“Servetten vergi alınsın” | Güney Gazetesi Mersin

“Servetten vergi alınsın”

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca Meclis Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu. Yasa teklifinde zenginlerden varlıkları oranında servet vergisi alınması, bu yolla bir fon kurulması ve bu fondan yoksullara temel gelir güvencesi sağlanması öngörülüyor.

“Servetten vergi alınsın”


İLKAY ADALIOĞLU


Kanun teklifinin gerekçe kısmında vergi adaletsizliğine değinilirken Türkiye’de toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini dolaylı vergilerden (KDV, ÖTV gibi tüketim vergileri, damga ve harç vergileri), yüzde 30’unu ise doğrudan vergiler (gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi kazanç üzerinden alınan vergiler) oluşturduğu belirtildi.

Bu bağlamda vergi adaletinin tesisi için dolaysız vergilerin ağırlığının arttırılması gerektiği vurgulanırken en zengin yüzde 5 ve en zengin yüzde 10’un servetten aldığı pay bakımından Türkiye’nin Avrupa sıralamasında ikinci sırada bulunduğu belirtildi.

Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin maddeleri şu şekilde:

Madde 1-Gayrimenkullerinin, lüks taşınır mallarının değerleri ile banka mevduatları ve diğer finansal varlıklarının toplam değeri 40,000,000 TL ile 99,999,999 TL arasında varlıkları bulunan gerçek ve tüzel kişilerden yıllık yüzde 2,0 oranında, 100,000,000TL ile 249,999,999 milyon TL arasında varlıkları bulunan gerçek ve tüzel kişilerden yıllık yüzde 3,5 oranında, 250 milyon TL ile 499,000,000 milyon TL arasında yüzde 5; 500 milyon TL ile 749,999,999 milyon TL arasında yüzde 7,5 ve 750 milyon TL ve üzerindeki mevduatlardan yüzde 10 oranında servet vergisi alınır.

Madde 2-(1) Servet vergisi olarak toplanan vergi temel gelir güvencesini fonlamada kullanılır.

(2) Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber Temel Gelir Güvencesi Fonu kurulur.

Madde 3-TÜİK tarafından hesaplanan açlık sınırının altında bir gelire sahip olanların bulunduğu hanelerde, öncelik kadınlara verilmek üzere hanedeki en az bir bireye aylık asgari ücret miktarının altında olmaması koşuluyla her ay düzenli olarak temel gelir ödemesi yapılır.

Madde 4-Bu programın finansmanı merkezi hükümet tarafından, uygulanması ise merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliği ile yapılır.