Yüksek hızlı tren hattı<br>Yenice’nin tadını kaçırdı | Güney Gazetesi Mersin

Yüksek hızlı tren hattı
Yenice’nin tadını kaçırdı

Yapım çalışmaları devam eden Gaziantep-Adana-Mersin yüksek hızlı tren hattı çalışmaları kapsamında Tarsus’un Yenice Mahallesindeki bazı evlerin yıkılacağı söylentisi Yenice’de endişeye neden oldu. Şimdilik 25 vatandaşa resmi bildirim yapıldı. CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, kararın aceleye getirildiğini ileri sürerek bilirkişi heyeti kurulmasını önerdi.

Yüksek hızlı tren hattı<br>Yenice’nin tadını kaçırdı


İLKAY ADALIOĞLU/ELVAN PEHLİVAN


Demiryolu ağındaki önemli kavşaklardan biri olan Yenice’de, yüksek hızlı tren hattı projesinin bazı yerleşim alanlarını etkilemesi gündemde.

Proje kapsamında yapılacak bir altgeçit uygulaması nedeniyle 25 vatandaşa, evlerinin kamulaştırılacağı ve yıkılacağı resmi olarak bildirildi.

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Yenice’de vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Çakır, “Yeniceliler çalışkan insanlardır. Yeniceliler tarımla uğraşan insanlardır. Çiftçiler zaten tarımda bir para kazanamadılar, sıkıntıları büyük geçim zorlukları var. Bir de Mersin ile Adana arası ve İç Anadolu’ya giden tren yolunda alt geçit yapılmasına karar vermişler. Bu vesileyle orada 25’e yakın evin yıkım ve istimlak kararını almışlar. Hiç olmazsa bir bilirkişi getirin. Bir komisyon kurun, buraların bedeli kaç paraysa bu adamlarla anlaşın. Evlerini anlaşarak rızayla alın. Ondan sonra bu alt geçidi yapın. Yok biz bunu yapmayız diyorsanız hemen yolun sağ tarafında postanenin ve devletin bir sürü yeri var. Zaten bir işe yaramıyor. Orayı yıkın, oradan yapın. Millet de evinden olmasın” dedi.

 

“İSTİMLAK BEDELLERİ ÇOK DÜŞÜK”

 

Vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerden edindiği bilgiye göre istimlak bedellerinin çok düşük tutulduğunu ifade eden Çakır,  “Evlerin istimlak meselesine gelince alt geçit istimlak bedelleri oldukça düşük.  Mesela bir vatandaşın evine 875 bin lira, bir başka vatandaşın evine 985 bin lira bedel biçilmiş. 900 bin liraya gidip de Mersin’de kira ödeyemezsin, bu kişilerin evlerini bu şekilde öldüm pahasına el koydum dercesine alıyorsun. İşte Yenice halkı buna isyan ediyor.  Siz bir hizmet yapacaksınız ama bizleri neden mağdur ediyorsunuz? Yeniceliler ekonomik sıkıntılarla boğuşurken şimdi ‘evim de gidiyor ben ne hale düştüm’ diyerek feryat figan eyliyor. Ben de onların milletvekiliysem onların sesini Ulaştırma Bakanlığına, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne dolayısıyla hükümete bildirmek benim görevim. Orada bir tek daire kaç liraymış onu gelin bir görün, vicdana merhamete sesleniyorum. Haram bu ya, harama inanıyorlarsa haram. Bugün 1+1 dairenin kaç lira olduğunu Mersin’de herkes biliyor. 2 milyondan aşağıya 1+1 daire yok” ifadelerini kullandı.

 


  Yüksek hızlı tren hattı
Yenice’nin tadını kaçırdı