE GETİRİLMESİ KONUSUNDA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, başkanlık seçimlerinde yeniden aday.  2021 yılından bu yana Mersin Baro Başkanlığı görevini sürdüren Özdemir, CMK ücretlerinin artırılması noktasında, CMK’yı ilk kapatan baronun Mersin Barosu olduğunu ve yönetimi ile birlikte yargılanmayı bile göze aldıklarını ifade ederken, CMK ücretlerinin asgari ücret seviyesine getirilmesi hususunda mücadelelerinin devam edeceğini de belirtti.

Baronun 15. katında yer alan ve yıllardır atıl durumda olan ofisi bürosu olmayan genç meslektaşlarına ve depremzede olan meslektaşlarına ücretsiz olarak hizmete açtığını söyleyen Özdemir, faaliyetlerini aynı hassasiyet ile sürdüreceklerini vurguladı.

 

GENÇTARİH: “BARODAN BEKLENTİ MESLEKTAŞIN YAPAMADIĞINI YAPMAKTIR, BİZ BUNLAR İÇİN VARIZ”

 

Av. Sebahat Gençtarih, Mersin Barosu başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Adaylığının kadın meslektaşlarına ilham vermesini umut ettiğini söyleyen Gençtarih, seçilmesi halinde Mersin Barosu’nun ilk kadın başkanı olacak. 100 yıllık Mersin Barosu tarihinde daha önce 2 kez Av. Tülay Kaya başkanlığa aday olmuş, Av. Fatma Demircioğlu ise adaylığını açıklamasına rağmen seçimlere katılmadan çekilmişti.

Eşitlikçi bir yönetim anlayışı benimsediklerini vurgulayan Gençtarih, bütçe konusunda şeffaf olacaklarının altını çizdi. Gençtarih adaylığıyla ilgili şunları söyledi:

“Bir baro başkanından ne beklersin? Baro başkanlığı bir meslek örgütüdür.  Biz milletvekili değiliz, belediye başkan adayı değiliz. Biz insanlara meslek onurunu, ahlakını ve etik kurallara uymak koşuluyla iş yapılmasını, mesleği yaparken karşılaştığımız sorunlar ile ilgili birlikte olmayı, onların yanında yer alacağımızı rahat bir şekilde ifade edebiliriz. Barodan beklenti meslektaşın yapamadığını yapmaktır. Baro başkanı meslektaşının arkasında yanında durup yapılan haksızlığa karşı onu savunması gereken kişidir. Biz bunlar için varız. Kadın komisyonu, insan hakları komisyonu, cezaevi komisyonu, hayvan hakları komisyonu, eşitlik komisyonu bu komisyonların tamamına işlerlik kazandırmak gerekiyor.”

 

DÜNDAR: “KORKMADAN- ÇEKİNMEDEN DERTLERİMİZİ HER PLATFORMDA SÖYLEMEK VE ÇÖZMEK GEREKTİĞİ İÇİN ADAY OLDUM”

 

Savunmanın güçlü olabilmesinin avukat ve baroların güçlendirilmesi ile mümkün olduğunu ifade eden Av. Sami Dündar, meslekte yaşanan sorunların çözümü için etkili bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi.

Meslektaşlarının ulaşabileceği bir baro için aday olduğunun altını çizen Dündar, “’Mesleğimizin yok oluşuna direnmek gerektiği için gün be gün yok oluşuna karşı; biz varız’ diyerek ses yükseltmemiz ve korkmadan- çekinmeden dertlerimizi her platformda söylemek ve çözmek gerektiği için aday oldum. Genç meslektaşlarımızın gelecek kaygısının giderilmesi ve sorunlarında yalnızlaştırılmasına karşı durmak için aday oldum. Halihazırda ücretlendirme anlamında angarya yasağına tabi olduğunu düşündüğüm, CMK ve adli yardım sistemini düzeltelim diye, gösteri kabilinden değil sonuç alıcı eylem ve girişimlerin öncüsü bir Mersin Barosu’nu yaratalım diye aday oldum.

Baromuzun siyasi partilerin arka bahçesi olmasına karşı olduğum için aday oldum. Kim kimin ekibinden, o şurada mı, bu başka yerde mi demeden bir kadro hareketi başlatmaktır asıl gayem. Bu kadro; tüm Mersin Barosu avukatlarıdır” ifadelerini kullandı.

 

CANLI: “SEÇİLİRSEM BÜROMU KAPATIP, 7-24 MESLEKTAŞLARIMIN YANINDA OLACAĞIM”

 

Barodaki mevcut duruma tepki olarak Tepkili Avukatlar Grubu adına adaylığını açıklayan Av. Burak Canlı, seçilmesi halinde avukatlık bürosunu kapatacağını, 7-24 meslektaşlarının yanında olacağını belirtti.

Baro bütçesinin doğru ve etkili kullanılması gerektiğini dile getiren Canlı, “Birçok baroda olduğu gibi nescafe ve çaydan ücret alınmamalıdır. Otoparkın ücretsiz olması sağlanamıyorsa, işletme meslektaşlarımızın birtakım giderlerinin sağ anabilmesi için eski adliyede olduğu gibi baro tarafından devralınmalıdır. Mersin Barosu cep telefonu uygulaması geliştirilmeli, doğru, yenilikçi ve daha bir çalışır hale getirilmelidir. Ayrıca karakol, adliye, noter ve cezaevlerinde ki değişimler, yenilikler konusunda devamlı olarak meslektaşlarımız baro tarafından bilgilendirilmelidir. İlçe adliyelerimizdeki problemler bizzat yerinde konuşulmalı ve halledilmelidir. Mersin Barosu; arabuluculuk, uzlaştırma, tahkim, bilirkişilik, muhasebe, adli yardım ve kolaylaştırıcı avukatlık merkezini açıp meslektaşlarımıza destek vermelidir ve bu konuların alanlarının genişletilebilmesi için çalışmalar ile CMK gibi atama ve görevlendirmeler baromuzun bünyesine alınması ile gene bu konularda meslektaşlarımız tarafından yapılan gider ve masrafların karşılanabilmesi için çalışmalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.